dinsdag 28 augustus 2018

Ronde 7: We hebben wel goede Wifi

Letland is wat minder ontwikkeld dan Nederland, wat o.a. aan de huizen en wegen te zien is, vooral als je van de hoofdwegen afgaat. Niet dat er echt gaten in zitten, maar het is vaak duidelijk te zien dat het lang geleden is dat ze zijn geasfalteerd (en dan zijn ook best wat zandpaden). In de foto's (genomen door een coach tijdens een fietstocht op de rustdag) twee voorbeelden, de zandweg wordt dus ook door auto's gebruikt.





Toch is Letland op het gebied van IT wel heel goed ontwikkeld. Dat is op subtiele manieren te merken. Fijn is dat de hotelkamer veel stopcontacten bevat: negen maar liefst (inclusief die van de minibar). Geen probleem dus om met verschillende mensen met laptop en accu op een kamer te zitten. Nog fijner: de wifi is zeer goed! Tijdens schaaktoernooien gebeurt het regelmatig dat b.v. 's avonds wanneer iedereen online gaat de verbinding zeer traag. Zowel in de speellocatie als in het hotel is dat niet het geval, sterker nog, streams kijken is geen probleem. Daarom vergeven we het maar dat het eten wat eentonig is.

Voor foto's kunt u weer op de pagina van Harry Gielen kijken; helaas wel voor de laatste keer wat betreft dit toernooi, hij vliegt weer terug naar Nederland.

De individuele resultaten vielen vandaag (opnieuw…) iets tegen:
Robby (U18) kreeg onverwacht Open Spaans op het bord tegen een Griek die al zijn partijen nog gewonnen had. Hij kwam iets beter te staan, maar op zet 32 had hij niet gezien dat zijn dame eeuwig achtervolgd kon worden en de partij eindigde in een zetherhaling.
Max (U18) leek in de opening even in de problemen te komen, rechtte zijn rug en wist er nog een Konings-Indisch-achtige stelling van te maken. De witte stelling was echter niet te kraken en dus werd er tot remise besloten.
Wiggert (U18) speelde een matige partij. Met een pion op f4 dacht hij dat Kh1 niet nodig was, waarna hij na exd4 niet Dxd4 kon doen vanwege gevaar op de diagonaal. Een paar zetten later overzag hij ook nog dat de tegenstander een stuk kon winnen. De tegenstander zag het helaas wel.
Eelke (U16) kreeg in plaats van de verwachte ‘Poisened pawn’ een andere variant van het Najdorf. Deze bleek de tegenstander niet goed te kennen en dus won Eelke zonder problemen.
Rembrandt (U16) kreeg uit een Damegambiet een stelling met tegengestelde rokades. Rembrandt gooide zijn pionnen naar voren en vooral dankzij de tijdnood van zijn tegenstander had hij succes: na b2xLc3 leverde b4-b3! hem een toren op en de rest was niet moeilijk.
Anna (G16) kon eindelijk haar nieuwe repertoire (Siciliaanse Kan-variant) in de praktijk brengen. Tegen de Maroczy opstelling kwam ze redelijk uit de opening, maar in het vervolg had ze moeite om een goed plan te verzinnen. Met de zet f4-f5 slaagde de Duitse tegenstandster erin om de boel open te gooien en diverse zwaktes te creëren. Ondanks dat de witspeelster direct stukwinst miste (Anna: '' hoe kan zij nou een stap 3 truc missen?'') bleef haar voordeel erg groot en kon Anna het tij niet keren.
Siem (U14) speelde zijn favoriete Draak en met een sterk dame-offer voor veel stukken plus initiatief leek hij de partij te winnen. Na een onoplettendheid zag hij zich genoodzaakt, eeuwig schaak te forceren.
Daniël (U14) was zich wel bewust van het gevaar van Lg2-Pf3 versus zijn dame op d5, maar hij vergat het even en speelde zijn koning naar h7. Pg5+ won toen een dame en de partij.
Machteld (G12) : In plaats van 1…c6 deed Machtelds tegenstander 1…c5, en op zet 5 het dubieuze …e5. Machteld reageerde niet goed en kwam in een stelling zonder plan terecht. Dat plan was er helaas wel voor de tegenstander: 0-1.
Eline (G12) dacht rustig een mooie aanvalsopstelling op te bouwen en vergat even dat ze haar eigen paard aan de rand gevangen liet nemen. Gelukkig zag haar tegenstandster dat niet en kwam er een prettig toreneindspel op het bord. Eline had de zwarte koning al afgesneden en had eigenlijk toen haar eigen koning moeten activeren. Ze koos voor een ander plan, wikkelde af naar een pionneneindspel dat gewonnen voor haar leek. Helaas voor haar zat er een fraai pat-motief met koning midden op het bord in de stelling.
Manasvita (G12) offerde met wit een pion in een doorschuifvariant van het Frans en kreeg een sterk paard op c5. Toen ging haar dame de verkeerde kant op (Da4, in plaats van Dd2!, met het idee, om de dame naar de koningsvleugel te brengen.) Ze verloor de tijd om aan te vallen. Met een rekenfout later verloor ze nog meer pionnen en moest opgeven in het eindspel.
Arthur (U10) kwam in een Konings-Indische opening comfortabel uit de opening. Met een trucje won hij een belangrijke centrumpion, maar even later pakte hij een vergiftigde pion met zijn loper die daardoor niet meer kon terugkeren in de verdediging. De zwarte koning stond te open en bloot en helaas maakte zijn tegenstander het goed af.
Wendy (G10) : Haar tegenstander offerde met zwart twee lichte stukken (paard + loper) tegen een toren + pion voor een aanval op de witte koning in een Italiaans, maar Wendy verdedigde keurig. Ze vergrootte het voordeel tot een stuk en won in het eindspel.
Lauri (G10) speelde met wit gesloten Siciliaans, met een loper op g2. Het afruilen van deze loper was daarna fout. Daardoor ontstonden er veel zwaktes op de witte velden op de koningsvleugel. Na de opgave van de open f-lijn won de tegenstander snel met een koningsaanval.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten