vrijdag 23 augustus 2024

Zes Nederlanders op 2 uit 2 bij EK jeugd

In Praag is afgelopen donderdag het EK jeugd begonnen. Daaraan doen vijftien Nederlanders mee, waarvan er zes na twee ronden nog op 100% staan: Akul, Noah, Sascha, Tommy, Kobe en Leandro. Door anderen werden her en der wat onnodige punten weggegeven, maar er waren ook wat mazzeltjes. Al met al een goede start voor de Nederlandse delegatie.

In de eerste ronde zijn de krachtsverschillen relatief groot. Negen van de tien Nederlandse jongens zaten in de bovenste helft met hun rating en kregen dus een tegenstander die op papier een stuk zwakker waren. In de praktijk ook, want ze wonnen allemaal. Vooral Boyd was daar gelukkig mee: zijn tegenstander liet in gewonnen stelling zomaar mat in twee toe. De meeste andere overwinningen waren wat regelmatiger. Alan verloor met wit van een sterke Israƫlische IM, maar er had meer in gezeten. In een stelling waarin zowel wit als zwart niets kon gebeuren deed hij een winstpoging die bijna succes had: de tegenstander maakte een fout, maar Alan profiteerde niet. Vervolgens had het remise moeten worden maar een tijdnoodblunder deed onze landgenoot de das om. Zonde. De Nederlandse meisjes deden het minder goed met 1.5 uit 5, waarbij vooral bij Bregje en Malem er meer in had gezeten.

Misschien bent u benieuwd of de partijen ook na te spelen zijn. Dat kan op Lichess waar de partijen ook live te volgen zijn. Dat doen de Nederlandse coaches en meegereisde ouders natuurlijk (met een kwartier vertraging om valsspelen te bemoeilijken), maar het is wel jammer dat je steeds bij elke categorie moet zoeken naar het bord waar de Nederlander speelt. Verlangend denken we terug aan de tijd dat Followchess de partijen van het EK Jeugd nog uitzond en je in kon stellen dat je de partijen van de Nederlanders bij elkaar geplaatst waren. Maar wel fijn dat er behoorlijk wat liveborden zijn.


Door naar de tweede ronde, waarin zeven Nederlandse jongens een overwinning boekten. Vooral de overwinning van Sascha was verrassend: hij versloeg een Spanjaard met 2338. Wel met een gelukje: een zet voor het einde was het potremise, maar zwart gaf zomaar een dame weg met een simpel trucje. Ook Rhys kwam goed weg (of vocht goed): na een grote fout in de opening hadden we het punt voor zijn tegenander al geteld, maar die wist een toreneindspel fgh tegen h niet te winnen. Er waren ook tegenvallers: Joel stond heel goed, maar die liet zich zomaar matzetten. 

De Nederlandse meisjes lopen nog wat achter bij de jongens. Het vijftal scoorde opnieuw maar anderhalf punt. Het was vooral jammer dat Dana, die in het middenspel de koning van de tegenstander van g8 naar d6 had gejaagd, het geforceerde mat niet zag en toen door materiaalachterstand verloor. Met meer tijd had ze het vast gevonden.


In het vorige verslag kon u lezen dat het Top Hotel, waar de Nederlandse delegatie tijdens het snelschaken en rapid logeerde, niet top werd gevonden. Inimddels zijn we echter verhuisd naar een beter hotel, dat behoorlijk centraal ligt in de stad. Enerzijds fijn dat op loopafstand allemaal moois te bewonderen is, nadeel is wel dat we elke dag 8 km met de bus moeten (en weer terug). Dat beteekent vijf kwartier voor de ronde begint beneden verzamelen, en maar hopen ndat de organisatie het een beetje goed geregeld heeft. Dat bleek de eerste dag echter niet het geval: we rden met een vrijwel volle bus weg (inclusief staanplaatsen) en desondanks stopten we bij een ander hotel. Met veel proppen pasten de nieuwe passagiers net, maar een zeer slechte beurt van de organisatie natuurlijk. Gelukkig was vandaag beter geregeld. En toch hadden we weer busproblemen...

Op de terugweg gaan de bussen elk half uur. Om kwart voor acht 's avonds namen we de bus naar ons hotel, die eerst nog bij een ander hotel stopte. Bij vertrek daar dacht de chauffeur dat hij nog wel langs een paar geparkeerde auto's kon. Toen hij merkte dat dat een verkeerde inschatting was (wat wij overigens ook merkten aan alle gebonk) kon hij niet meer terug. En niet meer vooruit. Wat te doen? Een bepaalde auto stond vooral in de weg, maar de eigenaar was niet te vinden. Een paar sterke mannen probeerden 'm te verplaatsen, maar dat lukte ook niet. En wij maar wachten en kijken naar het schouwspel. Gelukkig werd uiteindelijk de chauffeur van de auto toch gevodnen en nadat hij zijn auto verplaatst hadden konden we weer op weg. Door alle stress was de chauffeur ook nog pardoes vergeten het de bedoeling was ons naar Hotel Sonata te brengen en kwamen we eerst heel ergens anders terecht. Uiteindelijk wisten we nog net voor negen uur in ons hotel te komen: gelukkig waren de dames van het restaurant daar zo aardig op ons te wachten en het eten warm te houden.En wij hadden een goed verhaal.



Edit: na het publiceren van dit verhaal hoorde ik dat ook ouders/spelers die eerder naar het hotel gegaan waren problemen hadden met hun busreis terug. Ze zaten namelijk in een bus waar iedereen dankzij google maps de route wist, behalve de chauffeur! Die gebruikte dat blijkbaar niet en sprak alleen maar Tsjechisch. Lokale mensen op straat vragen dus en uiteindelijk wist een automobilist 'm naar de juiste plek te leiden.

1 opmerking: