zaterdag 5 augustus 2023

Mureck 2023 Kampioenschap van de Europese Unie

In Mureck worden elk jaar de kampioenschappen van de Europese Unie gehouden in vier categoriën: onder 8, onder 10, onder 12 en onder 14. Mede dankzij een bijdrage van de Corry Vreeken stichting heeft de Schaakbond dit jaar drie talenten uitgezonden: Thaara Swaminathan (-10), Imara Hardeman (-12) en Carlijn Hagen (-14). Bij dit toernooi spelen jongens en meisjes bij elkaar, maar er zijn wel prijzen voor de beste drie meisjes per groep. En opmerkelijk: ook voor de beste drie jongens per groep! Hopelijk wint zo een jongen (of meer) een prijs die anders geen prijs gehad zou hebben.

We zitten in een hotel, maar eigenlijk is het meer een appartement. We hebben de hele begane grond in een huis en allemaal een grote kamer met een keukentje erbij en zelfs een wasmachine. Dat laatste heeft voor- en nadelen: fijn dat ondergoed gewassen kan worden, minder fijn dat de handdoeken niet ververst worden en dus ook in de machine moeten. Verder bevalt het hotel ons zeer, op één detail na: er is geen wifi. Wel een belangrijk detail... Het eten is ok: we moeten er wel voor naar naar de andere kant van het dorp lopen, maar dat is niet zo'n probleem, want Mureck is een klein plaatsje. Al hebben ze wel (tot groot geluk van de kinderen) een ijsboer. Vooral de eerste dagen toen we prachtig weer hadden was dat fijn voor ze. "Haha, kijk naar hoe het weer is in Nederland" glunderde een moeder toen, maar Karma is een bitch. Mureck ligt op loopafstand van Slovenië en hoewel het noodweer hier niet zo erg was als over de grens, viel er wel heel veel water naar beneden. Op een half uur rijden hiervandaan (ook in Oostenrijk zelf) zijn er overstromingen, hier moest de brandweer ook op diverse plekken ingrijpen maar lijkt het nog mee te vallen. (*) En de resultaten, vallen die mee of tegen? Geen van beiden, want we hadden niet echt verwachtingen.

Carlijn Hagen is een BS'er: op haar eiland Schiermonnikenoog kent zowat iedereen haar (zo appt de burgemeester regelmatig om op de hoogte te blijven van haar resultaten). Het eiland heeft echter geen schaakclub en dat is wel een nadeel, ze moet dus veel online doen. Ze is waarschijnlijk ook sterker dan haar rating van 1338 suggereert. Het bleek in de eerste twee rondes, toen ze spelers met ratings van 1648 en 1482 versloeg. Daarna stokte het tempo wel een beetje.

De resultaten van Carlijn

Net als Carlijn is Imara Hardeman lid van de Groningense schaakclub De Paardensprong, maar zij heeft nog geen (internationale) rating. Na een nederlaag in de eerste ronde kreeg ze een bye in de tweede. Dat kan vervelend zijn, maar het kwam toevallig goed uit. Haar moeder was die dag jarig en logeert met de rest van het gezin (minus Imara) in Slovenië, op een plek niet ver van Mureck. Dat werd die dag dus taart eten voor Imara. Wellicht mede daardoor won ze de dag erop van een sterke Sloveense. De zaterdag (waarop twee partijen werden gespeeld) beviel haar echter minder.

De resultaten van Imara

Thaara Swaminathan is nog maar acht jaar en in haar groep (onder 10) dus éen van de jongste (of nisschien wel jongste) deelnemer. Een jaar maakt op die leeftijd wel een groot verschil, niet gek dus dat ze al een paar partijen verloor, maar in haar partij tegen een jongen uit Polen toonde ze wel dat ze psychologische spelletjes al goed beheerst en die partij won ze dan ook. En na een overwinning in ronde 5 staat ze keurig in de middenmoot.

De resultaten van Thaara

De foto's zijn gemaakt door Martijn Hardeman. 

(*) Iets te voorbarig, bij aankomst in het hotel 's avonds bleek de brandweer bezig de kelder leeg te pompen in ons appartement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten