maandag 3 oktober 2016

Robby vijfde, Anna-Maja vierde op WK jeugd

De slotronde van het WK jeugd bracht de Nederlanders teleurstelling en succes, soms gecombineerd. Anna-Maja verloor de laatste ronde en miste zo een medaille, maar een vierde plek is op zich een goede prestatie. Robby won voor de vierde keer op rij en eindigde daarmee op de vijfde plek (al ziet hij het zelf anders: "Ik was gedeeld derde, Anna-Maja gedeeld vierde",) Ook Marijn won de laatste ronde en eindigde zo 58e, net iets onder zijn plaatsingnummer.

Robby speelde weer de Vankampenvariant tegen het Siciliaans van de  Gholami uit Iran (2435 en volgens Short in de laatste New In Chess "bears a striking resemblance to Harry Potter"), maar toen zijn tegenstander afweek van de gebaande paden door simpel zijn pionnen op d6 en e6 te spelen, maakte hij er een Open Siciliaan van in plaats van met c3 en d4 het centrum te pakken. Het was niet zo'n erg goede Open Siciiaan, de tegenstander pakte het loperpaar, kwam tot d5, en eigenlijk werd Robby (die binnenkort een Nederlandse IM is, maar op dit moment officieel nog een Georgische FM) een beetje weggespeeld. De IraniĆ«r begon echter lang na te denken, miste een paar kansrijke voortzettingen, had vervolgens een paar keer de kwaliteit kunnen offeren op c4 en twee pionnen ervoor kunnen krijgen, maar deed het pas toen de witte stukken al binnengedrongen waren. Hij dacht dat wit niet meer dan eeuwig schaak had (en bood zelfs remise aan), maar Lc1+ was hem even ontgaan. De dames werden geruild en zwart kon opgeven (en deed dat ook).

Marijn mocht tegen Pedersen (1884) uit Denemarken. Die speelt Najdorf en dus was 2.Pe2 d6 3.g3 een slimme opzet. Wit kreeg gratis het centrum met c3 en d4 (let je op Robby?) en even later kwam het witte paard (met inmiddels een pion op b5) via b5 en a7 op c6. Dat werd een vrijpion die erg vervelend voor zwart was. Marijn ging  voor een stelling met ongelijke lopers, een pion meer en aanval, zwart dacht vervolgens dat dameruil verlichting zou brengen, maar integendeel: zijn koning kwam in een matnet en zo sloot Marijn het toernooi toch nog goed af.

Anna-Maja speelde tegen Alinasab (2230) uit Iran voor een mogelijk kampioenschap. De opening was een beetje curieus: net als gisteren werd wit verrast door de McCutcheonvariant van het Frans, ditmaal echter was Anna-Maja wit! Ze wist nog wel iets van de voorbereidiging van die dag en ze kreeg een ongeveer gelijke stelling. Op zet 16 zag ze dat ze dames kon ruilen en aangezien ze de afgelopen dagen steeds gelijke eindspelen won tegen andere meisjes, ging ze er graag op in. Dat pakte in eerste instantie wel goed uit: de Iraanse begroef haar loper op a8 en een goed getimed g5 zal wit voordeel geven. Torenruil was minder handig, de kampioenskansen waren inmiddels ook wel weg (omdat de concurrente aan het winnen was) en dat was een goed moment om voor remise te gaan om in ieder  geval een medaille veilig te stellen. Na de eerste tijdcontrole bleek Anna-Maja echter opeens een vervelend minnetje te hebben en na nog twee fouten ontstond een toreneindspel twee tegen nul dat zwart gedecideerd tot winst voerde.


Partij Kazarian - Alinasab

Al in al toch wel een goed toernooi voor Nederland met een vierde en een vijfde plaats. Robby is heel tevreden (overscore van meer dan een punt), Anna-Maja wat teleurgesteld vanwege het misgelopen kampioenschap, maar ook zij had een overscore van meer dan een punt, Marijn ontevreden, maar wel een mooie ervaring rijker. En het toernooi was eigenlijk best wel goed georganiseerd: over het eten in het hotel ben ik niet enthousiast maar verder heb ik eigenlijk geen klachten. Het werd ook nog mooi afgesloten met Robby en Anna-Maja op het podium en daarna nog zeer vermakelijke dans en muziek. De terugreis zal wel wat afzien worden: half vier weg uit het hotel, zeventien uur later aankomst in Amsterdam. Dat is pech: ja, Khanty-Mansiysk is een mooie stad, maar net iets te ver weg.

Tot slot nog even een blik op een geluksmomentje van de jongens:1 opmerking: