zaterdag 1 oktober 2016

Negende ronde: Anna-Maja blijft meedoen om medailles

De negende ronde van het WK jeugd is behoorlijk verlopen voor de Nederlanders. Anna-Maja wist weer te winnen en met 7 uit 9 heeft ze zo een medaille in eigen hand, al staat ze wel een halfje achter de leider. Ook Robby won (heel snel zelfs) en met 6 uit 9 komt hij in de buurt van de top. Alleen Marijn baalde, hij speelde een matige partij en verloor.

In de voorbereiding hadden Robby en ik gezien dat de Turk Ozen (2304) o.a. Spaans met Pge7 speelt. "Speel je dan dat systeem met Ld2?" "Ja, voor rokade was dat toch?" "Even checken... ja dat klopt." Het kwam op het bord, de Turk (die de zet, toch kritiek voor het systeem, niet kende) sloeg op b2, de toren op a1 en toen had Robby een makkelijke middag. Zo staat hij weer tussen de mensen en is nog van alles mogelijk! Behalve de eerste plaats dan.

Marijn kreeg een tegenstander die veel verschillende systemen speelt met zwart tegen 1.e4, de Slovaak Gazik, en had zijn voorbereiding vooral besteed aan de wat volwaardigere systemen in zijn repertoire, maar op het bord kwam 1...b6. Er kwam een egelstelling op het bord waarin Marijn verschillende mogelijkheden tot actief spel naliet. In tijdnood werden de zwarte stukken gevaarlijk en nadat Marijn een truc overzag kon hij de vlag strijken.

Amina uit Mongolie heeft 2302 maar de manier waarop ze daaraan gekomen is, is bijzonder: in mei 2015 had ze nog maar 1458, in september van dat jaar 2310! Ze is ook een bijzonder actieve speelster geworden, zo speelde ze voor de ratinglijst van afgelopen augustus maar liefst 36 partijen. Tegen Anna-Maja werd het een partij vol met fouten. Na 17....f6 had Anna-Maja niet meer geweten wat te doen, maar zwart sloeg op c3 en dat kostte zonder compensatie de kwaliteit. Wit miste echter verschillende kansen het voordeel uit te breiden en offerde de kwaliteit om een dame-eindspel te bereiken waarin ze wel kansen had, maar op een gegeven moment het gelijk stond (vooral omdat afwikkelingen naar het pionneneindspel niet werkten). Toen kwam 38...Ke4?: wit maakte met een doorbraak een vrije a-pion die door de mogelijkheid van röntgenschaakjes op f3 en f2 niet meer tegen te houden was. Weer een gelukje voor Anna-Maja, maar punt is punt!

Partij Kazarian - Amina

1 opmerking:

  1. Fantastische voorbereiding bij Robby :-) Even voor mijn beeldvorming. Het systeem met 4...Pge7 dat ik ken begint met 5.0-0 en gaat verder met 5...g6 6.c3 Lg7 7.d4 exd4 8.cxd4 b5 9.Lc2 0-0 10.d5 Pa5 en dan nu 11.Ld2 11...Lxb2 gevolgd door 12...Lxa1 is dan incorrect.
    Bologan behandelt het op 1 van zijn dvd's over het Spaans. Dvd uit 2012. Hij verwijst o.a. naar Zherebukh- Zvjagintsev Aix les Bains 2011 waar zwart terecht van ...Lxb2 afzag en 11...c5 speelde. De on-line database van ChessBase geeft Chandra- Sukandar uit 2015 en Bulmaga - Cemhan uit 2014 waar zwart 11...Lxb2 speelde en verloor.
    Als ik het goed begrijp kan dit dus ook zonder 5.0-0

    BeantwoordenVerwijderen