vrijdag 30 september 2016

Achtste ronde: toch weer drie uit drie

Mijn strenge terechtwijzing bij de zesde ronde heeft geholpen: in de achtste ronde besloten de Nederlandse jeugdspelers braaf om alle drie te winnen. Bij Marijn ging dat vrij soepel, bij Robby was het spannend, en het langst was Anna-Maja bezig, maar tegen achten had zij ook het punt binnen. En dat terwijl ze alle drie met zwart speelden. De coach is tevreden!

Robby kreeg tegen de Rus Askerov (2299) een scherpe stelling uit de Antimoskouvariant waarin wit een gedekte vrijpion op d6 had kunnen krijgen. Op het oog goed voor wit, volgens de engine zou het tegenvallen, de witspeler durfde het ook niet aan, maar kreeg even later wel een vrijpion op d7 die sterk of zwak was, of allebei. Er zaten ook allerlei offers in, het was best eng voor zwart en uiteindelijk kwam er een paardoffer op g6. Robby had echter goed gezien dat hij met wat handige schaakjes gewoon een stuk voor zou blijven en zo gebeurde, waarna de winst niet meer moeilijk was.

Khodashneli (1926) uit Georgiƫ had zich tegen Marijn slecht (of helemaal niet) voorbereid en moest al op zet vier lang nadenken. Marijn pakte hem daarom met een snel g7-g5 hard aan en kreeg daarmee een goede stelling, al ondanks dat in sommige varianten g5-g7 aan goede zet zou zijn geweest. Marijn maakte van de nood een deugd en speelde ook nog h5-h4-h3 en toen de witspeler met zijn loper op g5 sloeg kon zwart met dame, loper en toren op g2 richten, wat wit fataal werd

Anna-Maja koos tegen Vazquez (2142) uit Puerto-Rico voor de Fort Knox-variant en dat leverde een dameloos middenspel op dat er behoorlijk gelijk uitzag. Anna-Maja wist toch het initiatief te pakken, maar wit wist het goed te neutraliseren door veel te ruilen. Dat kostte wel veel tijd en in de tijdnoodfase was een doorbraak om een vrijpion te maken onhandig. De pion werd omsingeld en veroverd waardoor zwart een paardeindspel had met vrije d-pion met aan beide kanten nog de volledige koningsvleugel. Wit kreeg op een gegeven moment twee kansen op remise te maken, maar miste beide kansen en zo kon Anna-Maja het punt binnenhalen. Ze staat nu met 6 uit 8 op de gedeelde tweede plaats.

Partij Vazquez Maccarini - Kazarian

Tijdens de ronde

De dagindeling is voor de spelers (afgezien van de rustdag) steeds ongeveer hetzelfde: opstaan, ontbijten, voorbereiden, lunch, wat ontspannen, bus naar de speelzaal, spelen, analyseren, eten, ontspannen. Voor coaches is bij dit soort toernooien de dagindeling vergelijkbaar met die van de spelers, alleen hoeven ze niet te spelen. Ze moeten echter wel beschikbaar zijn voor als er een speler klaar is, in de praktijk betekent dat dus wachten. Soms kan dat in een cafe-achtige ruimte met tafel en zo, zoals in Porec, zodat je kan praten, of lezen, of met de computer iets doen, of analyseren of zo, genoeg mogelijkheden Soms mag je (al dan niet af en toe) de speelzaal in zodat je de partijen kan volgen. In Khanty-Mansiysk mogen coaches en ouders de speelzaal niet in tijdens de ronde, dus zit de coach maar de hele tijd op de tribune. Vanaf daar zijn de voorste borden net te zien, maar daar blijft het al bij, als je tenminste geen verrekijker hebt meegenomen (mentale notitie: voortaan doen). Van de partijen van Robby en Marijn krijg ik tijdens de ronde daarom weinig mee. Gelukkig zijn bij elke categorie de eerste vier borden live en zit Anna-Maja daar meestal bij. Zo kan ik tussen het lezen door toch nog een relevante partij volgen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten