woensdag 28 september 2016

Ronde zes: gaan Nederlandse jeugspelers de olympiadeteams achterna?

Twee keer haalden de Nederlandse jeugdspelers 100%, in de tweede en de vierde ronde, maar in de zesde ronde ging het een stuk slechter: alleen Robby scoorde een halfje. Anna-Maja had zo'n mooie start, maar na haar tweede nederlaag is het al een stuk minder, ze gaat toch niet de olympiadeteams achterna? Marijn verloor nota bene van iemand wiens rating niet eens met een 2 begint. En ook Robby was niet heel tevreden, ondanks het halfje met zwart.

Anna-Maja baalde een beetje van loting: als 'straf' voor haar nederlaag van voor de rustdag mocht ze tegen Shuvalo uit Rusland, die met een rating van 2393 als eerste geplaatst is. Ze verraste haar tegenstandster met de Spaanse ruilvariant waarna de Russin afweek van wat ze eerder gespeeld had. Anna-Maja reageerde niet op de meest kritieke manier, maar ze kreeg evengoed een redelijke stelling uit de opening, die ze misschien wat overschatte. Ze wilde op zet 17 iets met Ld4 en e5 doen, maar had gemist dat na ruil op b7 de zwarte loper veld b4 beschikbaar heeft. Meteen 17.Ld4 was beter of anders 18.Lg5. In de partij kwam zwart in het voordeel. Na het zwarte kwaliteitsoffer is de stelling misschien voor wit te houden, maar in de analyse lukte het ons al nauwelijks, laat staan in een praktische partij.

Kazarian-Shuvalova

Banzae (2284) uit RoemeniĆ« speelde in de Rossolimo tegen Robby een aanbeveling van Robin van Kampen. Die wist op zich wat ie daartegen moest doen, maar wat hij speelde was weliswaar engine-approved, het gaf wit ook de gelegenheid tot veelvuldig ruilen. Er ontstond een dubbel toreneindspel met een klein plusje voor zwart, dat bleek helaas niet genoeg voor serieuze winstkansen.

Marijn kreeg tegen Bold (1926) uit MongoliĆ« zijn vertrouwde Franse opening op het bord. Na een paar Mongoolse foutjes kreeg zwart voordeel, maar in de tijdnoodfase werd het (te) random. Marijn miste een paar kansen, speelde iets wat er op het eerste gezicht aantrekkelijk uitzag voor hem, maar het toch niet was. Tijd voor het principe "cut your losses" en voor remise gaan, maar de knop werd te laat omgezet en toen won de Mongool zelfs nog.


Rustdag

Op de rustdag werden er door de Nederlanders verschillende activiteiten ondernomen. De moeders gingen met hun kinderen naar het Archeopark waar beelden van mammoeten te zien zijn. Anna-Maja zei dat het verrassend leuk was. De coach ging ondertussen met Robby proberen een belangrijke queeste te volbrengen. Zoals de oplettende lezer weet was Robby met een kapotte koffer aangekomen, dus had hij voor de terugreis een nieuwe nodig. Die moest toch wel te vinden zijn? Een grote? Maar in het eerste warenhuis waar we doorheen liepen, niet. De tweede zag eruit als een Westerse warenhuis, maar koffers verkochten ze er niet. De derde was weer een Oostblokwarenhuis, maar het resultaat was hetzelfde. Het bleek toch wel een lastige queeste. Toen zag ik opeens op een ander gebouw plaatjes van bagageachtige dingen, met daarbij een twee en een woord dat wel erg op etage leek. Wij het gebouw in, tweede verdieping, en inderdaad, een winkel met grote koffers! Nu vond ik de duurste wel van erg matige kwaliteit, de goedkoopste leek me niet per se beter, maar ook niet slechter. Ik schoot Robby het geld voor (hij was tot dan toe roebelloos gebleven), de verkoopster demonstreerde vervolgens alle mogelijkheden van de koffer (open, dicht, en dan voor elke rits) met Russische uitleg erbij (het viel ons sowieso op dat de verkoopsters in winkels waar we keken steeds in het Russisch ons begonnen te praten en dat bleven doen nadat we in een taal die zij weer niet begrepen duidelijk maakten dat wij het niet begrepen) en dat leidde uiteindelijk tot het volgende plaatje:Ik denk niet dat Robby het ding over vijf jaar nog gebruikt, maar Schiphol moet het toch wel heel kunnen halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten