zaterdag 24 september 2016

Derde ronde: Nederland - Iran 0-2

De derde ronde was de ronde van de gemiste kansen. De beide jongens mochten tegen sterke Iraanse spelers en kregen beiden een goede stelling. Vooral Marijn leek met twee pionnen meer te winnen maar helaas werd het einde door de Nederlanders niet goed gespeeld en zo kwam de 0-2 op het bord in de minimatch.... gelukkig wist Anna-Maja in een lange partij wel te winnen (maar hier miste haar tegenstandster een goede kans).

Robby speelde met wit de Engelse aanval tegen Tabatabaei (2493). Volgens zijn bestand had hij een pion moeten offeren, wat hij deed gaf wit ook wel voordeel, zeker als hij op zet 22 gewoon de pion op b4 had gepakt. Het eindspel was een beetje onaangenaam, toen Robby een paardvork overzien (46.Pg3??) werd het zelfs een marteling, of in ieder geval een Iraans punt.Marijn speelde tegen Tahbaz (2420)  "een geniale partij totdat ik verloor" Er kwam een Keresaanval op het bord en een aanvalsstelling werd het. De zwarte koning vluchte naar de damevleugel maar was ook daar niet veilig , of nouja, de koning redde zich nog net, maar alle damevleugelpionnen gingen er vanaf. Zwart moest het met een vrije g-pion opnemen tegen drie vrijpionnen aan de andere kant. Bij gebrek aan beter ging de Iraniër maar met zijn g-pion lopen, maar wit leek genoeg stukken te hebben om 'm tegen te houden. Toen ie op g4 stond had Marijn echter beter moeten opletten. Deed ie niet, pion ging naar g3, en opeens was het ondanks de surplus aan materiaal lastig voor wit. De pion slaan bleek niet de oplossing: Marijn verloor een dame en de partij.

De Russin Kochukova (2073) koos tegen het Frans van Anna-Maja voor een stelling met een geïsoleerde pion. Anna-Maja koos een onhandige zetvolgorde (10...h6 voor rokade in plaats van daarna) maar gelukkig profiteerde wit niet door op e6 een kwaliteit te offeren gevolgd door 12.Lg6+ en een dame die op e6 binnenkomt. In de partij ging alles naar wens: er werden stukken geruild en er ontstond een eindspel van paard tegen loper dat de online engine als gelijk beoordeelde, maar zwart had in de praktijk door een halve pluspion goede winstkansen. Op zet 40 kwam de beslissende fout en daarna was het niet moeilijk meer. Anna-Maja op 3 uit 3!

Eten

Het eten in het hotel is een buffet, maar toch vrij eentonig. Of eigenlijk op het niveau van wat je gewend bent op dit soort toernooien (wij verlangen allemaal nog terug naar Porec 2015, waar de dagen steeds drie hoogtepunten hadden: ontbijt, lunch en diner). Maar er is ook goed nieuws voor de ouders van Robby: hij eet groente, helemaal uit zichzelf! Ok, ook kipnuggets als ontbijt, de ene keer dat het er was, maar ik snap het wel, als ze dan een keer iets anders hebben dan gebruikelijk moet je profiteren, deed ik ook toen ze pizza hadden. Voor de rest is het voor mij (naast groente) vooral veel pasta met saus.

Dan nog een mededeling voor mensen die de partijen via Chess24 volgen: Anna-Maja vindt het leuk als u haar via de chat support!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten