zondag 25 september 2016

Vierde ronde: weer drie uit drie!

Ik heb een afspraak met de drie Nederlandse deelnemers dat ze in de even ronden steeds allemaal winnen, en tot nu toe houden ze zich daar keurig aan. Zowel Robby, Marijn als Anna-Maja wonnen vandaag en het ging allemaal nog redelijk soepel ook. En Anna-Maja staat nu zelfs met 4 uit 4 ongedeeld aan de leiding in haar groep!

Robby won een technische partij van Mitrabha (2286) tegen wie hij zes jaar geleden eens had verloren. De Indiër ruilde veel, maar het gevolg was dat zwart duidelijk actiever stond in een stelling met torens en ongelijke lopers, en de witte koning moest oppassen niet mat te gaan. Dat gebeurde niet, wel kreeg zwart een toreneindspel met twee pionnen meer dat simpel gewonnen was.

Marijn speelde vandaag onder het motto "Je kan geniaal spelen maar ook gewoon een punt pakken." De Chileen Donoso Diaz (2005) begreep niet zoveel van de Franse opening en al snel had zwart duidelijk voordeel. De breekzet f6 had (met de witte koning die moeilijk kon rokeren) wel een zetje eerder gemogen, maar ook de minder sterke versie was genoeg om het punt binnen te halen.Anna-Maja blijft keurig haar partijen winnen. Tegen Lan Yao (2235) bereikte ze geen voordeel uit de opening (12.a3 was beter dan 12.a4). Het was zelfs even bikkelen om niet in het nadeel te komen, maar rond zet 20 was het weer ok en daarna begon de Chinese gekke dingen te doen. Het zwarte paard belande op g2, de zwarte dame op b2, en opeens had wit een aanval met dame en paard. Ze kam een pion voor, daarna een stuk, daarna een volle toren, toen vond de Chinese het wel genoeg.
Anna-Maja nu ongedeeld aan de leiding met een half punt voorsprong op drie andere meisjes.

Partij: Kazarian-Lao

Weer en vervoer

Op aandringen van zijn moeder had Robby een speciaal voor dit toernooi gekochte winterjas meegenomen, want Siberië, daar is het toch koud? Niet dus. Zo warm als Nederland is het ook weer niet (al zag ik een paar dagen geleden buiten het hotel 23 graden aangegeven staan, maar dat was in de zon) maar een jas heeft Robby nog niet nodig gehad (en ik had ook niet zoveel truien hoeven mee te nemen). De trip van hotel naar speelzaal en terug kan prima zonder jas (na de eerste dag heb ik 'm niet meer aangehad) . Dat komt ook omdat het vervoer goed geregeld is. Daar was ik in eerste instantie niet van overtuigd: op de informatieborden stond "Bus heen 14.30, terug 17.00, 19.00 en 21.00" en ik zag ons al de 3.5km langs de snelweg moeten lopen als we net een bus niet gehaald hadden. De praktijk is gelukkig anders: in onze ervaring rijden de bussen en busjes continu (we konden tot nu toe altijd meteen instappen). Wat dat betreft dus complimenten aan de organisatie!
De beide moeders gebruiken hun jassen overigens wel, want een lange wandeling wordt wel frisjes zonder jas.Geen opmerkingen:

Een reactie posten