maandag 26 september 2016

De vijfde ronde is weliswaar geen even ronde, maar zo oneven had ook weer niet gehoeven

Ik geloof dat de drie Nederlandse deelnemers de afspraak die we hadden niet helemaal goed begrepen. Ik had gezegd "Alles winnen in de even ronden", niet "Alleen maar winnen in de even ronden" en zeker niet "Alles verliezen in de oneven ronden". Enfin, door dit misverstand besloten ze vandaag allemaal een nul te pakken. Gelukkig duurt het toernooi nog lang, al is er morgen al een rustdag.

Anna-Maja moest haar koppositie verdedigen tegen Aakanksha (2183) uit India. In een Doorschuiffrans kwam zwart op zich ok uit de opening, maar op zet 18 moest zwart een lastige keuze maken, ruilen, offeren of terug? Anna-Maja koos voor het laatste en dat was goed geweest als wit niet een sterk dubbel pionoffer had. Helemaal duidelijk was het niet, maar wit won beide pionnen terug en bleef heel sterke activiteit houden, en zette uiteindelijk zelfs mat. Goed gespeeld van de Indiase.

Partij Aakanksha - KazarianRobby werd door de Vietnamees Tran (2293) verrast in de opening, en hoewel hij het boekjesplan op Siciliaans met e6, d6 en een vroeg b5 (a4 en Pa2 doen) niet speelde kreeg hij toch wat voordeel, ondanks dat hij zijn loper op d3 liet slaan. Hij maakte echter een grote fout door te denken met een dame op d4 (en een toren op a1, pion op e5) de stelling dicht te houden. Er kwamen allerlei trucjes in gebaseerd op de positie van dame en toren op de lange diagonaal, de zwarte stukken drongen de witte stelling binnen, zwart won een stuk en vond op het einde nog een mooie combinatie ook.

Marijn werd door Tiglon (2292) uit de Verenigde Staten ook verrast, maar raakte vervolgens in paniek. Na normale zetten was er niet veel aan de hand, maar Marijn offerde zijn pion op e4, vervolgens een paard op e5 waarna de zwarte koning op d8 kwam met e- en d-lijn open en alleen zware stukken, pionnen op koning- en damevleugel en een loper op b7 op het bord. Dat zou vaak goed voor wit zijnm, ware het niet dat er een pion op g3 stond en hij in veel varianten matging op g2 of op de onderste rij. Of eigenlijk kwam hij vaak net een tempo tekort. De Amerikaan consolideerde en won.

Omdat de hele tijd De Slimste Mens (nog steeds veel gespeeld overigens) spelen ook wat gaat vervelen, werd het afgewisseld met een spelletje Regenwormen. Goed voor de teamsfeer, of misschien ook niet, want onderdeel van het spel is stenen van elkaar afpakken, wat vaak vergezeld ging met verwensingen die ik van de schaakbond niet op dit blog mag citeren. Vooral Anna-Maja was goed in het afpakken (vaak tegen de odds in) en er heerste vervolgens een tijdje een vrouwonvriendelijk klimaat. Lang genoeg in ieder geval om toch nog Robby te doen winnen. Die morgen trouwens een nieuwe koffer gaat kopen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten