donderdag 19 december 2013

WK jeugd in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE)


Nederland heeft dit jaar twee spelers afgevaardigd naar het WK jeugd: Anna-Maja Kazarian is eerstejaars meisjes U14 en Robby Kevlishvili is tweedejaars jongens U12. Een WK is nog zwaarder dan een EK, omdat het toernooi 11 ronden telt in plaats van 9 ronden. Op zaterdag 21 december is er een dubbele ronde (ronde 4 en 5) en op woensdag 25 december is er een rustdag. De laatste ronde is op zaterdag 28 december. Opmerkelijk is dat het toernooi tijdens de kerstvakantie is, maar dat is bijvoorbeeld het toernooi in Groningen ook. De website van het toernooi is http://worldyouth2013.com/ en voor uitslagen en standen is vooral http://www.chess-results.com/fed.aspx?lan=1&fed=UAE nuttig.

We zijn nu bijna 48 uur in de VAE en in die eerste uren weet je niet wat je moet denken, laat staan schrijven. De mensen gaan hier deels anders gekleed en je weet dat er belangrijke verschillen zijn met Nederland, maar daar merk je tijdens zo'n internationaal sportevenement weinig van. Er zijn zeven emiraten, waarvan Dubai (zowel stad als emiraat, net als bijv. Utrecht en Hamburg) en Abu Dhabi (ook zowel een stad als emiraat) de bekendsten zijn. Wij bevinden ons in de stad Al-Ain in het emiraat Abu Dhabi. Alles speelt zich af op de campus van de United Arab Emirates University (UAEU). We leven hier niet in de overstelpende luxe die je misschien zou verwachten, maar gewoon in doorsnee studentenkamers zoals we die in Nederland ook kennen.

Ieder gesprek met mensen van andere delegaties begint steevast met de vraag waarom we maar twee deelnemers hebben. Het contrast met Belgie (12 deelnemers), Duitsland (40 deelnemers) en Rusland (110 deelnemers) is inderdaad groot. Wij vaardigen alleen jeugdspelers af die bij de top tien van het Europees kampioenschap zijn geeindigd of een (hele) hoge rating hebben. Het achterliggende idee is dat onze talenten er echt wat voor moeten doen om aan een dergelijk kampioenschap mee te mogen doen. In de praktijk is het probleem dat als onze jongens eenmaal van (groot)meester niveau zijn, ze liever sterk bezette toernooien spelen waar ze condities krijgen, dan te moeten betalen voor deelname. Denk aan Robin van Kampen, Benjamin Bok en ook de kersverse Europees kampioen Jorden van Foreest. Het blijft een lastige kwestie waar lang over gediscusseerd kan worden. Persoonlijk zou ik terug gaan naar een situatie waarin iedere leeftijdscategorie met tenminste 1 speler wordt bezet.

De organisatie van het toernooi is redelijk ambitieus, maar onervaren. Zo was er op de eerste dag een wachttijd van een uur bij het ontbijt. Tijdens de technical meeting om 11:00 uur, werd het aanvangstijdstip van de eerste ronde verplaatst van 15:00 uur naar 17:00 uur. Vervolgens stond iedereen nog tot 18:00 uur buiten te wachten voordat de deuren naar de speelzaal eindelijk werden geopend en begon de ronde om 18:10 uur. Anna-Maja had de pech dat ze meteen in de eerste ronde de langste partij van het toernooi had en dus pas om 23:30 uur klaar was. Daarover in de volgende post meer.

De eerste indrukken samengevat: we staan voor een fikse uitdaging en het behalen van topklasseringen zal alles behalve makkelijk worden, maar we gaan er zoals altijd tot de laatste snik voor vechten!

Merijn van Delft


Geen opmerkingen:

Een reactie posten