maandag 21 november 2011

Hugo op 3,5 uit 4 en Anna-Maja op 2,5 uit 4

De eerste dag viel het nog mee, maar nu alle schakers in het hotel inmiddels online zijn, is de internetverbinding zeer traag en valt voortdurend uit. Dat maakt op zich niet zoveel uit, want om voor te bereiden heb je niet perse internet nodig en ter ontspanning ligt het meer voor de hand om buiten van het lekkere weer te genieten. De actualiteit van dit blog lijdt er wel een beetje onder. Gisteren was de dubbele ronde en net toen ik op 'bericht publiceren' klikte om een berichtje over de derde ronde online te zetten, viel het internet weer uit. Dus daarom nu de derde en de vierde ronde samengevat. We zijn nu bijna halverwege het toernooi, een mooi moment voor een tussenbalans. Overigens zijn de uitslagen het beste te volgen via www.chess-results.com

De toernooizaal
Hugo voelt zich heerlijk thuis in Brazilie en is zeer ontspannen. Aangezien het veld niet zo sterk is, gaan we voor de eerste plaats. Hugo speelt tot dusverre lekker, zijn enige zwakte is dat hij soms iets te creatief wordt en gekke dingen gaat doen. Verder heeft hij inmiddels een vrij universele en uitgebalanceerde stijl, dus daar is goed mee te werken. Hij maakt zich weinig zorgen en speelt onbevangen. In de derde ronde ging Hugo dwars door een Draak heen, net als in de eerste ronde dus een walk-over met wit. In de vierde ronde kwam Hugo met zwart in een Anti-Meraner comfortabel uit de opening, maar de afwikkeling naar het eindspel was niet helemaal nauwkeurig. Vervolgens zorgde een naieve zet nog voor grote problemen, maar door een geinspireerde verdediging werd de remise in het verre eindspel veilig gesteld. 's Avonds is het goed toeven in de open lucht bar bij het zwembad, met muziek en een paar potjes snelschaak. De dag wordt traditioneel afgesloten met chill sessie in het zwembad (ook 's avonds laat is het nog heerlijk warm buiten), waarin we snode plannen smeden voor de volgende partij. Vandaag rustdag, morgen met wit weer vol gas.

Tussen Anna-Maja en Brazilie is het geen liefde op het eerste gezicht, maar inmiddels vindt ze zo langzamerhand haar draai en haar weg in het toernooi. Ze wil heel graag laten zien wat ze kan, maar ze moet nog leren om iets relaxter te zijn. Na de teleurstellende nederlaag in de eerste ronde won ze twee partijen op rij. In de derde ronde had ze een Spaanse duw-en-trek partij, waarin ze in iets mindere stelling rustig bleef en een mataanval inzette toen ze de kans kreeg. In de vierde ronde kwam ze net als Hugo comfortabel uit de opening, maar vervolgens werden de dames snel geruild. Anna-Maja vertrouwde de stelling niet helemaal aangezien wit het loperpaar had en bood daarom remise aan, hetgeen door haar Belgische opponente werd geaccepteerd. In de analyse na de partij bleek zwart nog altijd comfortabel te staan, dus had ze wel door kunnen spelen. Maar goed, na de lange partij eerder op de dag geen drama. Na de rustdag heeft ook Anna-Maja weer wit, dus een prima uitgangspositie om er een mooi toernooi van te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten