zaterdag 26 november 2011

Zware laatste loodjes

Terwijl ik dit schrijf is de laatste ronde begonnen en proberen Hugo en Anna-Maja hun toernooi met een overwinning af te sluiten. In ronde 7 speelden beiden remise, in ronde 8 verloren beiden. Anna-Maja staat dus nu op 5 uit 8 en Hugo op 4,5 uit 8. Niet de scores waar we op hadden gehoopt, maar de spirit is ongebroken en er wordt de laatste ronde nog flink gevochten, zo leert een snelle blik in de toernooizaal. Het is een intensieve tijd geweest in Brazilie, met onzettend veel indrukken en leerzame ervaringen. Dat nemen beide Nederlandse talenten mee naar hun volgende uitdagingen, zowel op als naast het schaakbord.

Anna-Maja voor de laatste ronde

Anna-Maja speelde in de 7e ronde met wit tegen een meisje uit Azerbijan, hetgeen gezien haar Armeense achternaam (Kazarian) een wat gespannen situatie met zich meebracht. Uiteraard hebben we ons gewoon op het schaken geconcentreerd, na een spannende partij werd het uiteindelijk remise. In de 8e ronde ging Anna-Maja's Damegambiet met zwart volledig mis. In het volgende diagram zijn alle stukken van het bord gehaald, het gaat even om de pionnenstructuur.

Pionnenstructuur Anna-Maja

Zwart moet ...c6 invoegen zodat alle pionnen netjes verbonden blijven. Anna-Maja deed ...a5 b5 en toen ...c6. Wit ruilde natuurlijk op c6 en vervolgens heeft zwart een achtergebleven pion op b6 en een geisoleerde pion op d5. Daarna ging het snel mis. Natuurlijk zonde, maar wel weer een belangrijke positionele les geleerd.

Hugo voor de laatste ronde

Hugo's toernooi ontspoorde in de 7e ronde definitief. Met sterk en doortastend spel werd de hoger gerate tegenstander zoek gespeeld en een gewonnen toreneindspel bereikt. In de uitvluggerfase (met 30 seconden per zet erbij) liet Hugo het remise lopen. Toen zat er niets ander meer op dan nog twee keer alles te geven en een paar boeiende potten te spelen. In de 8e ronde werd het bord volledig in vuur en vlam gezet. Alle uitslagen waren tot op het laatst mogelijk, het werd helaas een nul.

Tenslotte nog twee foto's die de bijzondere sfeer rondom een wereldkampioenschap weergeven. Ik heb aan een vijfdaagse FIDE trainerscursus meegedaan (steeds tijdens de rondes), voor geinteresseerden meer daarover binnenkort op het weblog van mijn vader: http://www.schaaktalent.nl/index.php/weblog-schaken-karel-van-delft
Bij de seminars zat ik standaard aan hetzelfde tafeltje met mijn oude schaakvrienden WGM Shadi Paridar (Iran) en GM Elshan Moradiabadi (Iran) en nieuwe schaakvriend FM Ryan Harper (schaaktrainer en DJ uit Trinidad and Tobago).

Shadi, Elshan, Ryan, Merijn

De cursus werd afgesloten met een heus examen (30 kennisvragen). Op de volgende foto bespreken Ryan, Shadi en ik de vragen, in gezelschap van Mungai Kamiti, een Keniaanse topwetenschapper woonachtig te Chicago, die zelf niet schaakt, maar de deelname van zijn nichtje uit Kenia heeft gesponsord, zodat ze wat van de wereld ziet.

Mungai, Ryan, Merijn, Shadi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten