vrijdag 24 augustus 2018

Remisedag in Riga

Na de eerste paar dagen blijkt dat onze spelers hun tijd over het algemeen goed gebruiken. De meesten spelen hun partijen in meer dan drie uur, hetgeen voor de ouders en trainers de gelegenheid geeft om de omgeving te verkennen.

In Riga staan op het Domplein nu de 147 ‘United Buddy Bears’ vreedzaam tentoongesteld. Deze beren hebben een voorbeeldfunctie voor verdraagzaamheid en internationale verstandhouding. Elk van de 2m grote sculpturen vertegenwoordigt een land van de Verenigde Naties en werd ontworpen door een kunstenaar van het respectieve land.






Dat rating in sommige gevallen niet veel zegt (en zeker niet bij de jeugd), blijkt vandaag wel weer. Op grond van rating hadden we zo’n 10 a 11 punten moeten behalen; het werden er 7 ½.
Opvallend was, dat Eline al na een uur en drie minuten klaar was, bijna alle andere meiden (op Anna na) na 3 uur, en dat op dat moment nog geen enkele jongen terug was…
Individueel:
Robby (U18) zat in zijn voorbereiding, deed snel een zet toen hij dacht er nog min of meer in te zitten, maar miste zo groot voordeel. Daarna probeerde hij het nog lang, uiteindelijk T+g+g vs T dat remise werd.
Max (U18) had een "vlijmscherpe" (kuch) Berlijner, veroverde het loperpaar, won zelfs een pion, maar wist een zwarte vesting niet te voorkomen: remise.
Wiggert (U18) kwam met een gezonde pion voor uit de opening. Die bleef hij lang voor, maar hij gaf hem terug om een eindspel van paard tegen loper te bereiken dat echter remise was. Nadat zwart met zijn witveldige loper g6 deed en g5 toeliet stond wit weer gewonnen, maar in tijdnood lukte
het Wiggert niet om de winstweg te vinden: remise
Eelke (U16) offerde een stuk in het Konings-Indisch. Misschien niet 100% correct, maar de tegenstander wist de aanval niet te verdedigen. Winst.
Rembrandt (U16) kwam met een ontwikkelingsvoorsprong uit de opening. Dat zette hij om in een eindspel met een pion meer waarin hij de koning van zijn tegenstander in een matnet liet lopen. Winst.
Anna (U16) bouwde vanuit de opening een mooi ruimtevoordeel op. Dat resulteerde in een sterk initiatief op zowel de koningsvleugel en in het centrum. Met een sterk stukoffer werd de stelling geopend, maar helaas vergat ze om door te pakken. In het vervolg had ze nog steeds groot voordeel, maar in richting de tijdnoodfase liet ze haar tegenstandster tegenspel creeren en moest ze berusten in eeuwig schaak.
Siem (U14) had ook het Konings-Indisch op het bord. Moeilijke partij met ongebalanceerde materiaalverhoudingen. Werd uiteindelijk na 120 (!) zetten gewonnen.
Daniel (U14) kwam goed uit de opening, maar na een paar mindere zetten ontstond een ongeveer gelijk toreneindspel. In een moment van onoplettendheid gaf hij echter zijn vrijpion zomaar weg en verloor hij de partij.
Machteld (G12) speelde eveneens Konings-Indisch en won al snel een stuk en de partij.
Eline (G12) kreeg een variant uit de Caro-Kann op het bord die ze niet met haar trainer bekeken had en helaas ging het al gelijk helemaal mis. Een partij om heel snel te vergeten. Enige lichtpuntje is wel dat ze nu weet hoe ze het voortaan moet aanpakken.
Manasvita (G12) blunderde met zwart helaas al op zet 8 de loper op c5. Een typisch dubbele aanval met Dc4+ op de zwarte koning op g8 zonder bescherming van de f-pion. Ze bleef nog lang vechten, maar wist haar stelling niet meer te redden.
Arthur (U10) kwam met zwart prima uit de opening (Russisch). In het middenspel was het ook nog allemaal redelijk gelijk, maar hij in het eindspel ging hij de mist in. Positief is dat hij zelf ook meteen aangaf dat daar aan gewerkt moet worden!
Wendy (U10) stond minder in het Siciliaanse Najdorf. Gelukkig pakte de kleine 9-jarige tegenstandster de e4-pion te snel en blunderde daarna de loper. Met 3 ½ uit 4 zit Wendy weer op een livebord.
Lauri (U10) speelde met wit een gesloten Siciliaans. Beide kanten manoeuvreerden heel lang, totdat de stelling vastzat. Remise, dus.

(Geschreven door Erik Maris)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten