dinsdag 28 augustus 2018

Ronde 8: Nederland-Turkije 2-2

Bij de indeling van de één-na-laatste ronde op dit kampioenschap viel al direct op, dat vier van onze veertien spelers een Turkse tegenstander zouden krijgen. Deze interland eindigde onbeslist…
De individuele resultaten:
Robby (U18) moest tegen een Turk die zowel de avond voor de partij als vroeg in de opening (Ruilvariant Slavisch) remise aanbood. Zwart kreeg een beetje spel, maar na een minder nauwkeurige voortzetting dreigde wit over te nemen en besloot Robby maar zijn winstpogingen te staken.
Max (U18) kreeg zijn voorbereiding op het bord en speelde een modelpartij met een schoonheidsfoutje.
Wiggert (U18) had een bye.
Eelke (U16) kreeg met zwart vanuit het Siciliaans een Breyer, manoeuvreerde beter dan zijn tegenstander, stond gewonnen, maar liet eeuwig schaak toe.
Rembrandt (U16) had een verrassing voorbereid in de Versnelde Draak. Dat pakte goed uit: na lang nadenken koos de veel hoger gerate tegenstander voor een onschuldige voortzetting. Snel daarna koos hij voor een ongevaarlijke afwikkeling waarop Rembrandt niet op de beste manier reageerde. Hij moest daarna nog een dubbel toreneindspel verdedigen waarin zijn vrijpion op d3 kwetsbaar was, maar deed dat goed en na de eerste tijdcontrole werd er remise gegeven.
Anna (G16) moest tegen een zeer solide spelende Oekrainse die tot dusver 7 remises had gemaakt. De voorbereiding kwam op het bord, maar helaas koos Anna het verkeerde plan door op activiteit te spelen, terwijl het juist beter was om rustig de stukken te verbeteren. Dat resulteerde in een toreneindspel met een pion minder, maar een goed getimed remise aanbod werd na enig nadenken geaccepteerd. 
Siem (U14) : de tegenstander van Siem speelde voor het eerst in zijn leven 1…c6. Siem leek lange tijd op een voordeeltje te kunnen buigen, maar na een slechte zet waren de rollen omgedraaid.
Daniël (U14) had een onregelmatige opening waarbij hij voor een opzet koos met pionnen op f4 en d3 en wit dus steeds rekening moest houden met een zwart Pe3. Even later had zwart inderdaad een truc beginnend met die zet (en eindigend met Dxh1) en won daarmee een kwaliteit. Daniel probeerde nog rommelkansen te krijgen maar de tegenstander speelde het goed uit.
Machteld (G12) kreeg weer wit; driepaardenspel, maar de aanval van haar tegenstandster was helaas sneller…
Eline (G12) kreeg een goede Konings-Indische stelling, waarin de witspeelster snel ruilde op e5. Eline kreeg een sterke vrijpion op c3 in een stelling met ongelijke lopers en zware stukken op het bord. Toen een paar torens en de dames werden geruild kwam de vrijpion zelfs op d2 terecht, maar daar bleek die eigenlijk niet verder te kunnen komen. Eline probeerde nog wel, kreeg onverwachts nog een goede kans, maar moest uiteindelijk toch enigszins teleurgesteld in remise berusten.
Manasvita (G12) lijkt dit toernooi niet in vorm te zijn en blunderde best veel. Vandaag raakte ze op zet 3 al weer een pion kwijt. De tegenstander benutte het niet en het werd remise.
Arthur (U10) : Toen de tegenstander van Arthur met het Koningsgambiet opende wist Arthur al dat hij ging winnen! Het witte paard raakte verdwaald en zwart kreeg al snel een geweldige aanval tegen de witte koning. In slechts 18 zetten en 35 minuten kon Arthur zijn 3e overwinning van het toernooi bijschrijven!
Wendy (G10) deed het met zwart uitstekend. Ze volgde de voorbereiding (Londen Systeem) precies en voerde de ideeën goed uit. Ze had controle over het hele bord en zette later haar tegenstander mat.
Lauri (G10) speelde met wit het scherpe aanvaard Koningsgambiet. Het afruilen van de dames bleek niet zo’n verstandige keus, toen ze een pion achter stond. Gelukkig won ze even later de pion terug. Het werd nog een ingewikkeld pionneneindspel en uiteindelijk kwamen beide speelsters niet verder dan remise.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten