zondag 6 oktober 2019

WK schaken jeugd 2019 Mumbai ronde 5

Geluk dwing je af! Een oud ploeggenoot van me vertrouwde me eens toe dat hij jaloers was op de onnozele uitstraling van een andere ploeggenoot. Laatstgenoemde wist vaak op handige wijze slechte tot verloren stellingen om te buigen in betere tot gewonnen stellingen, omdat tegenstanders weer eens in een truc getrapt waren. Dat overkwam hem nou nooit.

Jonas (met zwart tegen FM Vugar Manafov uit Azerbedjan, rating 2357) zag na een slechte paardzet zijn stelling langzaam verslechteren. Na een eenvoudige winst gemist te hebben (36 Dxe5) kwam Vugar op het onzalige idee om 37 f6 te spelen. Jonas speelde met een pokerface waarop de komende nederlaag al te lezen was 36 ..., gxf6 waarop de ongelukkige direct terugsloeg (37 gxf6). De partij in zijn geheel is hier na te spelen. Khoi (met zwart tegen FM Sreeshwan Maralakshikari uit India, rating 2449) trof in de nummer 1 geplaatst natuurlijk een zeer zware tegenstander. Ondanks het feit dat hij zeer veel zelfvertrouwen in de zaal uitstraalde voor de partij, werd het helaas een korte nederlaag o.a. door het feit dat hij verrast werd in de opening door een smerig zijvariantje. De partij is hier na te spelen.  Eline (met wit tegen Liya Kurmangaliyeva uit Kazachstan, rating 1936) moest na een beroerde opening alle zeilen bijzetten, wat wonderwel lukte. Een gelukkig punt waar coach IM Robert Ris deels treurig (de opening), deels blij (het tweede gedeelte van de partij en het resultaat) van werd. Haar partij is hier te zien.

Wat heb je nu te doen als ouder op zo’n uitzending?  Het eerste wat van belang is dat je akkoord gaat met de voorwaarden van de uitzending. Ik citeer: “Ouders mogen dan ook niet bij de partijvoorbereiding aanwezig zijn en mogen zich niet mengen in het analyseren van de partij na afloop van de ronde.” Dus af en toe een stukje schrijven, en natuurlijk als de ronde begonnen is naar het zwembad!

Sed serpens iam procul est! Als je naar buiten gaat, word je meteen door een warmte van 30 graden omringd (de uitschrijving van het toernooi heeft het over de volgende “weatherconditions”: “In the month of October weather in Mumbai will be rather fresh and the temperature around 31°C maximum and 24 °C minimum.”). Een duik in het buitenzwembad is dus een heerlijke bezigheid. Het zwembad grenst door een hek gescheiden aan het Powai meer waar naar verluidt ook krokodillen zijn. Bij het mijmeren aan de rand waarbij er veel diertjes te zien zijn,  viel mijn oog op een forse en zich snel voorbewegende slang, die zich op het talud van het zwembad had begeven. De opzichter van het zwembad erbij gehaald, maar net zoals in mijn eerste Latijnse lesje: De slang is reeds ver weg.

Nog wel even opgezocht wat voor beest het eigenlijk was. Volgens een inventarisatie van een student van een naast het hotel gelegen universiteit, kan het alleen een Indiase rattenslang, een cobra of een groene boomslang geweest zijn, waarbij de laatste afvalt omdat het beest zilverkleurig was.

1 opmerking:

  1. Ontvang de financiering die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien, Home finance, Business finance, Personal finance, Company finance, Student finance, Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
    Blog: https://capitallendinghelpdesk.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen