zaterdag 5 oktober 2019

WK schaken jeugd 2019 MumbaiFoto Cornelie Wiersma

Het WK schaken tot en met 14, 16 en 18 jaar (http://worldyouthchess.com/ ) wordt dit jaar georganiseerd in Mumbai. Voor Nederland doen hier aan mee Jonas Hilwerda (Open categorie tot en met 16 jaar, rating 2229, 27e geplaatst), Khoi Pham (Open categorie tot en met 14 jaar, rating 2121, 22e geplaatst) en Eline Roebers (Meisjes categorie tot en met 14 jaar, rating 2083, 5e geplaatst). De plaatsingsnummers staan er voor de statistiek bij, in zo’n jeugdkampioenschap is de rating nog een slechte voorspeller van de resultaten. IM Robert Ris is mee als trainer/coach.

Maandag 30 september werd er op Schiphol afscheid genomen van familie. Na een vlucht van zo’n 8 uur landden we dinsdag 1 oktober om 2 uur ’s nachts lokale tijd in Mumbai. En dan ben je opeens in India!  Na wat bureaucratie (stempel in paspoort) en een busritje in een echt Indiaas busje liggen we om 04.30 in bed.  Hoe laat zet je de wekker? Er moet een compromis gekozen worden tussen genoeg rust en zo snel mogelijk aanpassen aan de nieuwe tijdzone. Gelukkig is de dinsdag om bij te komen en staat alleen de opening gepland voor deze dag.
  
India is erg trots om dit kampioenschap te mogen organiseren. Dat liet zich wel merken bij de opening. Voor een stemmig verslag zij verwezen naar (https://chessbase.in/news/World-Youth-2019-Opening-ceremony) en lees door tot het einde, waarin een interview met Jonas. Jonas werd aangesproken door een zeer jeugdige interviewer, waarbij de eerste indruk was of het een interview was voor een Mumbaise schoolkrant. Niets was minder waar, Jonas is nu een lokale beroemdheid!

Woensdag 2 oktober is de eerste ronde. De Nederlanders zijn naar beneden ingedeeld, wat betekent dat ze ieder een tegenstander met een lagere rating treffen. Zoals reeds gemeld, moet dat met een korreltje zout worden genomen. Chessbase India vermeldt in juli de verrassende overwinning in Het Indiaas dameskampioenschap van de tegenstandster van Eline tegen een gevestigde 2100 hoog speelster. Kortom voor alle drie een niet te onderschatten taak. Jonas (met wit tegen G Amin Rohnit uit India, rating 1772) en Eline (met wit tegen Arumbakkam Ananya uit India, rating 1583) winnen vrij snel. Khoi  (met zwart tegen Aziz  Degenbaev uit Kazachstan, rating 1757) incasseert het punt na een lange partij.

Donderdag 3 oktober staat de dubbele ronde gepland. De tweede ronde om 10 uur en de derde ronde om 17 uur. Een loodzware dag, vooral voor mensen die nog met de tijdzonewissel strijden.
Jonas krijgt in de tweede ronde een zeer sterke opponent (met zwart tegen Mamikon Gharibyan uit ArmeniĆ«, rating 2388). Vlak na de voorbereiding gaat het in een ingewikkelde stelling helaas al mis, een nul. Khoi (met wit tegen R  Abinandhan uit India, rating 1830) staat de hele partij goed tot gewonnen. Een afwikkeling waarin hij denkt het punt binnen te halen, klopt echter niet en een verdiend punt transformeert zo in een zure nul. Eline (met zwart tegen Sarayu  Velpula, rating 1717)  speelt tegen de kampioene van India tot en met 13 jaar. Na een goed gespeelde opening , is de afwerking minder adequat, maar het punt wordt binnengehaald.

De derde ronde is dus de tweede partij op de donderdag. Na een snelle lunch even voorbereiden en dan weer aan de bak. Jonas (met wit tegen Nelson Eduardo Alvarez Angel uit Colombia, rating 1974) was niet tevreden met de remise, maar helaas zat er niet meer in. Khoi (met zwart tegen R Jumani Vinay, rating 1900) wint zijn partij door gewoon beter te zijn dan zijn tegenstander. Eline (met wit tegen Eszter Sulyok, rating 1893) behaalde een goede overwinning, hoewel ze op een bepaald moment niet de meest eenvoudige afwikkeling koos.

De vierde ronde was eigenlijk het begin van het toernooi waarbij het echte toernooiritme komt. Een partij per dag, genoeg tijd voor voorbereiding en analyse. Afgezien van de rustdag op dinsdag a.s. en uiteraard de laatste ronde op een vroeger tijdstip zal het toernooi er zo uitzien. Jonas (met zwart tegen Pramit Amatya uit Nepal, rating 1719) had niets aan zijn voorbereiding, de tegenstander kwam niet opdagen om onduidelijke redenen.  Khoi (met wit tegen P Srikrishnan uit India, rating 1929) bracht een onduidelijk torenoffer met het gewenste resultaat. De tegenstander was er vandaag duidelijk nog niet overheen, want toen Khoi bij hem in de lift stapte, verscheen er een donderwolk op het gezicht. Eline (met zwart tegen Patel Dhyana uit India, rating 1995) haalde een halfje binnen na viermaal het remiseaanbod van de tegenstandster geweigerd te hebben.

Concluderend: Jonas 2,5 uit 4, Khoi 3 uit 4 en Eline 3,5 uit 4 doen nog prima mee!

1 opmerking:

  1. Ontvang de financiering die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien, Home finance, Business finance, Personal finance, Company finance, Student finance, Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
    Blog: https://capitallendinghelpdesk.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen