dinsdag 8 oktober 2019

WK schaken jeugd 2019 Mumbai ronde 6 en 7


Een vrolijke delegatie!
Een goede zesde ronde voor de Nederlanders (2,5 uit 3) en helaas een mindere zevende ronde. De rustdag wordt dus ingegaan met  de volgende tussenstand: Jonas 4,5 uit 7, Khoi 4 uit 7 en Eline 6 uit 7.

Zesde ronde


Jonas (met wit tegen FM Rohan Talukdar uit Canada, rating 2369) krijgt de hyperscherpe Najdorf op het bord. Stellingen die hieruit voorkomen zijn vaak zo scherp dat stellingsoordelen kunnen afhangen van 1 tempo of 1 zet. Ook in deze partij kreeg zwart in eerste instantie het beste van het spel, maar een onnauwkeurig plan leidde tot een structureel beter stelling voor Jonas, die daarna de partij als mens (negeer de engine!) goed uitspeelde. Zo heeft Jonas net zoals in de vorige ronde van een sterke 2300 speler gewonnen. De partij is hier na te spelen.

Khoi (met wit tegen Adrian Kondakov uit de Verenigde Staten, rating 1991) kreeg het KoningsIndisch op het bord. Ook al zo’n opening waar dynamiek belangrijk is. Eerst lijkt Khoi beslissend voordeel te bereiken, maar als hij die kansen niet pakt, moet hij een ingewikkelde stelling verdedigen, die steeds minder slecht wordt. Dat doet hij op zeer goede wijze en uiteindelijk staat het volgende eindspel op het bord met zwart aan zet:


De stelling is remise bij optimaal spel. De zwartspeler maakt hier eigenlijk een enorme fout door in plaats van zich te concentreren op de stelling remise aan te bieden. Sowieso is de kans dat het aangenomen wordt door een hoger gerate speler miniem, je kunt zonder risico doorspelen met wit, remise heb je, winst kun je krijgen. Dit verlangen naar de remise kwam ook nog tot uiting in het spelen van de breekzet 60 ..., g5. Een klassiek geval van het aanbieden van remise in combinatie met een blunder. Khoi slaat direct toe (61. Ta6, Kg6 61. h5+, Kg7 62. h6+, Kf7 63Ke3)  en wint het eindspel gedecideerd. De hele partij staat hier.

Eline (met zwart tegen de als nummer 2 geplaatste WIM Rakshitta Ravi uit India, rating 2310) treft een van de Indiase troeven in dit toernooi.  En bij deze partij blijkt het belang van een goede coach. In de voorbereiding bleek dat ze een zeer theoretisch onderlegde speler is, die meestal e4 speelt, maar af en toe ook Pf3, g3, b3 systemen. Het laatste kwam op het bord. De door IM Robert Ris aangedragen variant kwam op het bord en Eline wist deze sterke tegenstandster op remise te houden. De partij kan hier nagespeeld worden.

Zevende ronde


Armpje drukken schijnt erbij te horen.Jonas (met zwart tegen IM Raja Rithvik R uit India, rating 2369) doet in de opening een mindere zet en moet de rest van de partij aankijken tegen een onprettige stelling, die de Indiase IM secuur tot winst weet te voeren. De partij is hier te vinden.

Khoi (met zwart tegen Sjah Jeet uit India, rating 1844) wordt geconfronteerd met een gaatje in zijn repertoire en als de opening een Najdorf is, dan weet je dat het zwaar wordt. Helaas een nul. Zie hier voor de partij.


Foto toernooisite eerdere ronde


Eline (met wit tegen Safiye Oyku Ince uit Turkije, rating 1840) weet uit de opening geen voordeel te halen. Een remise eindspel met torens en ongelijke lopers wordt na een dynamische fase met kansen voor beide partijen door Eline gewonnen. De partij is hier te vinden.


De coach bij de deze uitzending is IM Robert Ris. Belangrijkste taak is de schaaktechnische ondersteuning bij de partijen, i.e. voorbereiding voor en analyse na de partij. Zijn motto is om alles te doen om de delegatie zo goed mogelijk te laten presteren. Dat betekent dat hij soms tot diep in de nacht een tegenstander zit voor te bereiden of om 7 uur’s ochtends zich meldt om met Jonas voor te bereiden. Daarnaast laat hij Jonas, Khoi en Eline duidelijk zijn visie merken dat zonder werken,  voorbereiden en analyseren, de weg naar de top niet toegangelijk is.

Vandaag is het rustdag. De meeste delegaties hebben gekozen voor een sightseeing trip. Daar wij de zondag hiervoor nog hebben, is er gekozen voor een zwembaddag inclusief de eerste voorbereidingen op de partij voor morgen. 


1 opmerking:

  1. Ontvang de financiering die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien, Home finance, Business finance, Personal finance, Company finance, Student finance, Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
    Blog: https://capitallendinghelpdesk.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen