zaterdag 10 augustus 2019

EK 2019 Bratislava ronde 9: Siem tweede, Liam derde

Het EK is voor de Nederlandse jeugd behoorlijk goed geëindigd. Het had nog iets beter gekund, maar een slotdagscore van 11 uit 19 leverde zeven plaatsen in de top 10 op, waaronder een tweede (Siem van Dael) en derde plaats (Liam Vrolijk). De laatste twee jaren was het wat minder gegaan, dus fijn dat Nederland bij het jeugdschaak weer op de kaart staat!

Siem moest vandaag winnen om kampioen te worden bij de categorie -16. In de opening haalde hij wat dingen door elkaar en leken de kansen op de titel vervlogen. Vervolgens deed de tegenstander het onhandig en op het moment van schrijven is het razend spannend. Helaas miste Siem diverse winstkansen en werd de partij remise. Gelukkig zaten de uitslagen mee en eindigde hij toch nog tweede! Een mooi succes voor de Limburgernaar.  In dezelfde groep verloor Eelke helaas na de opening matig gespeeld te hebben. Van 6 uit 7 naar 6 uit 9 is zuur, maar op zich speelde hij wel een goed toernooi en een achtste plek (als 30e geplaatst) is ook gewoon goed. Ook Tim kon dankzij overwinningen in de laatste twee ronden tevreden zijn, een plusscore en behoorlijke ratingwinst.

In de oudste groep kon Liam nog een poging doen een hoge postitie te halen. Hij deed een bekend stukoffer in het Italiaans, dat de tegenstander niet had moeten accepteren. Nadat hij dat wel deed ging Liam er op een fraaie manier doorheen met diverse kwaliteitsoffers. Speel na! Doordat de andere uitslagen meezaten leverde het hem zelfs een derde plaats op! In dezelfde groep boekten Casper en Lucas makkelijke overwinningen, Sebastian kwam helaas niet door de verdediging van de tegenstander.

Ook bij de meisjes -12 hadden we kanshebbers op ereplaatsen. Dana had tot nu toe een supertoernooi, maar in de laatste ronde bleek de tegenstandster gewoon te sterk. Wendy kon haar voorbij met winst, bereikte een  eindspel met een kwaliteit meer, maar het was niet te winnen. Machteld won wel en zo eindigen de meisjes alledrie met 6.5 punten in de top 10.

Eline is bij de meisjes -14 net niet in de prijzen gevallen. Ze stond 9e en won vandaag soepel in een Siciliaan. Er zijn prijzen voor de eerste vijf, zij werd zesde. Dat is ook haar plaatsingnummer, dus behoorlijk.

Yichen (-12) had met 6 uit 8 ook kansen op een hoge notering. Hij kwam met zwart gewonnen te staan, maar vond het mat in een aanval met dame en toren niet, kwam in een dame-eindspel terecht dat beter leek (maar misschien niet was), ging te ver met zijn winstpogingen en verloor nog :(

De andere spelers speelden voor eer en ratingpunten, maar niet voor een positie in de top 10. Daarvan een overzicht:

Luna (meisjes -8) speelde wisselvallig maar eindigde met een goede overwinning. Met een twaalfde plaats kan ze tevreden zijn.

Voor Roger (-12) was het vroege aanvangstijdstip (10.00 i.p.v. de gebruikelijke 15.00) een probleem en zo pakte hij een reglementaire nul. Hij was wel ruim op tijd wakker gemaakt, maar bleek weer in slaap gevallen te zijn. Zo'n eerste EK is lang en slopend en heeft duidelijk zijn tol geëist. De afgelopen dagen was het Roger's gewoonte om met de oudere jongens mee te lopen naar de speelzaal, maar dat bleek vandaag niet gebeurd te zijn. Als coaches balen we natuurlijk als een stekker, want dit mag ons niet gebeuren. Uiteraard teleurstelling bij het thuisfront en Roger was zelf flink in tranen. Roger is hiermee op 4,5 uit 9 geëindigd, hetgeen prima is voor de eerste keer op een internationaal kampioenschap. In dezelfde groep speelde Arthur remise en hij eindigde op 5 punten.

Timo (-14) kreeg een toren voor drie verbonden vrijpionnen maar speelde het eindspel niet helemaal goed uit waardoor de tegenstander met remise ontsnapte. Met 3.5 punten zal hij niet tevreden zijn, zeker gezien diverse gemiste kansen in het toernooi.

Cato en Alisha (meisjes -16) eindigden allebei op 50%, wat de eerste ratingwinst en de tweede ratingverlies opleverde. Cato zal dus iets meer tevreden zijn dan Alisha, al had er voor haar ook nog wel iets meer ingezeten.

Tot slot won Robin (meisjes -16) een Siciliaan met tegengestelde rokades door een kwaliteitsoffer. Zij eindigde ook precies volgens haar ranking, 31e.Over het toernooi in geheel kan gezegd worden dat het voor Nederland behoorlijk gegaan is. De organisatie was redelijk goed: indelingen werden redelijk snel online gezet, veel partijen waren live, ook de offline partijen staan in de pgn en zover bekend zijn er geen incidenten geweest. Met het hotel konden we ook redelijk blij zijn: weliswaar was de lunch niet geweldig, maar het ligt op loopafstand van de speelzaal en dat is een groot voordeel. En het stadscentrum was een paar minuten lopen. Mooie stad trouwens, Bratislava, best een aanrader voor wie een citytrip wil doen. Grootste minpunt van het toernooi was het eten: het was eetbaar, maar daar is ook alles mee gezegd. Diverse Nederlandse spelers kozen ervoor om elke dag maar in de stad te gaan eten. Met vegetariërs (zoals schrijver dezes) werd eigenlijk nauwelijks rekening gehouden. Maar al bij al was het toch weer een leuke ervaring.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten