vrijdag 9 augustus 2019

EK 2019 Bratislava ronde 8


De voorlaatste ronde alweer, met nog een flink aantal Nederlandse medaillekanshebbers. Eelke de Boer gaat aan de leiding in zijn categorie met 6 uit 7 en staat op een gedeeld eerste plaats. Verder hebben Yichen Han, Dana Verheij, Wendy Huang, Eline Roebers en Siem van Dael tot dusver ook een uitstekend toernooi met 5,5 uit 7. Liam Vrolijk staat op 5 uit 7 en heeft theoretisch gezien ook nog kans op een medaille, maar zal daarvoor twee keer moeten winnen. 

Vandaag kwam opvallend vaak de Modern op het bord. Roger pakte deze opening iets te voortvarend aan. Zonder witveldige loper bleek het lastig om echte kansen op de koningsvleugel te creƫren. Toen de stelling werd geopend stond de witte koning te onveilig.
Lucas deed het wat dat betreft beter en herstelt zich daarmee enigszins van een tot dusver teleurstellend toernooi. Met 3.Pf3 gevolgd door 4. Lc4 verkreeg hij al snel een plusje en leek de partij geruisloos binnen te tikken. Met ongelijke lopers was Het echter niet zo makkelijk maar Lucas overwon alle hindernissen en kon zodoende een punt bijschrijven. 
Ook Liam leek aanvankelijk de Modern op het bord te krijgen maar de partij ging uiteindelijk over in het Koningsindisch. Liam had het loperpaar en betere pionnenstructuur en leek deze voordeeltjes te verzilveren. Een fout laat in de partij zorgde er echter voor dat de tegenstander kon ontsnappen naar remise.
De grote broer van Modern, de Pirc, is tegenwoordig minder populair, maar deze kwam via zetverwisseling op het bord bij Yichen. De tegenstander was beter voorbereid en Yichen kwam al snel in de problemen. Met inventief spel wist hij echter te ontsnappen naar een ongelijk lopereindspel met twee pionnen minder dat hij goed had ingeschat en het werd na een lang gevecht remise.
Siem had zich ook voorbereid op de Modern maar kreeg de Tartakower variant van de Caro Kann op het bord. Het modieuze 8...h5 werd scherp aangepakt met een snel lange rokade en verkreeg al snel de betere kansen. Uiteindelijk won hij de partij voor de tijdcontrole. Siem geeft zijn uitstekende toernooi daarmee een goed vervolg en komt op een ongedeelde tweede plaats terecht. 
In dezelfde categorie speelde Eelke vandaag tegen de mede-koploper. In zulke cruciale partijen is wie het best met de spanning om kan gaan een belangrijke factor. Wit stond lange tijd comfortabeler en wist de druk langzaam op te voeren. In het eindspel met twee pionnen minder miste Eelke nog een kans waarna de partij helaas verloren ging. Een spannend gevecht, maar morgen staat er ook voor Eelke nog een podiumplaats op het spel.
Arthur speelde met wit het Spaans waarna er een Tsjigorin op het bord kwam. Hij had een licht overwicht, maar zoals wel vaker in deze variant werd de stelling dichtgeschoven waarna tot remise werd besloten. 
Zowel Dana als Eline kregen een h3-Najdorf. De tegenstandster van Dana rokeerde lang waarmee een scherpe stelling met tegengestelde rokades ontstond. Voor het spel van Dana komen we superlatieven tekort: wederom werd overtuigend het punt binnengehaald waarmee ook zij nog alle kansen houdt op het podium. 
Eline daarentegen had het een stuk lastiger tegen een sterke tegenstandster. Ze kwam in het middenspel zonder goed plan te zitten. Ze beet goed van zich af maar ergens rond de 30e zet ging het helaas dan toch mis.   
Er kwam ook een Najdorf op het bord bij Cato. “Een behoorlijk leipe partij”, aldus de opgeluchte winnaar. Het dameoffer waarmee ze de partij besliste was absoluut een diagram in dit verslag waard. Ze nam met deze partij revanche voor de jammerlijke nederlaag in de vorige ronde.
Alisha had een sterke tegenstandster en speelde het Koningsindisch. Die opening wordt in haar handen steeds meer een wapen, maar dit keer ging het in een vroeg stadium mis. Ze vocht in het middenspel goed terug maar een onoplettendheid kostte haar uiteindelijk de partij.
Er zullen altijd deelnemers zijn die zich meer van het toernooi hebben voorgesteld. Machteld zal niet zo te spreken zijn over haar spel in Bratislava maar over de partij van vandaag mag ze tevreden zijn. Ze kreeg het Dame-Indisch op het bord. De remisemarge was groot maar zoals wel vaker bleek ze slagvaardiger dan haar tegenstandster in het eindspel.   
Tim had de laatste twee partijen tegen sterke tegenstanders verloren maar speelde vandaag een modelpartij in het Italiaans. Daarmee kwam hij terug op 50% en hij zal morgen zeker proberen om met een plusscore naar huis te gaan.
De Milner-Barry variant is tegenwoordig niet veel gespeeld op hoog niveau en het wordt zeker tijd voor een revival. Sebastiaan kreeg iets op het bord dat veel weg had van deze variant en al snel werd duidelijk dat de tegenstander niet bekend was met de typische witte aanvalswendingen en vergaloppeerde zich al snel.
Net als Lucas is ook Casper niet in de vorm van zijn leven tijdens dit toernooi. Hij kreeg de kans om het Klassieke loperoffer uit te voeren tegen het Frans maar had er naar eigen zeggen niet naar gekeken. Hij deed iets anders dat ook sterk leek, maar de tegenstander offerde vrolijk zijn dame voor wat stukken en aanval waarna Casper moest berusten in eeuwig schaak.
Luna kreeg het Scandinavisch met 3...Dd6 op het bord en stond in een onderhoudende partij lange tijd beter. Ze kwam er niet doorheen in het eindspel en bood remise aan, al was er misschien nog kansen op meer.

Aan het eind van de achtste dag zijn er dus volop kansen voor de Nederlanders om met medailles huiswaarts te keren. De beste papieren heeft Siem. Als hij met wit wint van de koploper dan is hij eerste in zijn leeftijdscategorie. Dana staat gedeeld derde en zal proberen te winnen tegen de koploper. Eelke staat ondanks zijn nederlaag ook niet ver van een podiumplaats en voor Wendy zullen de uitslagen op de bovenste borden mee moeten zitten.


1 opmerking:

  1. Ontvang de financiering die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien, Home finance, Business finance, Personal finance, Company finance, Student finance, Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
    Blog: https://capitallendinghelpdesk.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen