maandag 5 augustus 2019

EK 2019 Bratislava ronde 4

Het was weer een topdag vandaag. Na de keurige prestaties van de eerste drie dagen, werd er vandaag een prachtige totaalscore van 13,5 uit 19 behaald. Slechts een punt minder dan de eerste dag, terwijl de tegenstanders natuurlijk steeds sterker worden.

Het thema van de dag was positionele dominantie. In opvallend veel partijen wisten onze jongens en meiden vandaag het volledige bord te domineren. Liam, Lucas, Machteld en Dana scoorden prachtige positionele overwinningen uit deze categorie. Wendy had een mooi loperpaar en boekte ook een strakke positionele overwinning.

Een gerelateerd thema is het positionele kwaliteitsoffer. Casper, Siem en Cato offerden een kwaliteit om volledige controle te krijgen over de stelling en wonnen overtuigend. Siem won zelfs van de nummer 1 geplaatst uit zijn leeftijdscategorie, Cato van de nummer 5 uit haar groep. Tim kreeg juist een positioneel kwaliteitsoffer tegen, maar wist op het laatst te ontsnappen en ging ook met het volle punt aan de haal.

Ongelijke lopers blijft ook een boeiend thema. Het is bij dit jeugd EK opvallend hoeveel mensen Sveshnikov spelen. De invloed van wereldkampioen Magnus Carlsen, die deze opening momenteel graag speelt, is duidelijk voelbaar. Vaak ontstaan er dan stellingen met ongelijke lopers. Eelke en Eline hadden allebei voordeel met wit, maar moesten uiteindelijk in remise berusten. Roger kreeg ook een soort Sveshnikov achtige stelling met ongelijke lopers en ging er wel met het volle punt vandoor.

Natuurlijk kun je niet altijd aanvallen, soms moet er taai verdedigd worden. Arthur overleefde een koningsaanval van zijn tegenstander en haalde koel het punt binnen. Sebastian moest ook flink in de touwen hangen voor een half punt. Alisha moest ook even verdedigen om de stelling in balans te houden.

Timo stond de hele partij wat beter, maar het was niet voldoende voor de winst. Yichen had ook in remise moeten berusten, maar ging met de kop door de muur en liep tegen een pijnlijke nederlaag aan. Het kan niet altijd voor iedereen meezitten. Robin en Luna blunderden opmerkelijk genoeg allebei vroeg in de partij hun dame.

1 opmerking:

  1. Get the financing you need to help your business grow,Home finance, Business finance,Personal finance, Company finance, Student finance
    ==============================================================================================================================
    Ontvang de financiering die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien, Home finance, Business finance, Personal finance, Company finance, Student finance, Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
    Blog: https://capitallendinghelpdesk.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen