woensdag 7 augustus 2019

EK 2019 Bratislava ronde 6

Er zijn twee manieren voor Nederlandse spelers om je te plaatsen voor het EK Jeugd: goed presteren op het Nederlands kampioenschap, of op basis van talentstatus (dus in feite goed presteren op andere toernooien). De spelers die dankzij hun talentstatus meedoen zijn de vedette van de Nederlandse selectie, de spelers van wie hoge noteringen worden verwacht. Van de spelers die dankzij het NK mogen meedoen wordt wat minder verwacht. Zo hebben we in de categorie meisjes -12 Machteld van Foreest, topfavoriet, en Wendy Huang, podiumkandidaaat, die beiden dankzij hun talentstatus mogen meedoen. Dan is in die categorie ook nog Dana Verheij. Een leuke ervaring voor haar dat ze mee mag doen. 43e geplaatst, een plusscore zou mooi zijn. Zo dachten we van tevoren, maar wie speelde er vandaag op bord twee? Dana! In de eerste vijf ronden had ze met een beetje geluk maar vooral door sterk spel 4.5 punten verzameld, tegen Wendy en diverse andere speelsters met hogere ratings. Zou het sprookje vandaag voortduren? Helaas niet. Het was een heel spannende partij met een Engelse aanval waarin wit snel pionnen op h5 en g6 kreeg. Ongelijke lopers, beide koningen in gevaar, wit wel een vrijpion op f7. Ze ruilde dames om verbonden vrijpionnen te krijgen, maar helaas had de tegenstandster een truc die meteen won.

De partij was spannend voor de ouders, maar ook voor de coaches. De meeste ouders kiezen ervoor om tijdens de partij in de stad te wandelen of wat te werken. In theorie hebben de coaches ook na het begin van de partij tijd om iets voor hunzelf te doen, in de praktijk wordt continue de partijen die bezig zijn bekeken en samen geanalyseerd. Gelukkig is dat leuk en nuttig.

De totaalscore vandaag was met 10.5 uit 19 behoorlijk (wel met veel witpartijen) Onze topscorer verloor dus, maar met Liam, Siem en Eelke op 5 uit 6 doen we nog steeds mee!

De nog niet besproken partijen: 

Roger Labruyere (U12, 0) verloor een pionnetje in de opening en zijn rommelpogingen maakte het er niet beter op.

Arthur de Winter (U12, 1/2) won een pion in de opening en stond gewonnen, maar 32.Kg1 gaf de winst weg die met 32.Th3! te behalen viel.

Yichen Han (U12, 1) kreeg een sterk paard op d5 tegen zich, maar dankzij zijn actieve toren en dame kreeg hij toch voordeel. 27...f6! was een leuke truc waarna wit toch niet zo'n sterke paard verloor.

Timo Yeh (U14, 1/2) deed een positonele grafzet in het vroege middenspel. Hij kwam in een eindspel terecht met een paar pionnen minder, vocht terug en wist toch nog remise te bereiken.

Siem van Dael (U16, 1) won een fraaie partij. Hij offerde twee pionnen in de opening. In de slotstelling staan de zwarte stukken nog steeds onontwikkeld terwijl de witte stukken bezig zijn de zwarte koning mat te zetten. 
https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-youth-championship-2019-u16/6/1/6

Eelke de Boer (U16,1 ) kreeg met wit een variant die hij vaak met zwart gespeeld had. Het bleek dat hij de stelling beter kende dan de tegenstander en hij kwam snel gewonnen te staan.

Tim Grutter (U16, 0) ruilde verkeerd met 33...Pxe5. Zijn tegenstander hield paard tegen slechte loper over en won.

Sebastian Halfhide (U18, 0) leek een sterke aanval te hebben. Na de sterke counter 28...Lc6! bleek het niet meer dan een paar schaakjes te zijn en in de tegenaanval won zwart. 

Casper Schoppen (U18, 0) speelde een Engelse partij waarin hij op de damevleugel aanviel, tegenstander op de koningsvleugel. Helaas blunderde hij met 25.Pxg3, 26...Td6 met onmiddelijke winst overziend.

Liam Vrolijk (U18, 1) moest tegen een grootmeester uit Armeniƫ. Hij kende de opening beter, won een pion, met een truc kreeg hij twee verbonden vrijpionnen en ondanks de ongelijke lopers won hij het eindspel soepel.

Lucas van Foreest (U18, 0) offerde eerst een pion en vervolgens een kwaliteit voor aanval, maar die werd helaas vrij soepel afgeslagen. Nadat ook nog dames werden geruild was hij kansloos.


Luna Hang (U8, 1/2) liet zomaar een stuk instaan. In het eindspel stond ze nog steeds een stuk achter, maar de tegenstandster liet een loper insluiten en Luna kwam nog net met remise weg.


Machteld van Foreest (U12, 1) stond eerst goed, maar het toreneindspel had remise moeten worden. Gelukkig speelde haar tegenstander het eindspel niet goed en won ze nog.


Wendy Huang (U12, 1) won met goed spel twee pionnen en daarna in een eindspel met ongelijke lopers nog een derde pion. Ze maakte het zichzelf toen onnodig moeilijk, maar won uiteindelijk toch dankzij een doorbraak/dubbel pionoffer.

Bij Eline Roebers (U14, 1) een beetje hetzelfde: een gewonnen eindspel werd in de uitvluggerfase even verprutst, maar toch weer gewonnen. De arme meekijkende vader (een FM) trok het bijna niet meer.

Alisha Warnaar (U16, 1/2) en Cato de Zoeten (U16, 1/2) speelde een foutloze partij tegen elkaar: 11.Pg5 Te8 12.Pf3 Tf8 etc in de Zaitsev.

Robin Duson (U18, 1) kreeg een heel wilde stelling uit een Boedapester. Wel een goede wilde stelling en uiteindelijk kwam ze uit de complicaties met een gewonnen eindspel.
1 opmerking:

  1. Get the financing you need to help your business grow,Home finance, Business finance,Personal finance, Company finance, Student finance
    ==============================================================================================================================
    Ontvang de financiering die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien, Home finance, Business finance, Personal finance, Company finance, Student finance, Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
    Blog: https://capitallendinghelpdesk.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen