woensdag 6 september 2023

Trage start Nederlanders bij EK Jeugd Mamaia

 Bij de eerste twee ronden van het EK jeugd in Mamaia zijn wat minder punten gemaakt door de Nederlandse delegatie dan gehoopt. De eerste ronde ging nog best goed met 9 punten (uit 15), maar in de tweede ronde lieten we verschillende halfjes (of meer) liggen en dat leidde tot slechts 4.5 punten. Hopelijk is dit slechts een eenmalige halvering. Maar de sfeer is verder goed, ondanks wat tegenslag op de reisdag.

Maandag verzamelden we negen uur op Schiphol. Naar Boekarest vliegen zou een paar uur duren, vandaar een paar uur met de bus naar Mamaia, dus dat we 's avonds zouden aankomen was wel gepland, maar dat we (door vluchtvertraging en lang wachten op het vliegveld tot de bus vertrok) pas om elf uur bij het hotel aankwamen was niet volgens plan. Het restaurant was gesloten en bij de receptie waren ze onverbiddelijk, geen eten voor ons. Dat was wel weer volgens verwachting, want in 2017 was er ook een EK in Mamaia, zaten we in hetzelfde hotel en hadden we hetzelfde probleem... Gelukkig was er nog wel een minisupermarkt open, al had dat een beperkt assortiment. Chips, ijs etc. werd dus het avondeten voor de Nederlanders. 

Het is wel een mooi hotel, zie de foto:

En op zich ook wel een goed restaurant. In 2017 was ik daar in eerste instantie erg positief over, maar dat verminderde wat toen bleek dat het ruime assortiment elke dag hetzelfde was. Dit jaar is er een verslechtering ten opzichte van toen: geen vers gebakken pizzaslices meer. Daar had ik diverse mensen lekker mee gemaakt die nu allemaal boos op mij zijn. Dat de internet in mijn kamer het goed doet en in vele andere kamers niet helpt ook niet. Slecht internet is (voor degenen die er last van hebben) best wel een minpunt, maar mooi is het hier dus wel, de korte wandeling van kamer naar restaurant is plezierig.

In de tweede ronde dus veel tegenvallers voor ons. Of zijn onze verwachtingen iets te hoog? Ik denk niet dat de Nederlanders overrated zijn, maar ik vermoed wel dat bij diverse andere deelnemers aan het EK de rating niet de huidige speelsterkte weergeeft. In Nederland is het vrij makkelijk om (veel) toernooien te spelen die meetellen voor de FIDE-rating, en toernooien in België en Duitsland zijn ook niet ver. In sommige landen is het niet zo makkelijk en dan kan iemand dus een stuk sterker zijn dan zijn of haar huidige rating. Maar hopelijk eindigen we desondanks in de ratingplus en kunnen we mijn theorie vergeten :)


 

Topscorer is tot nu toe Noah Ritzerveld, die zijn beide partijen overtuigend won. Live te volgen, wat de veschillende coaches (en sommige ouders) dan ook deden, al analyserend met elkaar. Wat te denken van 12. Pa2 i.p.v. 12.Pe2 in de tweede partij? Bleek allemaal voorbereiding, na 12...a5 heb je dan 13.b4 en na 12...0-0 pak je op h7. 

Noah in het oranje, foto door Frank Erwich.

Een positieve score is er ook van Hrdya, een naam waarvan ik nooit had kunnen raden hoe je het uitspreekt (Ridde). Een heel knappe overwinning werd gevolgd door een onnodige remise. Ook Athur staat positief, maar die zal toch op 2 uit 2 gehoopt hebben. Dat geldt voor iets mindere mate wellicht ook voor Mees en voor Fleur, die wellicht meer uit haar eindspel met een pion meer had kunnen halen. Maar wel fotogeniek is:

Fleur en Tea, foto door Ellen Hieltjes

Morgenochtend gaan we weer voorbereiden. En dat ziet er zo uit:


Oscar en Dimitri, foto door Espen Zecha

(bewerkte) groepsfoto gemaakt door Chitra Bhawnani

Verslag door Dimitri Reinderman

1 opmerking:

  1. Mooi verslag, Dimitri. De toon is gezet, de resultaten zullen ongetwijfeld komen. toi-toi-toi voor het hele Nederlandse team !!! -de Zetter-

    BeantwoordenVerwijderen