Schaakfestival Groningen

Sinds enkele jaren is het inmiddels al bijna traditie dat er een flinke groep jeugdtalenten tijdens het schaakfestival Groningen verblijft op de boot. Ook komende editie zal dit weer het geval zijn. Meer informatie bij Willy Hendriks (whendriks@schaakbond.nl). We zoeken nog een kok! Hieronder een impressie en verslagen van afgelopen jaar.

 

final results

 
ronde 1 ronde 2 ronde 3 ronde 4 ronde 5 ronde 6 ronde 7 ronde 8 ronde 9 totaal
Thomas A-groep 0 1 1 1 0 0 0 0 0,5 3,5
Stefan A-groep 1 0 1 0 1 1 1 0 1 6
Sourav B-groep 0 1 1 1 0 0 0 1 1 5
Sven A-groep 1 0 0 0 1 0 0,5 1 0 3,5
Tycho A-groep 0 0 1 1 0 0,5 1 0 1 4,5
Lola B-groep 0,5 1 0 1 0 0 0,5 1 0 4
Joris A-groep 0 0 0 0,5 0,5 1 1 1 0,5 4,5
Kedem A-groep 0 0 0 1 1 0 0 0 0 2
Marijn A-groep 1 0 0 0 0 1 0 0 1 3
Maaike A-groep 0 1 0 0 0 1 1 1 0 4
Ankit A-groep 0 0 1 0,5 0 0 1 0,5 1 4
Kevin B-groep 1 0 1 1 1 0 0,5 1 1 6,5
Mees A-groep 0 1 0,5 1 0,5 0 0,5 1 0 4,5
Arthur A-groep 1 0 1 0,5 0 0,5 1 1 0 5
Colin A-groep 0 1 0 0 1 0,5 1 0,5 1 5
Timardi B-groep 0 0 0 1 0 0 1 0,5 0 2,5
Halana B-groep 0 0 0,5 1 0,5 1 1 1 0,5 5,5
Tjark A-groep 0 1 0 0 1 0 1 0 0,5 3,5
5,5 7 8 10,5 7,5 6,5 12 10,5 9
31% 39% 44% 58% 42% 36% 67% 58% 50%
 

Laatste loodjes

 
Na een mooie zaterdag resten nog de laatste twee ronden. Dat betekend tegenstanders opzoeken, oliebollen verorberen en voorbereiden:  voor de multitaskende jeugd geen probleem om dit allemaal tegelijk te doen, terwijl ook de sociale media worden bijgewerkt en schaakkreten als schaak is altijd raak
 

Geslaagde masterclass van Jan Timman voor Nederlandse topjeugd.

 
Op tweede kerstdag Aan de hand van twee partijen uit zijn vroegere match tegen Karpov werden de jeugdtalenten uitgedaagd de denkwijze van Timman te reproduceren. Niet altijd lukte het om als een wereldkampioens-kandidaat te denken, maar de bespreking was wel zeer inspirerend.

De volgende dag (vrijdag 27 december) lukte het de bootgangers nog niet direct deze inspiratie om te zetten in punten. Wel werden er veel goede partijen gespeeld, maar lang niet altijd werd dit ook beloond met een punt.

Blijkbaar is het bij sommige concepten nodig om er nog een nachtje extra over te slapen, want op zaterdag werd er ondanks drie onderlinge duels wel een echte oliebollenscore neergezet: 12 uit 18!

Er kan echter ook een andere verklaring zijn: de smaak van Franks pannenkoek lag bij iedereen de volgende morgen nog in de mond en smaakte blijkbaar naar meer. Frank vond een keer meer dan honderd pannenkoeken bakken wel voldoende en de jeugd was slim genoeg om te bedenken dat er ditmaal gesoord moest worden voor iets lekkers.


Tussenbalans 

 
 
Inmiddels is het schaakfestival over de helft. Tijd voor een tussenbalans. Het toernooi begon voor de bootgangers met een zware ronde. Niet verwonderlijk want iedereen komt natuurlijk om in een zo sterk mogelijke groep mee te doen en dan wordt je zo'n eerste ronde op je wenken bediend. Natuurlijk gebeurt het dan dat je na een goede partij toch met een nul het bord moet verlaten. Maar sommige wisten tegen de verwachtingen in te winnen. Zo boekte Marijn een goede overwinning en ook Sven kon zeer tevreden terugkijken op zijn start.

Het start van het verblijf op de boot begon met enige hectiek vanwege de Winterfair die op de kade van de A gehouden werd. Duizenden mensen uit de weide omgeving van Groningen bleken juist dit weekend nog op kunstmatige wijze in kerstsferen gebracht te moeten worden door zich te vergapen aan de aquarellen die op ons hotelschip de Mars uitgesteld werden. Onze kok Frank werd bijkans jaloers op omzet aan Gluhwijn en warme chocomel. De KNSB zoekt nog vrijwilligers die volgend jaar ook met een standje op de kade gaan staan, om zodoende de financiën van talentontwikkeling weer op orde te brengen.

Dit jaar konden echter nog geen baten worden bijgeschreven en was het een heel klein beetje behelpen. Zoals bekend experimenteert de KNSB al voor het tweede jaar met speciaal op schaken afgestemd eten. Onze kok mocht echter dit eerste weekend de keuken niet betreden en daarom werd hij op voorhand op pad gestuurd om een restaurant te selecteren dat aan de hoge standaards die de KNSB aan voeding stelt kon voldoen. Als een ware Johannes van Dam kweet hij zich van zijn taak en werd in ''de tweede kamer" door het ervaren personeel aldaar aan ruim twintig man in no time een prima maaltijd geserveerd.

Gelukkig kent de Winterfair geen museumnacht en konden wij 's nachts gewoon tussen de schilderijen slapen. Zonder te veel details over de precieze samenstelling van het aangeboden dieet van deze week te mogen prijsgeven, kunnen wij de lezer wel verklappen dat eieren in de vroege ochtend hiervan een essentieel onderdeel vormen. Zij vormen de onmisbare basis voor een geslaagde voorbereiding waarop de deelnemers zicht met behulp van Rybka, Houdini, Piet, Dolf en vooral gezond verstand storten.

Dit alles niet zonder resultaat want Merijn en Sven boekten hele mooie overwinningen tegen sterke tegenstanders. Natuurlijk waren er ook regelmatige overwinningen van Stefan en Arthur die lager gerate tegenstanders troffen. Kevin begon in de B-groep met een goede overwinning; helaas liepen de andere deelneemsters daar wel enige schade op.

De dagen hierna werden de nodige punten bijeen gesprokkeld. Thomas wist in ronde drie een record aan gewonnen elopunten per zet neer te zetten: In 11 zetten wist hij een IM in de luren te leggen. De dag erna wist hij echter nog een mooier wapenfeit neer te zetten: Een grootmeesterscalp! De manier waarop zullen we niet uit den treuren beschrijven, wel kunnen we stellen dat de GM niet al te goed bij de tijd was en nog op van alles en nog wat recht meende te hebben, nadat hij in een dame-eindspel met een pluspion door zijn vlag was gegaan.

Diezelfde ronde trof ook Tycho een tegenstander die zichzelf een extra half minuutje toe-eigende door in beginnende tijdnood de klok even een keer extra heen en weer te doen. Het mocht niet baten:  aanvankelijk stond Tycho volledig met zijn rug tegen een Konings-Indische muur, maar met elke zet kwam hij meer terug en uiteindelijk beet zijn tegenstander ongenadelijk in het stof.

Mees leverde ook een aantal mooie partijen af en kan met 2,5 punt zeer tevreden terugkijken op de eerste helft van het toernooi. Datzelfde geldt voor Kevin en Sourav die beide met 3 uit 4 in de B-groep zijn begonnen. Natuurlijk zijn er ook spelers die nog iets minder op dreef zijn wat score betreft, maar er heerst een goede schaaksfeer waarbij er met veel lol samen geanalyseerd wordt en gezamenlijk allerlei nieuwe ideeën worden gevonden.


Natuurlijk mogen in dit eerste deel van het verslag een paar regels over de rustdag niet ontbreken. Velen gebruikten deze rustdag om een traditionele familie-kerst te ontlopen en ongehinderd (hooguit door een uurtje extra uitslapen) een flink deel van de dag te bughousen. 's Ochtends ging dit nog bedaard maar na het zien van de film "The Hobbit: The Desolation of Smaug" meende vrijwel iedereen ook aan het bughousen de nodige special effects te moeten toevoegen. Met name Beer (waarvan wel wordt gefluisterd dat hij een 'skin-changer' is) begeleidt zijn zetten met betoverende spreuken zoals "een schaak is altijd raak!".
Een kerst is natuurlijk geen kerst zonder kerstdiner. Frank pakte daarom extra lekker uit met een salade met zalm (lees voor een recensie de nog te publiceren smaaktest van Maaike Keetman op haar blog), gevolgd door een overheerlijke stoofschotel van pas omgebrachte lieve lammetjes waar niemand behalve enkele vegetarische fanatici zich aan leek storen en als dessert een traditioneel Limburgs lekkernij.

Komende dagen volgen hopelijk nadere informatieen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten