maandag 20 augustus 2018

Matige start van Nederlanders




De Nederlandse jeugdspelers zijn het EK begonnen met een totaalscore van 6 punten uit 14 partijen, wat minder is dan de verwachting van Professor Elo. Dat was niet de enige tegenvaller van de dag, ook de organisatie stelt teleur, vooral hoe het met het eten is geregeld. Het is sowieso niet zo fijn om met de bus naar de lunch te moeten, daarnaast levert tweeduizend mensen die in korte tijd gaan eten lange rijen op (zie foto hieronder). Van alle spelers worden de badges gescand voordat ze mogen eten; ik begrijp waarom ze het doen, maar het pakt niet goed uit. Hopelijk verzinnen ze voor de rest van het toernooi iets beters.



Dan een overzichtje van de partijen van de Nederlanders:

Robby (U18) speelde een beetje planloos in het middenspel. De tegenstander zette zijn stukken goed neer en offerde een met succes een stuk: de witte aanval bleek niet te stuiten.

Max (U18) kreeg ook een aanval tegen zich, maar had een geweldige truc: 22...Td2!! Zie partij.

Wiggert (U18) offerde optimistisch een pion voor niet helemaal genoeg compensatie. Met een goed getimed c5 (b.v. op zet 20) had hij wel wat spel kunnen krijgen. Hij speelde 20...Th4 omdat hij 21.Dxc7 helemaal gemist had. Toen had hij echt geen compensatie meer.

Eelke (U16) had een mooie aanval opgezet, maar na iets te vroeg ruilen op g6 waardoor na fxg6 de zevende rij geopend werd voor de verdediging was het voordeel weg en verloor hij zelfs nog de partij.

Rembrandt (U16) kreeg een prettige stelling uit de opening. Een typisch stukoffer (b5-c4 vs b4, c3 en dan Pxb4) werd geweigerd, maar toen kreeg Rembrandt gewoon beslissend materiƫle voorsprong.

Bij haar debuut op het EK mocht Anna (G16) het gelijk opnemen tegen een sterke Russische die als nummer 4 geplaatst is. Met wit koos Anna er voor om met een geisoleerde pion te spelen en al snel sloeg de vlam in de pan na een scherp stukoffer van haar kant. Helaas pakte dit niet goed uit; nadat de dames waren geruild werden snel daarna ook de handen geschud.

Siem (U14) speelde in een stelling met tegengestelde rokades het sterke g4 en dat leverde hem een winnende aanval op.

Daniel (U14) kwam iets minder te staan, maar toen de tegenstander een pion pakte en dameruil toeliet kreeg hij goede positionele compensatie. In tijdnood won hij de pion terug maar miste hij de zet waarmee hij remise had kunnen maken.

Machteld (G12) kreeg een mooie stelling met loperpaar en betere pionnenstructuur. Ze liet echter haar zwartveldige loper slaan en daarmee verdween haar voordeel.

Eline (G12) kreeg vanuit de opening mooi positioneel voordeel. Haar Noorse tegenstandster slaagde er echter in om tegenspel te krijgen. Ondanks het extra pion moest Eline genoegen nemen met remise aangezien de zwarte torens in het eindspel te actief werden.

Manasvita (G12) kreeg met een pionoffer een ontwikkelingsvoorsprong. Stukken goed neerzetten, aanvallen en punt.

Arthur (EK10) kwam met wit prima uit de Siciliaanse Najdorf tegen een Armeens talent. In het middenspel snoepte hij een pionnetje, maar zwart kon vervolgens de witte dame opjagen. Toen Arthur even niet oplette werd zijn dame dan ook gevangen met behulp van een aftrekschaakje.

Wendy (G10) kreeg een toreneindspel efgh vs efgh en daarbij ook nog een symbolisch minnetje. Ze schaakte gewoon door, want toreneindspelen zijn moeilijk, en ze won uiteindelijk toch nog.

Lauri (G10) stond de hele tijd iets beter met wit, maar had wellicht een keer Kh1 moeten doen. Ze miste het schaakje Db6+ en was het mooie van haar stelling er wel vanaf. Ze wist de partij daarna niet meer te houden.



Foto's van de Nederlandse deelnemers gemaakt door Peng:













Geen opmerkingen:

Een reactie posten