maandag 27 augustus 2018

Ronde 6: dip op zondag

Riga is ook de stad van Michail Tal, de enige wereldkampioen schaken die Letland rijk is.
Tal werd in 1936 geboren, leerde op zijn 7e schaken en raakte vanaf het midden van de jaren 50 in een snelle opmars richting wereldtop. In 1959 won hij het kandidatentoernooi en verwierf zo het recht om tegen Michail Botwinnik om het wereldkampioenschap te spelen. Tal won de in 1960 gespeelde match met 12½-8½ en werd zodoende wereldkampioen. In 1961 moest hij de titel weer aan Botwinnik teruggeven, nadat hij in de revanchematch met 8-13 was verslagen, waarmee hij de kortst regerende wereldkampioen was.
Tal trok niet alleen de aandacht door de snelheid van zijn opkomst, maar ook door zijn bijzonder aanvallende speelstijl. De “Tovenaar van Riga” speelde offers die niemand zou durven, en ook niet altijd correct waren.
Hij stierf op 55-jarige leeftijd aan een nierziekte. Zijn ongezonde leefwijze heeft daar een bijdrage aan geleverd.
Tal blijft bekend door zijn variant in het Siciliaans: 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 e6 6.f4 Pc6 7.Le3 Le7 8.Df3




Dan over vandaag: Hoewel we sowieso al niet de maximale score konden halen (Wiggert speelt immers nooit op zondag), waren we ’s ochtends nog vol goede moed voor positieve resultaten. Dit viel uiteindelijk helaas nogal tegen… Individueel:
Robby (U18) kreeg een plusje en zette dat om in een pluspion in een eindspel.
Hij miste een makkkelijke winst en moest uiteindelijk toren, loper en
vrijpion tegen dame winnen. Dat lukte.
Max (U18)had het initiatief na de opening maar liet per ongeluk dameruil toe. Het eindspel met allebei twee torens en paard was matig voor hem, o.a. vanwege een zwakke pion op e5. Het lukte hem niet het te verdedigen en hij verloor.
Eelke (U16) kon op verschillende manieren materiaal winnen, maar koos de verkeerde. De twee lopers van de tegenstander bleken sterker dan zijn toren en paard.
Rembrandt (U16) stond goed in de opening, in het middenspel en in het eindspel. Hij zat aan de goede kant van een tweeresultatenstelling maar verloor toch nog.
Anna (G16) kreeg met wit een prettige plus vanuit de opening. Toen zwart erin slaagde haar geïsoleerde d-pion op te lossen kwam Anna onder grote druk te staan. Haar tegenstandster blunderde echter een stuk, maar miste in het vervolg waarschijnlijk nog een goede kans. In de tijdnoodfase bleef Anna rustig en wist zij haar materiaalvoordeel toch te verzilveren.
Siem (U14) had goed voorspeld dat zijn tegenstander Draak zou spelen. Vanuit de opening kreeg hij voordeel en hij won relatief snel.
Daniël (U14) kwam slecht uit de opening met wit en wist daar niet meer van te
herstellen.
Machteld (G12) kwam in een Franse dichtgeschoven structuur terecht. De tegenstander gaf een pion weg met 20.b4 (omdat pion a3 gepend stond), pion a3 ging er even later ook nog van af en met twee pionnen meer was het niet moeilijk meer.
Eline (G12) kreeg precies haar voorbereiding op het bord, maar door te vroeg stukken te ruilen kreeg haar tegenstandster een sterk initiatief op de koningsvleugel. Eline moest materiaalverlies (Dame + paar pionnen tegen toren en paard) toestaan, maar toen de witspeelster vergat door te drukken kon Eline haar stukken naar mooie velden brengen en won ze nog een loper. In het resterende eindspel was de dame niet opgewassen tegen prima samenwerkende zwarte stukken.
Manasvita (G12) speelde met zwart ongelukkig veel zetten met haar witte loper en verloor daardoor veel tijd om te ontwikkelen. Na het verlies van een pion kon zij de slechte situatie niet meer terug draaien en verloor.
Arthur (U10) kreeg vanuit de Caro-Kann een gelijke stelling op het bord. Toen hij iets te vroeg torens wilde ruilen verloor hij een pion. Het dame-eindspel leek heel erg lastig te verdedigen voor hem, maar hij rechtte zijn rug en wist dankzij een eeuwig-schaak motief toch keurig remise te houden.
Wendy (G10) speelde ook met zwart, kwam goed uit de opening van het Londen-systeem, maar ze besefte niet het gevaar op de diagonaal b1-h7 en de witte sterke loper op d3. Als ze een keer g6 wist te doen, zou ze kans hebben gehad om te winnen. Helaas werd dit niet gedaan. De tegenstandster wist het te benutten, zette Wendy de hele partij onder druk, totdat Wendy door de vlag ging.
Lauri (G10) was met zwart weer als eerste klaar. Behalve een terugzetje (Loper van d7 naar c8) speelde ze een uitstekende aanvalspartij. Winst.















Geen opmerkingen:

Een reactie posten