woensdag 29 augustus 2018

Helaas geen prijzen voor Nederland op het EK

Bij het ingaan van de laatste ronde hadden Robby, Max en Wendy nog kans op een podiumplek. Het zat ze niet mee: ze verloren alle drie op een livebord…

De individuele resultaten:
Robby (U18) had nog een kans op het podium, maar in een Spanjaard speelde hij vlak na de opening onnauwkeurig. Zijn tegenstander was sneller dan hij op de koningsvleugel, won materiaal en Robby was kansloos.
Max (U18) was ook nog in de running voor een podiumplaats, maar de tegenstander was goed voorbereid in de Grunfeld. Toen Max het verkeerde plan koos, sloeg de witte aanval snel door. Jammer, want Max speelde een solide toernooi.
Wiggert (U18) speelde tegen een Rus die speelde alsof ie een vliegtuig moest halen (misschien was dat ook wel zo). Het werd een toreneindspel, toen een pionneneindspel, uiteindelijk dame tegen g-pion en dat won voor hem.
Eelke (U16) kreeg een Siciliaanse zijvariant op het bord die als erg dubieus te boek staat en maakte er korte metten mee.
Rembrandt (U16) had een heel lange partij. In een bijna helemaal dichtgeschoven stelling kon de tegenstander alleen afwachten. De enige winstpoging was niet helemaal goed getimed en de tegenstander kon de stelling binnendringen. In de uitvluggerfase werd het heel scherp: Rembrandt kon winnen, maar overzag een truc en verloor zelfs nog.
Anna (G16) bewaarde het beste voor het laatst. Met zwart kwam ze prima uit het damegambiet en haar sterke pionnen op c5 en d5 gaven haar stukken lekker actief spel. Haar Franse tegenstandster kon geen goed plan vinden en toen Anna de mogelijkheid kreeg om te breken in het centrum met c4 en d4 was het snel gedaan met de witte stelling. Na een moeizaam begin heeft Anna in de 2e helft van het toernooi laten zien wat ze kan en is 4.5 uit 9, ondanks het ratingsverlies, een prima resultaat.
Siem (U14): zijn tegenstander forceerde remise in een Siciliaanse draak.
Daniƫl (U14) kwam met zwart prettig uit een Benoni, vooral nadat hij b5 kon doen. Hij won een pion, kreeg een vrijpion en die liep gewoon door, winst dus.
Machteld (G12) had het even moeilijk, maar wist de slotronde toch nog overtuigend te winnen.
Eline (G12) ging voortvarend te werk tegen de Franse opening door snel met haar f- en g-pion naar voren te gaan. De zwartspeelster kwam snel onder druk te staan, maar in het vervolg bleek de f-pion toch kwetsbaar te zijn. Haar tegenstandster speelde het niet nauwkeurig en binnen no-time veranderde de zwakte in een vrijpion en kon stukverlies niet voorkomen worden. Een prima afsluiting van een helaas wat teleurstellend verlopen toernooi voor Eline.
Manasvita (G12) speelde met wit een side lijn (b3) van Siciliaans. Haar tegenstander reageerde er niet goed op en verloor gauw de pion op f7. Manasvita zette haar later mat op f7.
Arthur (U10) kreeg in een Siciliaanse Najdorf mooie controle over het zwakke veld d5 en wist hij de zwaktes op de damevleugel goed aan te vallen. Nadat bij een goede tactische mogelijkheid had gemist ontstond er een spannend eindspel van dame tegen toren, loper en paard wat ook nog steeds heel erg goed voor hem was dankzij de ver opgerukte b-pion. Helaas zag Arthur niet hoe hij verder moest komen en kwamen de spelers remise overeen. Met 4 uit 9 en vele ervaringen rijker kan Arthur terugkijken op een prima internationaal debuut!
Wendy (G10) werd verrast door de Versnelde Draak van de tegenstander. Na de dameruil met nadeel stond ze onder druk en moest ze passief verdedigen. Met het te vroeg d5 spelen door de tegenstander in het eindspel kreeg Wendy weer lucht en had zelfs een betere stelling. Helaas bleef ze passief spelen werd stap voor stap van het bord afgeveegd.
Met 6 uit 9 is ze wel de beste van de Nederlandse delegatie. 10e plaats op haar eerste EK, heel goed gedaan!
Lauri (G10) startte met zwart de Chigorin-variant in de damepion-opening. Na een paar stukken afruilen in het middenspel stond de stelling ongeveer gelijk. Op zet 26 gingen beide spelers akkoord met remise. Met 4 ½ uit 9 heeft Lauri het prima gedaan op haar eerste EK!


 Als we naar de eindresultaten kijken valt op dat alle Nederlandse speler met een rating punten hebben verloren, sommigen zelfs erg veel. De sfeer was goed, daar lag het niet aan, maar de vorm was er blijkbaar niet, en soms zat het ook wat tegen. Goed dat het toernooi is afgelopen dus! Morgen vliegen we weer naar huis. Dank nog aan Erik Maris voor het helpen met de verslagen.



Foto's van de laatste dagen in Riga:
























Geen opmerkingen:

Een reactie posten