zaterdag 31 augustus 2024

Slotverslag: Malem vijfde, Noah zesde

(Door Raymond Groenewoud

Vandaag eindigt het toernooi met de laatste 9e ronde. In geen enkele leeftijdsklasse is er al een afgetekende winnaar, maar bij bijna elke leeftijdsklasse is er wel een koploper die het kampioenschap in eigen hand heeft. Maar ja, wat zegt dat in zo’n sterk deelnemersveld? Bij de jongens U12 heeft “onze” Noah Ritzerveld nog een kleine kans om de top-3 te halen. Maar dan moet Noah aan bord 4 wel winnen met wit waarbij hij zou uitkomen op 7 punten en moeten de witspelers aan bord 2 en 3 hun partij niet winnen. We gaan het zien!

Inmiddels zijn de temperaturen buiten de toernooilocatie weer hoog opgelopen. Gelukkig beschikken de toernooizalen over een uitstekende airco, maar begeleiders en schaakouders zitten puffend aan de gloeiende laptops en moeten het doen met luxaflex. De dichtstbijzijnde bar is gesloten en de bar aan de andere kant van de lobby wordt bemand door twee bartenders met een strikte taakverdeling. Waarschijnlijk zijn we in Nederland niet uniek met ons personeelstekort?

Voor de partijverslagen beginnen we weer met onze Dapp’re Dames:

G18

Dana Verheij speelt vandaag met 4 uit 8 met wit tegen de Slowaakse Diana Vasylchuk, op papier een even sterke tegenstander. Dana speelt de gesloten Siciliaan en wint knap door mat-in-een met paard en dame: 1-0.

G16

Fleur Westerhof speelt vandaag met een verdienstelijke 5,5 uit 8 met wit tegen de Roemeense Lia-Alexandra Maria, op papier een even sterke tegenstander. Fleur moet het opnemen tegen het Siciliaans. Helaas wordt ze uiteindelijk mat gezet door het zwarte paard plus dame: 0-1.

G14

Bregje Roebers speelt vandaag met 4 uit 8 met zwart tegen de Tjechische Linda Slivova, op papier een sterkere tegenstander. Brejg krijgt met zetverwisseling het Gesloten Siciliaans op het bord. Bregje komt een kwaliteit achter te staan en in tijdnood wordt de matdreiging en doorgebroken witte pion haar teveel: 1-0.

G12

Thao Luong speelt vandaag met 4 uit 8 met wit tegen de Belgische Amelia Pribylla, op papier een iets sterkere tegenstander. Thao wint deze partij fraai: 1-0!

G8

Malem Ngangbam speelt met een verdienstelijke 5,5 uit 8 met wit tegen de Engelse Mary Cawdery. Malem speelt verrassend het Middengambiet (1. e4 e5 2. d4) en komt al snel met een ziedende koningsaanval, weet de zwarte dame te veroveren en geeft vervolgens mat met dame en toren. Wauw, goed gespeeld Malem! 1-0!

En dan de jongens:

U18

Leandro Slagboom speelt met een verdienstelijke 5 uit 8 met zwart tegen de Spaanse Juan Diego Bermudez, op papier een zwakkere tegenstander. Thematisch speelt de Spanjaard Spaans en komt slechter te staan met een geïsoleerde pion. In een toreneindspel trekt Leandro aan het langste eind: 0-1!

Alan Bakija speelt met 4,5 uit 8 met zwart tegen de Noorse Eivind GruntKreken, op papier een iets sterkere tegenstander. Alan speelt de Pirc-opening die overgaat in een variant van de Philidorverdediging. De partij eindigt in remise: ½-½.

U16

Kobe Smeets speelt met verdienstelijke 5 uit 8 met wit tegen de Albaanse Ergit Ramaj, op papier een zwakkere tegenstander. Kobe speelt de Moskouvariant van het Siciliaans. Na een mindere zet komt Kobe structureel minder te staan en uiteindelijk wordt hij mat gezet met paard en dame: 0-1.

Rhys Arnold speelt met een verdienstelijke 5 uit 8 met wit tegen de Zwitserse Matthias Mattenberger, op papier een iets sterkere tegenstander. Rhys krijgt een Najdorfvariant van het Siciliaans op het bord. Blijkbaar zat er weinig muziek in de stelling want de partij werd remise: ½-½.

U14

Tommy Grooten speelt met 4,5 uit 8 met zwart tegen de Georgische Andria Kviriashvili, op papier een zwakkere tegenstander. Er komt een Vierpaardenspel op het bord. Lang gaat de partij min of meer gelijk op totdat er uiteindelijk een eindspel op het bord waarin Tommy het met [oper, paard, toren en 2 pionnen opneemt tegen de witte dame en 5 pionnen. Het lukt de dame helaas de 2 stukken van Tommy af te pakken: 1-0.

Sascha Kurt speelt met 3,5 uit 8 met zwart tegen de Oostenrijkse Daniel Pausweg, op papier een iets zwakkere tegenstander. Sascha komt goed uit de opening en staat duidelijk beter in het middenspel. Door een misrekening raakt hij echter een stuk kwijt en verliest hij onnodig: 1-0.

Joel Groenewoud speelt met 3,5 uit 8 met wit tegen de Oekraïense Artem Pilchuk, op papier een zwakkere tegenstander. Joel speelt de Doorschuifvariant van het Frans maar een pionnenstorm op de koningsvleugel wordt hem uiteindelijk te machtig: 0-1.

U12

Noah Ritzerveld speelt met een fraaie 6 uit 8 met wit tegen de Kroatische Erik Golubovic, op papier een iets zwakkere tegenstander. Noah krijgt een Najdorfvariant van het Siciliaans tegen zich. Hij staat op een gegeven moment wel beter maar uiteindelijk komt er een remisestelling op het bord en sluit zwart af met eeuwig schaak met de Dame: ½-½. Jammer!

Boyd Leenen speelt met 4 uit 8 met wit tegen de Israëlische Maximilian Aranovski Victor Lilliehook, op papier een zwakkere tegenstander. Er komt een Konings-Indisch op het bord waar Boyd weinig moeite mee heeft. Na de hele partij beter te hebben gestaan wint Boyd afgemeten: 1-0!

U10

Akul Gupta speelt met 3 uit 8 met wit tegen de Spaanse Erik Bujdoso, op papier een zwakkere tegenstander. De partij eindigt in remise: ½-½.

Hoewel Noah er dus dicht bij was viel hij met een zesde plaats net buiten de prijzen (top vijf). Maar Malem wist met haar knappe spel beslag te leggen op een mooie vijfde plaats! Dat betekende dus een extra motivatie om naar de afsluitende ceremonie te gaan, dus na een snel diner in het hotel reden we met de bus weer terug naar de toernooilocatie. Voor mij als schaakouder was dit een geheel nieuwe ervaring: eerst de gebruikelijke toespraken, de helft in het Tsjechisch – de toernooidirecteur gebruikte de presentator als tolk – wat niet helpt als je een grote zaal met kinderen 8-18 stil wil krijgen.

 

Vervolgens kregen we een soort songfestivalshow voorgeschoteld inclusief volksliederen, veel vlagvertoon (had onze delegatie wel een Nederlandse vlag bij zich?) en luidruchtige delegaties. De Fransen spanden daarbij de kroon en zongen zelfs tweemaal hartstochtelijk mee met het Franse Volkslied. De kinderen waren tijdens de volksliederen wel ineens stil, dat dan weer wel. Mooi was uiteraard dat het moment dat we Malem op het podium konden toejuichen! Indrukwekkend was het moment van stilstaan met de Oekraïense delegatie die van de toernooiorganisatie een check meekregen van 11.000 euro. Het was ook mooi dat het Israëlisch Noga Orian zonder politiek gedoe van haar moment als winnaar mocht genieten! 


 




Terugkijkend was het een prachtig toernooi waar ik van de jonge schakers zowel klein verdriet als prachtige momenten heb gezien. Schattig vond ik ook de glimmende vakantiefolder die Joel kreeg van zijn Slowaakse tegenstander. Over ons eigen hotel nogmaals niets dan lof: moderne airco, een gevarieerd buffet dat aansloot bij onze hoge culinaire maatstaven (er was slechts één wanklank) en personeel dat zich het vuur uit de sloffen liep om het ons naar de zin te maken. Ook de schaakcoaches hebben hard gewerkt om de nieuwe schaakgeneratie optimaal voor elke ronde voor te bereiden. Hopelijk worden aankomende week mooie verhalen gedeeld op de schaakclubs!


Raymond Groenewoud

 

Resultaten van de Nederlanders: 

 



 Zie hier voor gedetailleerde uitslagen.

Zie hier voor wat fragmenten.

vrijdag 30 augustus 2024

Ronde 8: kroniek van een schaakouder

(door Raymond Groenewoud)

Vandaag de voorlaatste ronde van het EK Jeugdschaak 2024 in Praag. Tot nu hebben we niets te klagen gehad over het hotel, weeromstandigheden, logistiek en de prachtige stad! Als “schaakouder” (vader van Joel Groenewoud) is het bijzonder om dit evenement te midden van de nieuwe schaakgeneratie mee te mogen maken. Inmiddels heb ik met Joel al heel wat schaaktoernooien bezocht – meer dan ik waarschijnlijk ooit zelf in mijn leven aan partijen zal schaken – maar dit is toch echt een voorlopig hoogtepunt!


De dagelijkse routine is inmiddels vertrouwd geworden: vóór 10:00 proberen Joel gereed te maken voor het ontbijt (lukt niet altijd), om 10:15 de partijvoorbereiding van Joel onder begeleiding van coach Robert Ris, een ochtendwandeling terwijl Joel zijn partij verder voorbereidt, een lichte lunch en dan stipt om 13:55 in colonne met TeamNL richting de shuttle-bussen!


Bij de toernooilocatie aangekomen snelwandel ik - gelouterd als ik ben als schaakouder - voorbij de Zwitserse, Franse en Duitse delegaties richting een zij-ingang op zoek naar een stopcontact voor mijn laptop. Naast mij strijken andere schaakouders en begeleiders neer aan een van de schaarse tafels.



De toegang tot de toernooizaal I is streng beveiligd: om de ingang staan in een wijde boog tafels die schijnbaar een beperkt toegankelijke zone afbakenen. Of is dit bedoeld voor de pers om interviews af te nemen met de spelers zoals je bij voetbal wel ziet? Ik heb geen idee. Vóór deze tafels hebben (overwegend) schaakmoeders zich in een nog grotere kring van stoelen geposteerd. Wel wat onhandig voor de toegankelijkheid van de toiletten maar in het algemeen heerst er een sfeer van begrip en gemoedelijkheid - maar ook een beetje nervositeit!



Helaas speelt Joel vandaag niet aan een live-board en dat betekent ook voor mij lijdzaam afwachten totdat Joel na een urenlange schaakpartij zich weer meldt met de uitslag. Hoewel, het scheelt ook weer een hoop stress van het via een haperende Internetverbinding kijken naar de partij van zoonlief in tijdsnood. Maar vandaag dus jammer genoeg ook geen WhatsApp-commentaar van de live-partij met de schaaksupporters van Joel.  

Genoeg over het randgebeuren, laten we het over schaken hebben! Sinds mijn schaakcarrière bij s.v. Drienerlo 30 jaar geleden abrupt stopte met het afsluiten van mijn studie, heb ik nagenoeg geen serieuze partij meer gespeeld. Ik zal me dan ook onthouden van elke poging om zelf stellingen te analyseren, hiervoor moet ik doorverwijzen naar de schaakcoaches of desnoods de KNSB. We beginnen met onze Dapp’re Dames:


G18

Dana Verheij speelt vandaag met 3,5 uit 7 met zwart tegen de Griekse Maria Tsakona, op papier een wat sterkere tegenstander. Dana verdedigt zich met de Hollandse Verdediging (heel fijn op een internationaal toernooi, Dana!). Ze krijgt kansen maar weer niet te profiteren en de partij eindigt in remise: ½-½.


G16

Fleur Westerhof speelt vandaag met een verdienstelijke 4,5 uit 7 met zwart tegen de Servische Andrea Stankovic, op papier een wat zwakkere tegenstander. Fleur krijgt zowaar het Koningsgambiet op het bord! Maar daar schrikt Fleur niet van terug. In een eindspel met Dame plus 2 pionnen tegen Dame plus 2 pionnen trekt Fleur aan het langste eind: 0-1!

 

G14

Bregje Roebers speelt vandaag met 3,5 uit 7 met wit tegen de Bulgaarse Andzhelika Nenova, op papier een sterkere tegenstander. Bregje speelt de gesloten variant van het Siciliaans. Uiteindelijk komt ze niet verder dan remise: ½-½.  


G12

Thao Luong speelt vandaag met 3 uit 7 met zwart tegen de IJslandse Emilia Berglindardottir, op papier een even sterke tegenstander. Thao komt vanuit een geweigerd damegambiet in een gelijke stelling terecht. De strijd gaat gelijk op totdat de tegenstander besluit een toren te blunderen: 0-1!


G8

Malem Ngangbam speelt met een verdienstelijke 4,5 uit 7 met zwart tegen de Azerbeidzjaanse Mehin Talibova. Malem komt met de Morphy-verdediging tegen het Spaans niet helemaal goed uit de opening. Maar in het eindspel weet zij optimaal te profiteren van een blunder van haar tegenstander (onderste rij-akkefietje) en weet uiteindelijk mat te geven: 0-1! Goed gedaan, Malem!


En dan de jongens:

U18

Leandro Slagboom speelt met een verdienstelijke 4,5 uit 7 met wit tegen de Tsjechische David Hak, op papier een iets zwakkere tegenstander. Leandro komt tegen een versnelde draakvariant van het Siciliaans in een eindspel waarbij hij niet weet te profiteren van de tijdnood van zijn tegenstander: ½-½.

Alan Bakija speelt met 4 uit 7 met zwart tegen de Duitse Jonas Heilenberg, op papier een iets sterkere tegenstander. De Duitser doet het rustig(?) aan met een Giuoco Pianissimovariant van het Italiaans en uiteindelijk eindigt de partij in remise: ½-½.


U16  

Kobe Smeets speelt met een goede 5 uit 7 met zwart tegen de Italiaanse Nicolas Perossa, op papier een zwakkere tegenstander. Het lukt Kobe met de tweepaardenvariant van het Italiaans niet om Nicolas op de knieën te dwingen en uiteindelijk wordt de sterke vrijpion van wit hem te machtig: 1-0.

Rhys Arnold speelt met een verdienstelijke 4,5 uit 7 met zwart tegen de Deense Vitus Medhus, op papier een sterkere tegenstander. Bij hem komt de gesloten variant van het Spaans op het bord. Ergens kon Rhys de partij winnen, maar uiteindelijk eindigt de partij met twee eenzame koningen: ½-½.


U14

Tommy Grooten speelt met verdienstelijke 4 uit 7 met wit tegen de Duitse Constantin Stichter, op papier een zwakkere tegenstander. Hij speelt de Tarrasch-variant tegen het Frans van zijn tegenstander komt goed tot gewonnen te staan. Daarna loopt het totaal uit de hand, de tegenstander kan één moment winnen. Ziet dat in hevige tijdnood waarna het de beurt is aan Tommy om een gewonnen eindspel met loper en 4 pionnen tegen een toren en 1 pion tot winst te voeren. Dat lukt helaas niet en hij moet zelfs oppassen niet alsnog te verliezen. Met een mooie pattruc maakt hij toch nog remise: ½-½.

Sascha Kurt speelt met 3 uit 7 met wit tegen de Oekraïense Artem Pilchuk, op papier een iets zwakkere tegenstander. Sascha komt prima uit de opening (Maroczy Bind) maar zijn tegenstander krijgt in het middenspel teveel tegenspel. In de afwikkeling naar het eindspel komt Sascha goed weg als zijn tegenstander een winst mist. Het resterende toreneindspel met een pion minder kan makkelijk worden gehouden: ½-½.

Joel Groenewoud speelt met 3 uit 7 met zwart tegen de Finse Mikke Vesa, op papier een zwakkere tegenstander. Er komt zoals voorbereid een Caro-Kann op het bord. Joel mist de afwikkeling naar een beter eindspel en moet genoegen nemen met remise: ½-½.  


U12

Noah Ritzerveld speelt met een goede 5 uit 7 met zwart tegen de Italiaanse Edoardo Fulgentini, op papier een zwakkere tegenstander. Hij verdedigt zich met verve tegen het Spaans van zijn tegenstander, komt ergens slecht tot verloren te staan maar weet uiteindelijk de witte koning in een matnet te vangen : 0-1!

Boyd Leenen speelt met verdienstelijke 4 uit 7 met zwart tegen de Zweedse Victor Lilliehook, op papier een iets sterkere tegenstander. In een Italiaanse partij offert zijn tegenstander een stuk maar helaas kiest Boyd voor het verkeerde veld voor zijn koning: 1-0.


U10

Akul Gupta speelt met 3 uit 7 met zwart tegen de Israëlische Ilan Ronin, op papier een zwakkere tegenstander. Hij krijgt in een Alapinvariant van het Siciliaans een gelijke stelling. In het toreneindspel breekt de dubbelpion op de f-lijn hem uiteindelijk: 1-0.

Al met al een niet geheel bevredigende ronde voor TeamNL, al speelden we ook bovenmatig veel met zwart. Dan moet het maar gebeuren in de allerlaatste ronde van dit toernooi!

(Alle foto's zijn van de auteur)

 

donderdag 29 augustus 2024

Europese Jeugdkampioenschap: nog twee ronden te gaan…

(door Herman Grooten) 

De belevenissen tijdens de rustdag hebt u waarschijnlijk voor een deel al meegekregen. Een select groepje van onze jongste jeugd (te weten Akul Gupta, Thao Luong, Boyd Leenen, Joël Groenewoud, Sascha Kurt en Tommy Grooten) met assistentie van drie coaches (Robert Ris, Dimitri Reinderman en Zhaoqin Peng) en twee ouders (Rudy Leenen en Herman Grooten) daagde een groepje van Tsjechische jongens die op een voetbalveldje bezig waren uit om een wedstrijd Tsjechië-Nederland te spelen. Ik vergeet Raymond Groenewoud te noemen, maar die bleef het liefst in de schaduw op een bankje, vooral voor de morele support en voor het nemen van enkele foto’s. Sommige foto’s heeft u al gezien, maar de uitslag nog niet vernomen. Volgens (partijdige) tellingen is de wedstrijd in een ruime zege van 12-8 in ons voordeel geëindigd. Daarmee hebben we de schande van de vele nederlagen die het Nederlands elftal op Tsjechië leed voor een deel uitgewist! De avond hiervoor werden er onder leiding van Dimitri Reinderman spelletjes gespeeld.



Tijd voor de zesde en zevende ronde
De dag erna stond alweer de zesde ronde op het programma. Dit werd een nogal wisselvallig dagje. Vier landgenoten kwamen met een overwinning de zaal uit, helaas maar liefst zeven met een nederlaag, terwijl er vier spelers met een puntendeling naar buiten kwamen. Het huidige puntenaantal, na zeven  ronden ziet er zo uit (zie screenshot):


 U18 

In deze categorie hebben we Leandro Slagboom, Alan Bakija en Dana Verheij als ijzers in het vuur. Leandro heeft tot dusver pas één partij verloren en maar liefst vier gewonnen en daarmee staat hij op een hele mooie +4 zoals dat heet. Daarmee kan hij omhoog kijken voor het slot van dit toernooi. Helaas kreeg hij vandaag een zware jongen (GM Sokolovsky, 2522) tegen. Lange tijd hield Leandro stand maar hij stond steeds onder druk. Uiteindelijk speelde de klok hem danig parten waardoor hij toch nog verloor.
Alan had een wat stroeve start maar hij heeft inmiddels zijn draai gevonden en staat na twee opeenvolgende overwinningen op een keurige +1. Die hield hij in tact in de zevende ronde door een sterke Tsjech op remise te houden. 
Dana heeft het wat moeilijk in dit veld van zeer behoorlijke tegenstanders. Zij had een nog ongelukkiger start dan Alan maar ook zij kwam goed terug op +1 met twee overwinningen op rij. Helaas staat zij na vandaag toch weer op 50% omdat ze de partij verloor.




U16 
De twee jongens in de open groep, Kobe Smeets en Rhys Arnold, hebben besloten in elkaars vaarwater te blijven door na zes ronden allebei een mooie +2 te noteren. Kobe moest daarbij een keer in het zand bijten, maar hij herstelde dat fraai door er twee overwinningen tegenover te stellen. Daar kwam in de zevende ronde nog een mooi bekroonde aanvalspartij bij. Dus nu +3. Rhys kan zeggen dat hij nog altijd ongeslagen is en daarmee handhaaft zich prima in deze sterke groep en daar kwam ook in ronde 7 geen verandering in. Weer een keurige remise tegen een goede tegenstander. Ook Fleur Westerhof, die bij de meisjes meedoet, wil natuurlijk niet achterblijven bij haar mannelijke landgenoten en staat ook op +2. Ze slaagde er vandaag niet in om een Svesnikov te kraken en met aan beide kanten ongelijke lopers en verder geen andere stukken werd de vrede getekend. 




U14 
Van de jeugd in deze categorie ging Tommy Grooten stormachtig van start met 3 uit 3, maar hij moest daarna tweemaal zijn meerdere erkennen in de twee 2300+ tegenstanders die hij daarna tegenover zich zag. De zesde ronde had er veel meer in gezeten maar door een blunder had hij ook zomaar kunnen verliezen. Uiteindelijk gaf hij remise in een volgens de engine gewonnen stelling maar veel te moeilijk voor de mens om dat in te zien. De ronde erop kreeg hij een Oekraïner tegen waar hij bij het blitz-EK 2x van verloren had maar bij het EK-Rapid (voorafgaand aan dit toernooi) wél gewonnen had. In de zevende ronde werd het evenwicht niet verbroken, dus voorlopig blijft het een +1. Dat kunnen Joël Groenewoud en Sascha Kurt helaas niet zeggen. Zij stonden beide na ronde 6 op 50% na eigenlijk voor beide een wat wisselvallig toernooi. Het lijkt erop dat ze in sommige stellingen er niet in slagen om eruit te halen wat er in zit. Het toont ook de complexiteit van het schaakspel aan, maar als ze vanaf nu hun kansen wel gaan waarnemen, is er nog van alles mogelijk. Dat lukte zowel Sascha als Noël niet, ze verloren beide weer, terwijl dat eigenlijk niet nodig was. De coaches zullen ze even moeten oplappen om nog even de rug te rechten voor de laatste twee ronden. 

Voor Bregje Roebers bij de G14 is het vooralsnog een “leertoernooi”. De meiden waar ze tegen speelt, kunnen stuk voor stuk een aardig potje schaken. Dan is een score van 50% na 7 ronden ook helemaal niet verkeerd! 



U12 
Bij de open groep hebben we met Noah Ritzerveld zomaar de nummer één van de ratinglijst in de strijd. Noah heeft een uitstekende schaakzomer achter de rug, waarbij met zijn prachtige prestatie in Science Park toernooi in Amsterdam (begonnen met 7 uit 7!) ook ineens virtueel over de 2300 uitkwam en zich daardoor vanaf dat moment FM mag noemen. Zo’n favorietenrol is zeker niet makkelijk en veel van de tegenstanders zijn “underrated”. Dus dan kan het gebeuren dat het niet helemaal gaat zoals je zou willen. Zo beschouwd is de +4 helemaal niet slecht, maar hij had het waarschijnlijk liever anders gezien.
Vandaag was hij bezig om een modelpartij te spelen tegen de Caro Kann met ...Pf6, Pxf6 exf6. De waardeloze pionnenmeerderheid werd door Noah prima uitgebuit. Heel ver in de partij deed hij het niet helemaal goed (vanwege extreme tijdnood) maar de tegenstander greep ook mis. En uiteindelijk slaagde de witspeler erin om de partij met strakke hand naar de overwinning te voeren.
Landgenoot Boyd Leenen begon redelijk met 2 uit 3 maar daar kwam helaas met 1 uit 3 bij waardoor hij na zes ronden op 50% staat. Gelukkig ging hij naar +1 door vandaag een puntje bij te schrijven. Bij de meisjes heeft Thao Luong het zwaar want tot aan de zevende ronde won zij slechts twee partijen en kreeg zij dubbel zoveel keer een nederlaag te incasseren. Maar gelukkig bracht de ronde vandaag daar verandering in: een vol punt! Gelukkig zijn er dus genoeg lichtpuntjes in haar spel te vinden om het in de toekomst beter te gaan doen. 


U10 
De twee jongste deelnemers doen het dusver niet gek. Akul Gupta speelt soms heel aardig, maar blijkt nogal blundergevoelig te zijn. Als hij dat kan verbeteren, zou hij vermoedelijk meer punten hebben gehad dan de 50% na zes ronden. Helaas ging hij ook in de zevende ronde onderuit. Ook voor hem een tandje bijzetten voor de eindsprint. Bij de meisjes is Malem Ngangbam vooralsnog goed bezig. Ze staat op een keurige +2, nadat ze vandaag gewonnen heeft!

Nog twee ronden te gaan: dus er moet een tandje bij om dit EK zo goed mogelijk af te sluiten!










De aardige foto's in dit artikel zijn gemaakt door Raymond Groenewoud, Hanh Luong en Jan Werle.




dinsdag 27 augustus 2024

EK Jeugd: de vijfde ronde

 

In de vijfde ronde zat bijna iedereen op een livebord, wat een goed teken is ook al zijn er behoorlijk wat liveborden. Daar waar het grote peloton Nederlanders na vier ronden  een score heeft van 50% +/- 0,5 punt, doen nadrukkelijk in de kopgroep mee Noah (3,5 uit 4, O12), Tommy (3 uit 4, O14) en Kobe (3,5 uit 4, O16):

 


 

De indeling zag er als volgt uit:

 


 

De ratings op zo’n jeugdtoernooi kenmerken zich vooral door het feit dat ze relatief weinig zeggen, zeker als je tegen een laag gerate tegenstander speelt.

Na een kwartier begint de live-uitzending voor de toeschouwers (https://lichess.org/broadcast).  Na anderhalf uur zijn er de eerste impressies: Malem staat een stuk voor nadat de tegenstandster pardoes een gedekte pion sloeg, Fleur  heeft een kansrijke aanval tegen de Draak, Bregje heeft een opportunistisch pionoffer gedaan. In de open categorie is het iets rustiger: (kleine) plusjes voor Noah en Boyd, typische Siciliaanse stelling voor Tommy, BenOni bij Joel, prettig ogende stelling bij Sacha, iets mindere stelling bij Kobe, prettig stelling voor Rhys en ongeveer gelijke stelling bij Leandro. De overige Nederlanders zitten niet live en daar is het wachten op het einde van de partij.

Vlotte overwinningen voor Malem, Fleur en Alan! Van de hoogstaanden voegt alleen Noah een half punt toe aan zijn totaal. Uiteraard vallen sommige partijen goed, maar anderen juist niet. Als laatste is Sacha klaar die een eindspel met een pion minder, succesvol verdedigt, maar daar wel 118 zetten voor moet doen!

 

De balans na 5 rondes:

 


 

 

Voor wie nog een doorwrochte analyse wil van Herman Grooten:  https://www.svwlc.nl/partij-analyses/koffiehuisschaak-in-praag/

 

Spelletjesavond

Daar waar vorig jaar de spelletjesavond juist bezocht werd door de relatief jeugdigen in de selectie, was het dit jaar de oude garde, die deelnam. Zij, die de ontbijtruimte gewoonlijk  om 9.58 uur betreden (ontbijt mogelijk tot 10.00 uur), waren zowaar bezig met een nog niet op de markt zijnd en door Dimitri meegenomen spel te spelen. Verder waren de Eindhovenaren O14/O12 en Dana en Bregje bezig met  allerlei leuke associatieve taalspelletjes gedaan, voor sommigen een prettige afleiding na een schaakpartij.  

 

De rustdag

Er wordt gevoetbald  (zie ook de fotopagina onderin), gewandeld etc. Maar ook op de rustdag herken je de ware prof (rusten!):