vrijdag 30 augustus 2024

Ronde 8: kroniek van een schaakouder

(door Raymond Groenewoud)

Vandaag de voorlaatste ronde van het EK Jeugdschaak 2024 in Praag. Tot nu hebben we niets te klagen gehad over het hotel, weeromstandigheden, logistiek en de prachtige stad! Als “schaakouder” (vader van Joel Groenewoud) is het bijzonder om dit evenement te midden van de nieuwe schaakgeneratie mee te mogen maken. Inmiddels heb ik met Joel al heel wat schaaktoernooien bezocht – meer dan ik waarschijnlijk ooit zelf in mijn leven aan partijen zal schaken – maar dit is toch echt een voorlopig hoogtepunt!


De dagelijkse routine is inmiddels vertrouwd geworden: vóór 10:00 proberen Joel gereed te maken voor het ontbijt (lukt niet altijd), om 10:15 de partijvoorbereiding van Joel onder begeleiding van coach Robert Ris, een ochtendwandeling terwijl Joel zijn partij verder voorbereidt, een lichte lunch en dan stipt om 13:55 in colonne met TeamNL richting de shuttle-bussen!


Bij de toernooilocatie aangekomen snelwandel ik - gelouterd als ik ben als schaakouder - voorbij de Zwitserse, Franse en Duitse delegaties richting een zij-ingang op zoek naar een stopcontact voor mijn laptop. Naast mij strijken andere schaakouders en begeleiders neer aan een van de schaarse tafels.



De toegang tot de toernooizaal I is streng beveiligd: om de ingang staan in een wijde boog tafels die schijnbaar een beperkt toegankelijke zone afbakenen. Of is dit bedoeld voor de pers om interviews af te nemen met de spelers zoals je bij voetbal wel ziet? Ik heb geen idee. Vóór deze tafels hebben (overwegend) schaakmoeders zich in een nog grotere kring van stoelen geposteerd. Wel wat onhandig voor de toegankelijkheid van de toiletten maar in het algemeen heerst er een sfeer van begrip en gemoedelijkheid - maar ook een beetje nervositeit!



Helaas speelt Joel vandaag niet aan een live-board en dat betekent ook voor mij lijdzaam afwachten totdat Joel na een urenlange schaakpartij zich weer meldt met de uitslag. Hoewel, het scheelt ook weer een hoop stress van het via een haperende Internetverbinding kijken naar de partij van zoonlief in tijdsnood. Maar vandaag dus jammer genoeg ook geen WhatsApp-commentaar van de live-partij met de schaaksupporters van Joel.  

Genoeg over het randgebeuren, laten we het over schaken hebben! Sinds mijn schaakcarrière bij s.v. Drienerlo 30 jaar geleden abrupt stopte met het afsluiten van mijn studie, heb ik nagenoeg geen serieuze partij meer gespeeld. Ik zal me dan ook onthouden van elke poging om zelf stellingen te analyseren, hiervoor moet ik doorverwijzen naar de schaakcoaches of desnoods de KNSB. We beginnen met onze Dapp’re Dames:


G18

Dana Verheij speelt vandaag met 3,5 uit 7 met zwart tegen de Griekse Maria Tsakona, op papier een wat sterkere tegenstander. Dana verdedigt zich met de Hollandse Verdediging (heel fijn op een internationaal toernooi, Dana!). Ze krijgt kansen maar weer niet te profiteren en de partij eindigt in remise: ½-½.


G16

Fleur Westerhof speelt vandaag met een verdienstelijke 4,5 uit 7 met zwart tegen de Servische Andrea Stankovic, op papier een wat zwakkere tegenstander. Fleur krijgt zowaar het Koningsgambiet op het bord! Maar daar schrikt Fleur niet van terug. In een eindspel met Dame plus 2 pionnen tegen Dame plus 2 pionnen trekt Fleur aan het langste eind: 0-1!

 

G14

Bregje Roebers speelt vandaag met 3,5 uit 7 met wit tegen de Bulgaarse Andzhelika Nenova, op papier een sterkere tegenstander. Bregje speelt de gesloten variant van het Siciliaans. Uiteindelijk komt ze niet verder dan remise: ½-½.  


G12

Thao Luong speelt vandaag met 3 uit 7 met zwart tegen de IJslandse Emilia Berglindardottir, op papier een even sterke tegenstander. Thao komt vanuit een geweigerd damegambiet in een gelijke stelling terecht. De strijd gaat gelijk op totdat de tegenstander besluit een toren te blunderen: 0-1!


G8

Malem Ngangbam speelt met een verdienstelijke 4,5 uit 7 met zwart tegen de Azerbeidzjaanse Mehin Talibova. Malem komt met de Morphy-verdediging tegen het Spaans niet helemaal goed uit de opening. Maar in het eindspel weet zij optimaal te profiteren van een blunder van haar tegenstander (onderste rij-akkefietje) en weet uiteindelijk mat te geven: 0-1! Goed gedaan, Malem!


En dan de jongens:

U18

Leandro Slagboom speelt met een verdienstelijke 4,5 uit 7 met wit tegen de Tsjechische David Hak, op papier een iets zwakkere tegenstander. Leandro komt tegen een versnelde draakvariant van het Siciliaans in een eindspel waarbij hij niet weet te profiteren van de tijdnood van zijn tegenstander: ½-½.

Alan Bakija speelt met 4 uit 7 met zwart tegen de Duitse Jonas Heilenberg, op papier een iets sterkere tegenstander. De Duitser doet het rustig(?) aan met een Giuoco Pianissimovariant van het Italiaans en uiteindelijk eindigt de partij in remise: ½-½.


U16  

Kobe Smeets speelt met een goede 5 uit 7 met zwart tegen de Italiaanse Nicolas Perossa, op papier een zwakkere tegenstander. Het lukt Kobe met de tweepaardenvariant van het Italiaans niet om Nicolas op de knieën te dwingen en uiteindelijk wordt de sterke vrijpion van wit hem te machtig: 1-0.

Rhys Arnold speelt met een verdienstelijke 4,5 uit 7 met zwart tegen de Deense Vitus Medhus, op papier een sterkere tegenstander. Bij hem komt de gesloten variant van het Spaans op het bord. Ergens kon Rhys de partij winnen, maar uiteindelijk eindigt de partij met twee eenzame koningen: ½-½.


U14

Tommy Grooten speelt met verdienstelijke 4 uit 7 met wit tegen de Duitse Constantin Stichter, op papier een zwakkere tegenstander. Hij speelt de Tarrasch-variant tegen het Frans van zijn tegenstander komt goed tot gewonnen te staan. Daarna loopt het totaal uit de hand, de tegenstander kan één moment winnen. Ziet dat in hevige tijdnood waarna het de beurt is aan Tommy om een gewonnen eindspel met loper en 4 pionnen tegen een toren en 1 pion tot winst te voeren. Dat lukt helaas niet en hij moet zelfs oppassen niet alsnog te verliezen. Met een mooie pattruc maakt hij toch nog remise: ½-½.

Sascha Kurt speelt met 3 uit 7 met wit tegen de Oekraïense Artem Pilchuk, op papier een iets zwakkere tegenstander. Sascha komt prima uit de opening (Maroczy Bind) maar zijn tegenstander krijgt in het middenspel teveel tegenspel. In de afwikkeling naar het eindspel komt Sascha goed weg als zijn tegenstander een winst mist. Het resterende toreneindspel met een pion minder kan makkelijk worden gehouden: ½-½.

Joel Groenewoud speelt met 3 uit 7 met zwart tegen de Finse Mikke Vesa, op papier een zwakkere tegenstander. Er komt zoals voorbereid een Caro-Kann op het bord. Joel mist de afwikkeling naar een beter eindspel en moet genoegen nemen met remise: ½-½.  


U12

Noah Ritzerveld speelt met een goede 5 uit 7 met zwart tegen de Italiaanse Edoardo Fulgentini, op papier een zwakkere tegenstander. Hij verdedigt zich met verve tegen het Spaans van zijn tegenstander, komt ergens slecht tot verloren te staan maar weet uiteindelijk de witte koning in een matnet te vangen : 0-1!

Boyd Leenen speelt met verdienstelijke 4 uit 7 met zwart tegen de Zweedse Victor Lilliehook, op papier een iets sterkere tegenstander. In een Italiaanse partij offert zijn tegenstander een stuk maar helaas kiest Boyd voor het verkeerde veld voor zijn koning: 1-0.


U10

Akul Gupta speelt met 3 uit 7 met zwart tegen de Israëlische Ilan Ronin, op papier een zwakkere tegenstander. Hij krijgt in een Alapinvariant van het Siciliaans een gelijke stelling. In het toreneindspel breekt de dubbelpion op de f-lijn hem uiteindelijk: 1-0.

Al met al een niet geheel bevredigende ronde voor TeamNL, al speelden we ook bovenmatig veel met zwart. Dan moet het maar gebeuren in de allerlaatste ronde van dit toernooi!

(Alle foto's zijn van de auteur)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten