dinsdag 27 augustus 2024

EK Jeugd: de vijfde ronde

 

In de vijfde ronde zat bijna iedereen op een livebord, wat een goed teken is ook al zijn er behoorlijk wat liveborden. Daar waar het grote peloton Nederlanders na vier ronden  een score heeft van 50% +/- 0,5 punt, doen nadrukkelijk in de kopgroep mee Noah (3,5 uit 4, O12), Tommy (3 uit 4, O14) en Kobe (3,5 uit 4, O16):

 


 

De indeling zag er als volgt uit:

 


 

De ratings op zo’n jeugdtoernooi kenmerken zich vooral door het feit dat ze relatief weinig zeggen, zeker als je tegen een laag gerate tegenstander speelt.

Na een kwartier begint de live-uitzending voor de toeschouwers (https://lichess.org/broadcast).  Na anderhalf uur zijn er de eerste impressies: Malem staat een stuk voor nadat de tegenstandster pardoes een gedekte pion sloeg, Fleur  heeft een kansrijke aanval tegen de Draak, Bregje heeft een opportunistisch pionoffer gedaan. In de open categorie is het iets rustiger: (kleine) plusjes voor Noah en Boyd, typische Siciliaanse stelling voor Tommy, BenOni bij Joel, prettig ogende stelling bij Sacha, iets mindere stelling bij Kobe, prettig stelling voor Rhys en ongeveer gelijke stelling bij Leandro. De overige Nederlanders zitten niet live en daar is het wachten op het einde van de partij.

Vlotte overwinningen voor Malem, Fleur en Alan! Van de hoogstaanden voegt alleen Noah een half punt toe aan zijn totaal. Uiteraard vallen sommige partijen goed, maar anderen juist niet. Als laatste is Sacha klaar die een eindspel met een pion minder, succesvol verdedigt, maar daar wel 118 zetten voor moet doen!

 

De balans na 5 rondes:

 


 

 

Voor wie nog een doorwrochte analyse wil van Herman Grooten:  https://www.svwlc.nl/partij-analyses/koffiehuisschaak-in-praag/

 

Spelletjesavond

Daar waar vorig jaar de spelletjesavond juist bezocht werd door de relatief jeugdigen in de selectie, was het dit jaar de oude garde, die deelnam. Zij, die de ontbijtruimte gewoonlijk  om 9.58 uur betreden (ontbijt mogelijk tot 10.00 uur), waren zowaar bezig met een nog niet op de markt zijnd en door Dimitri meegenomen spel te spelen. Verder waren de Eindhovenaren O14/O12 en Dana en Bregje bezig met  allerlei leuke associatieve taalspelletjes gedaan, voor sommigen een prettige afleiding na een schaakpartij.  

 

De rustdag

Er wordt gevoetbald  (zie ook de fotopagina onderin), gewandeld etc. Maar ook op de rustdag herken je de ware prof (rusten!):

 


 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten