maandag 5 augustus 2024

Eli Alia en Jinchen bij het jeugdkampioenschap van de Europese Unie

 In Nederland plaatsen de kampioenen van de diverse jeugdkampioenschappen zich voor het WK (of EK) jeugd en de nummers twee voor het EK. Ook de meisjeskampioenen plaatsen zich maar de nummers twee niet. Voor de jongere meisjeskampioenen is er gelukkig wel een goed alternatief: het kampioenschap van de Europese Unie dat elk jaar in Mureck (Oostenrijk, een paar kilometer van de grens met Slovenië) gehouden wordt. Dit jaar doen er twee Nederlandse meisjes mee, mede dankzij de steun van de Corry Vreeken Stichting: Eli Alia Jorritsma (t/m 14 jaar) en Jinchen Zhang (t/m 10 jaar). Bij beide categorieën spelen de jongens en meisjes in één groep, maar zijn er wel aparte ranglijsten (de beste jongen is dus jongenskampioen, ook al eindigen er twee meisjes boven hem). 

Voordat je bij zo'n toernooi bent moet je natuurlijk eerst erheen reizen en meestal is dat een kwestie van wachten-reizen-wachten-reizen-wachten-reizen-aankomen en klaar met het gedoe. Ten opzichte van vorig jaar was er een kleine verandering in het reissschema, een overstap in Frankfürt, en dat was niet zonder gevolgen. Je moet dan erop vertrouwen dat de transfer van de bagage goed gaat. Dat deed het helaas niet:een van onze koffers bleef achter, met daarin o.a. alle kleren van Eli Alia. Vervelend, geen schone kleren voor de dag erop. Toen bleek het 's avonds toen we naar het restaurant wilden lopen ook nog hard te onweren. Dat werd weer wachten, maar gelukkig werd het min of meer droog voordat het restaurant sloot en moest Eli de dag erop niet met doorweekte kleren schaken. Inmiddels is de koffer wel gebracht. 

We zijn hier met vijf mensen (de twee spelers, een moeder, een vader en de coach) en die spreken niet allemaal dezelfde taal. Jinchen en haar vader spreken Chinees, de andere drie niet. De vader spreekt geen Nederlands, de dochter is nog niet zo goed in Engels. Aan tafel klinkt dus een mengeling van alle drie de talen. Het heeft overigens ook wel voordelen: zo vertelt Jinchen hele verhalen over haar vader in het Nederlands waar bij gewoon bij is, zonder dat hij het door heeft. Heel vermakelijk (voor de zekerheid wel even nagevraagd: hij vindt het niet erg).

De moeder is overigens ook wat mee. Bij het toernooi is in tegenstelling tot EK's en WK's publiek gewoon wel kom in de speelzaal. Veel ouders nemen daarom regelmatig een kijkje bij hun kind. De moeder van Eli Alia niet.: "Kijken naar schaken is net als kijken naar hoe gras groeit" vindt ze. Helemaal ongeïnteresseerd is ze overigens niet, dat de coach haar regelmatig op de hoogte houdt hoe haar dochter staat vindt ze toch wel fijn. 

Die dochter is ondertussen goed begonnen aan het toernooi: weliswaar verloor ze na een heel lange strijd tegen de op papier sterkste speler van het toernooi, maar de tweede en derde ronde won ze van op papier ongeveer gelijkwaardige spelers. Jinchen is daarentegen niet zo goed begonnen: na een remise in de eerste ronde kreeg ze de tweede en derde ronde goede stellingen, maar beide partijen verloor ze door een blunder. Maar er zijn nog zes ronden om het te herstelllen. Morgen een zware dag waarop twee rondes worden gespeeld. Voor wie het live wil volgen: dat kan helaas niet, maar de resultaten staan op https://chess-results.com/tnr906653.aspx?lan=1&art=0&turdet=YES&flag=30 en https://chess-results.com/tnr906651.aspx?lan=1&art=0&turdet=YES&flag=30



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten