dinsdag 20 augustus 2024

Europese Jeugdkampioenschappen Rapid & Blitz

(door Herman Grooten)

Deze week en de volgende week worden in de Tsjechische hoofdstad Praag de Europese jeugdkampioenschappen gespeeld. Het bijzondere aan dit toernooi is dat er eerst andere Europese kampioenschappen, namelijk de Rapid & Blitz toernooien plaatsvinden, waar een select groepje van Nederlandse spelers aan deelneemt. Die zijn dus eerder op de plaats van bestemming neergestreken in afwachting van het moment dat de rest van de uitverkorenen uit ons land aankomen voor het hoofdtoernooi dat met het “klassieke tempo”  gespeeld gaat worden.

Overzicht in de zaal

Afgelopen vrijdag was de aankomstdag voor de rapid-en snelschaakduivels in het TOP-hotel waar ook het toernooi wordt gehouden. Helaas lijkt het hotel de naam “TOP”  niet helemaal waard te zijn, hoewel we dat in eerste instantie wel dachten. Bij aankomst in de lobby ziet het er allemaal prachtig uit, met veel zitjes, aparte barretjes en lange gangen waar je ook diverse sportmogelijkheden hebt. 

Een beeld van de lobby met een groot scherm waar eredivisie voetbal kon worden gekeken!

Helaas waren de temperaturen dik boven de 30 graden uitgestegen en toen ons gezelschap – na lang in de rij te hebben gestaan – eindelijk ieder zijn kamer kon inspecteren, bleek het voor sommigen al meteen niet best te zijn. De familie Ritzerveld ging direct terug naar de receptie omdat hun kamer op vijfde verdieping een complete sauna leek. De “gevoelstemperatuur” was minimaal 40 graden, er was geen airco en daar hadden vader en zoon Noah natuurlijk geen trek in. Hun vraag om een andere kamer te kunnen betrekken, werd resoluut afgewezen. Het gevolg was dat zij onmiddellijk op zoek gingen naar een ander hotel waar wel airco was. Dat was zo gevonden, dus vertrokken zij naar hun nieuwe onderkomen dat zo’n 7, 8 kilometer van de speelzaal was.


Inmiddels waren we er ook achter gekomen dat de reviews voor het TOP-hotel niet bepaald positief waren. Daar kan tegenin gebracht worden dat de grote speelzalen, mooie conferentiezalen, wel voldoen aan de eisen die je aan een schaaktoernooi mag stellen. Er was sowieso airco in die zalen, genoeg gangruimte tussen de verschillende rijen tafels en er werd gratis (mineraal)water ter beschikking gesteld aan de deelnemers. Van sommige andere spelers en hun ouders en coach Robert Ris hadden het ook niet zo getroffen met hun kamer, want als er de mogelijkheid van airco was, deed die het soms niet. Mijn zoon Tommy en ik hadden geluk: bij ons werkte de airco als een tierelier, dus wij hadden weinig te klagen.

Dat klagen gaat dan al heel snel over op de maaltijden. Er is een buffet (zoals je dat in een 4-sterren-hotel mag verwachten), maar voor grote groepen zoals voor dit evenement blijkt al na een paar dagen dat het eten weinig gevarieerd en heel monotoon blijkt te zijn. Het lijkt me ook niet eenvoudig om maaltijden klaar te stomen voor zo’n 750 spelers en minstens evenzovele ouders en begeleiders. Dat wordt de rest van de week nog een hele klus. Er worden 1250 deelnemers verwacht voor het hoofdtoernooi en dan mag je daar ook ongeveer hetzelfde aantal bijtellen van de verwachten ouders en/of begeleiders/coaches.

Het is mij zo langzamerhand wel duidelijk dat we eigenlijk niet door hebben hoe goed we het hebben in Nederland. Want al met al is er voor iedereen wat wils. Maar we zijn kennelijk toch behoorlijk verwend geraakt.

Inmiddels is na het warme weekend het weer helemaal omgeslagen. Het regent soms pijpenstelen en de temperaturen zijn minstens 10 graden lager dan ze waren toen wij aankwamen. De normale temperatuur in Praag rond deze tijd is 23 graden en dat is in principe een aangename temperatuur. Het komende weekend schijnt er weer een kleine hittegolf aan te komen, maar dan zullen we in een ander hotel komen te zitten. De organisatie heeft inmiddels bedacht dat de vroege vogels in dit toernooi moeten verkassen naar dat andere hotel, dat echter een betere reputatie (betere reviews!) heeft en op elke kamer airco (die hopelijk ook werkt!). Het nadeel is dan dat we met bussen tussen de speelzaal en het hotel zullen moeten pendelen, maar dat is normaal bij dit soort grootschalige evenementen.

EK-Rapid

Zaterdag 17 en zondag 18 augustus stonden in het teken van 9 ronden Rapidschaak: 15 minuten+10 seconden per zet. Hier is het overzicht van onze zes boys in de verschillende leeftijdsgroepen:



Vooral de score van Noah Ritzerveld mocht er wezen. Niet helemaal goed gestart op de eerste dag maakte hij dat helemaal goed door te eindigen met 4 uit 4 op de tweede dag.

Tommy Grooten begon de eerste ronde met een (onnodige) nul door niet op de klok te letten en in een heel voordelige stelling door zijn vlag te gaan, terwijl hij daarvoor nog ongeveer 5 minuten tegen het increment van zijn tegenstander had... Hij herstelde zich voorbeeldig maar opnieuw werd de eerste ronde van de tweede dag een nachtmerrie. Hij kwam uitstekend te staan tegen een IM en kreeg een stelling die “niet te verliezen”  was van een goed paard tegen een slechte loper. Maar dan moet je niet je paard laten insluiten… Bij de jeugd t/m 16 jaar was het resultaat van Gachatur Kazarjan heel behoorlijk hoewel hij zelf niet helemaal tevreden was.

EK-Blitz deel 1

Een dag later, op maandag dus, werden onze spelers al om 9 uur in de speelzaal verwacht. We gaan vandaag  3+2 (zoals dat in het jargon heet: ofwel 3 minuten + 2 seconden increment per speler per partij) spelen. Tot ongeveer 11 uur zouden de eerste drie ronden blitz worden gespeeld. Dat wil zeggen: eigenlijk zes ronden want tegen elke tegenstander speelden ze met wit en met zwart. Na deze drie rondjes zag de tussenscore er zo uit:


Het is duidelijk dat onze jongens het zwaar hadden en dat alleen de 12-jarigen onze eer een beetje hoog hielden. Het is ons inmiddels ook duidelijk dat de vele Oekraïense spelers erg sterk zijn en zeer waarschijnlijk ook een stuk sterker dan de rating die er achter hun namen staat. Dat is ook niet zo gek. Er zijn weliswaar vele rapid- en blitztoernooien in de wereld maar vele resultaten worden niet gerapporteerd aan de Fide die de ratings bijhoudt. Dat is ook niet heel raar. Als organisatie kost je dat geld en je moet een nauwkeurige rapportage inleveren. Dat is niet alleen extra werk, maar omdat de budgetten bij de meeste toernooien niet zo hoog zijn, kan ik me voorstellen dat de meeste comités ervan af zien. Bij snelschaaktoernooien is dat zo mogelijk nog meer aan de hand dan bij rapidtoernooien. Kortom: de Fide mag dit “verdienmodel”  wel eens gaan aanpassen, zou ik zeggen.

De tweede dag moeten we de rug maar eens rechten, daarover straks meer.

EK-rapid voor teams

In de middag stond een EK rapid voor teams op het programma. Ditmaal zouden teams van vier spelers aan de start komen, een vijfde speler om mee te rouleren mocht helaas niet. Onze delegatieleider Robert Ris probeerde de hoofdarbiter nog op andere gedachten te brengen en die was het met hem eens, maar zei dat de ECU (de Europese schaakbond) hem deze opdracht had gegeven en dat hij die zo moest uitvoeren. Wij zaten namelijk met een levensgroot probleem. We gingen een team U14 inschrijven, sowieso al jammer voor  Gachatur die daarmee buiten de boot zou vallen. De eerste borden, Noah Ritzerveld, Tommy Grooten en Boyd Leenen stonden voor coach Robert vast. 

Maar wat te doen met het laatste bord: beide 10-jarigen Akul Gupta en Xiheng Zhang wilden graag spelen. Omdat we het idee hadden dat ze elkaar qua speelsterkte niet zoveel ontliepen, moest er op zondagavond daarover een beslissing genomen werden. Wat is er dan eerlijker dan ze erom te laten spelen? Dus haalde Herman een minuscuul digitaal schaakklokje uit de koffer tevoorschijn en werden er twee potjes (3+2) gespeeld. Akul won de eerste, Xiheng de tweede. Wat nu? Een Armageddonpartij moest uitsluitsel bieden. Dat betekent dat wit 5 minuten tegen 4 voor zwart krijgt maar dat hij dan wel moet winnen. Akul lootte wit en begon voortvarend. Hij leek in het voordeel maar Xiheng bleek een taaie tegenstander te zijn. En toen Akul met zijn dame een zwarte pion op a5 wilde nemen en ook de zwarte pion in zijn handen had genomen, zag hij tot zijn afgrijzen dat de pion gedekt stond en dat hij de dame kwijt zou zijn. Even keek hij nog zijn tegenstander aan (vragen om coulance?) maar de dame verdween in de doos. En daarmee viel het doek voor Akul. De enige troost is dat hij morgen weer verder mag met 6 dubbele ronden blitz en dat hij ook in Praag blijft voor het hoofdtoernooi. Xiheng reist na morgen weer af met zijn twee ouders die hem hier vergezellen.


Boyd Leenen

Na al dit geweld kon in de middag het teamtoernooi te beginnen. De loting leverde op dat we een Nederlands/Belgisch onderonsje mochten uitvechten dat in een klinkende 0-4 overwinning voor onze boys eindigde. Als je met zo’n uitslag begint loop je natuurlijk het risico dat je kanonnenvoer wordt. En ja hoor: de tweede ronde bracht ons team tegen “UKR – Lviv Chess Academy 1”, nou dan weet je het wel, zou je zeggen. Maar dat viel uiteindelijk mee. Tommy nam revanche op de knaap waar hij in het blitz met 2-0 van verloren had. In een mooie koningsaanval werd de Oekraïner overrompeld. Het werd uiteindelijk toch een minimale nederlaag van 2½ - 1½.

Toch deden onze kids het niet slecht. Zoals de coach op afstand, Dimitri Reinderman via WhatsApp opmerkte. “Mooi dat het team de prioriteiten kent: winnen van België en Duitsland!”

In de laatste twee slotronden vielen we toch iets terug en uiteindelijk werd de 14de plaats 7 matchpunten en 15½ bordpunten in een veld van 30 teams ons deel. De persoonlijke resultaten waren:


Komende woensdag wacht ons eindelijk even een rustdag, koffer inpakken om te verkassen naar het andere hotel. Een goed moment om ook even de stad in te gaan. Omdat ik elke zondag een schaakfilmpje presenteer op de Chessbasewebsite (zie hier voor de hele serie) heb ik contact met een van de medewerkers, FM Johannes Fischer, die interessante artikelen schrijft voor deze website. Hij maakte mij er onlangs op attent dat Praag zelfs enige schaakhistorie herbergt (leest u ook even dit artikel).

EK-Blitz deel 2

Vandaag, dinsdag 20 augustus, worden de laatste zes (lees: 12!) ronden van het EK-Blitz gespeeld. Vanaf 9 uur deze ochtend, de eerste drie rondjes, in de middag de rest van de in totaal 18 ronden.

Uiteindelijk viel de einduitslag van deze zware middag niet helemaal gunstig uit voor onze equipe maar de lichtpuntjes kwamen opnieuw van de U12-boys. Boyd Leenen eindigde zelfs op de vijfde plaats, Noah Ritzerveld werd 11de. 

De persoonlijke scores in het Blitz waren uiteindelijk:

 


Vanwege het Nederlands succes, drukken we de eindstand van de U12 aan de top van de ranglijst nog even apart af:


Na afloop van de 18de ronde waren de ouders van Xiheng zo vriendelijk om alle kids en de coaches plus ouders een ijsje (of drankje naar keuze) aan te bieden. Super!

V.l.n.r. Boyd, Noah, Gachatur, Tommy, Xiheng en Akul

We houden u via dit blog verder op de hoogte van de verrichtingen van onze kids. Sommigen gaan naar huis, de rest van de groep strijkt hier op woensdag ook neer. En donderdag beginnen we aan het EK-klassiek, het echte toernooi dus!


De speelzaal vanuit een andere hoek

Aanvullende informatie:

De homepage van het toernooi vind je hier: https://www.eycc2024.eu/

Alle resultaten per categorie kunt u vinden via onderstaande link: https://www.eycc2024.eu/results-pairings/

In elke categorie zijn er de nodige liveborden waar onze kids soms zichtbaar worden. Bij de meeste categorieën zijn dat 16 borden, bij de jongste categorieën slechts 10.

Dat kunt u vinden via deze link: https://www.eycc2024.eu/games/

Daar staan ook pgn’s van alle partijen die via de liveborden zijn gespeeld.

 (Alle foto's zijn van Herman Grooten)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten