zaterdag 10 augustus 2024

Eli Alia EU-kampioen (?), Jinchen gedeeld derde

Bij het EU-kampioenschap in Mureck is Eli Alia Jorritsma eerste geworden in de categorie meisjes t/m 14 jaar! 5.5 uit 9 haalde ze, waarmee ze gedeeld derde in de groep werd achter twee jongens, gelijk met twee andere meisjes. Nou staat er wel op chessresults dat ze op tiebreakscore het tweede meisje is geworden, maar bij de prijsuitreiking kreeg ze zowel een beker als een certificaat waarop stond dat ze eerste bij de meisjes is geworden. Het lijkt erop dat ze organisatie  afweek van de originele reglementen (waarin jongens en meisjes een eigen ranglijst hebben) en het andere meisje (dat overigens wel door Eli verslagen werd in de laatste ronde) als derde in de groep de daarbij behorende prijs kreeg en geen meisjesprijs. Wij vinden het best. De andere Nederlandse deelnemer, Jinchen Zhang, werd gedeeld derde bij de meisjes t/m 10 jaar met 4.5 uit 9: ze had wel de slechtste tiebreakscore. Beide Nederanders hebben overigens ook nog rating gewonnen: Jinchen een punt of tien en Eli zelfs 64 punten!

 Het is overigens niet voor het eerst dat de organisatie ons (en anderen) heeft verward. Zo hadden ze dit jaar iets nieuws, een snelschaaktoernooi. Dat zou eerst 's ochtends zijn voor een middagronde. Die middagronde werd opeens naar tien uur verschoven, hoewel op diverse plekken (ook bij de speelzaal) nog aangegeven werd dat die 's middags was. Vervolgens verschoven ze de ochtenronde stiekem nogmaals, dit keer naar negen uur. Waarschijnlijk was het  voor een ronde wel een keer gezegd, probleem is dat  die aankondigingen steeds heel moeilijk te verstaan waren. Het toernooi heeft een homepage, maar daar stond alleen oude informatie op. Op chessresults stond wel dat het om negen uur begon en zo kwamen wij erachter, maar er waren wel twee forfaits die ronde. Onnodig en sowieso was een duidelijke communicatie wel fijn geweest. Los daarvan was het toernooi goed georganiseerd overigens. Ook het hotel en het eten was goed in orde.

Ik moet trouwens nog een soort van rectificatie vermelden naar aanleiding van het vorige verslag. Daarin impliceerde ik dat de moeder die mee is niet naar de partij van haar dochter kijkt omdat ze het saai vindt om de partij te volgen. Dat is op zich niet incorrect, maar ze wil er graag toegevoegd hebben dat er nog een tweede reden is. Ze vindt het namelijk niet alleen te saai maar ook te spannend! Logisch toch?

Wat betreft de beide Nederandse meisjes valt nog op dat ze wisselvallig zijn. Eli Alia had een paar partijen uit een stuk (of bijna) waarin ze duidelijk beter was dan de tegenstander. Tegen de nummer drie op rating won ze b.v. overtuigend met zwart. Van haar drie verliespartijen was er eentje in de eerste ronde waarin de tegenstander gewoon beter was, maar ook twee waarin ze nooit lekker in de partij kwam en ze zelf overklast werd. Er had misschien nog wel iets meer ingezeten, maar met het uiteindelijke resultaat mag ze heel tevreden zijn. Jinchen scheelt qua rating niet veel met Eli Alia (1589 om 1641) maar het is toch wel een ander niveau (ook van haar tegenstanders). In haar partijen werden (zowel door haarzelf als door tegenstanders) diverse keren stukken torens en zelfs een keer een dame weggegegeven. Zelf geen blunders maken en profiteren van die van de tegenstanders brengt je in die groep daarom al ver, helaas lukte het eerste niet helemaal (mogelijk door overschaaktheid, ze had ook Science Park en het ONK in Velp gespeeld). Maar zowel van Jinchen als van Eli Alia gaan we vast nog meer horen!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten