zaterdag 31 augustus 2024

Slotverslag: Malem vijfde, Noah zesde

(Door Raymond Groenewoud

Vandaag eindigt het toernooi met de laatste 9e ronde. In geen enkele leeftijdsklasse is er al een afgetekende winnaar, maar bij bijna elke leeftijdsklasse is er wel een koploper die het kampioenschap in eigen hand heeft. Maar ja, wat zegt dat in zo’n sterk deelnemersveld? Bij de jongens U12 heeft “onze” Noah Ritzerveld nog een kleine kans om de top-3 te halen. Maar dan moet Noah aan bord 4 wel winnen met wit waarbij hij zou uitkomen op 7 punten en moeten de witspelers aan bord 2 en 3 hun partij niet winnen. We gaan het zien!

Inmiddels zijn de temperaturen buiten de toernooilocatie weer hoog opgelopen. Gelukkig beschikken de toernooizalen over een uitstekende airco, maar begeleiders en schaakouders zitten puffend aan de gloeiende laptops en moeten het doen met luxaflex. De dichtstbijzijnde bar is gesloten en de bar aan de andere kant van de lobby wordt bemand door twee bartenders met een strikte taakverdeling. Waarschijnlijk zijn we in Nederland niet uniek met ons personeelstekort?

Voor de partijverslagen beginnen we weer met onze Dapp’re Dames:

G18

Dana Verheij speelt vandaag met 4 uit 8 met wit tegen de Slowaakse Diana Vasylchuk, op papier een even sterke tegenstander. Dana speelt de gesloten Siciliaan en wint knap door mat-in-een met paard en dame: 1-0.

G16

Fleur Westerhof speelt vandaag met een verdienstelijke 5,5 uit 8 met wit tegen de Roemeense Lia-Alexandra Maria, op papier een even sterke tegenstander. Fleur moet het opnemen tegen het Siciliaans. Helaas wordt ze uiteindelijk mat gezet door het zwarte paard plus dame: 0-1.

G14

Bregje Roebers speelt vandaag met 4 uit 8 met zwart tegen de Tjechische Linda Slivova, op papier een sterkere tegenstander. Brejg krijgt met zetverwisseling het Gesloten Siciliaans op het bord. Bregje komt een kwaliteit achter te staan en in tijdnood wordt de matdreiging en doorgebroken witte pion haar teveel: 1-0.

G12

Thao Luong speelt vandaag met 4 uit 8 met wit tegen de Belgische Amelia Pribylla, op papier een iets sterkere tegenstander. Thao wint deze partij fraai: 1-0!

G8

Malem Ngangbam speelt met een verdienstelijke 5,5 uit 8 met wit tegen de Engelse Mary Cawdery. Malem speelt verrassend het Middengambiet (1. e4 e5 2. d4) en komt al snel met een ziedende koningsaanval, weet de zwarte dame te veroveren en geeft vervolgens mat met dame en toren. Wauw, goed gespeeld Malem! 1-0!

En dan de jongens:

U18

Leandro Slagboom speelt met een verdienstelijke 5 uit 8 met zwart tegen de Spaanse Juan Diego Bermudez, op papier een zwakkere tegenstander. Thematisch speelt de Spanjaard Spaans en komt slechter te staan met een geïsoleerde pion. In een toreneindspel trekt Leandro aan het langste eind: 0-1!

Alan Bakija speelt met 4,5 uit 8 met zwart tegen de Noorse Eivind GruntKreken, op papier een iets sterkere tegenstander. Alan speelt de Pirc-opening die overgaat in een variant van de Philidorverdediging. De partij eindigt in remise: ½-½.

U16

Kobe Smeets speelt met verdienstelijke 5 uit 8 met wit tegen de Albaanse Ergit Ramaj, op papier een zwakkere tegenstander. Kobe speelt de Moskouvariant van het Siciliaans. Na een mindere zet komt Kobe structureel minder te staan en uiteindelijk wordt hij mat gezet met paard en dame: 0-1.

Rhys Arnold speelt met een verdienstelijke 5 uit 8 met wit tegen de Zwitserse Matthias Mattenberger, op papier een iets sterkere tegenstander. Rhys krijgt een Najdorfvariant van het Siciliaans op het bord. Blijkbaar zat er weinig muziek in de stelling want de partij werd remise: ½-½.

U14

Tommy Grooten speelt met 4,5 uit 8 met zwart tegen de Georgische Andria Kviriashvili, op papier een zwakkere tegenstander. Er komt een Vierpaardenspel op het bord. Lang gaat de partij min of meer gelijk op totdat er uiteindelijk een eindspel op het bord waarin Tommy het met [oper, paard, toren en 2 pionnen opneemt tegen de witte dame en 5 pionnen. Het lukt de dame helaas de 2 stukken van Tommy af te pakken: 1-0.

Sascha Kurt speelt met 3,5 uit 8 met zwart tegen de Oostenrijkse Daniel Pausweg, op papier een iets zwakkere tegenstander. Sascha komt goed uit de opening en staat duidelijk beter in het middenspel. Door een misrekening raakt hij echter een stuk kwijt en verliest hij onnodig: 1-0.

Joel Groenewoud speelt met 3,5 uit 8 met wit tegen de Oekraïense Artem Pilchuk, op papier een zwakkere tegenstander. Joel speelt de Doorschuifvariant van het Frans maar een pionnenstorm op de koningsvleugel wordt hem uiteindelijk te machtig: 0-1.

U12

Noah Ritzerveld speelt met een fraaie 6 uit 8 met wit tegen de Kroatische Erik Golubovic, op papier een iets zwakkere tegenstander. Noah krijgt een Najdorfvariant van het Siciliaans tegen zich. Hij staat op een gegeven moment wel beter maar uiteindelijk komt er een remisestelling op het bord en sluit zwart af met eeuwig schaak met de Dame: ½-½. Jammer!

Boyd Leenen speelt met 4 uit 8 met wit tegen de Israëlische Maximilian Aranovski Victor Lilliehook, op papier een zwakkere tegenstander. Er komt een Konings-Indisch op het bord waar Boyd weinig moeite mee heeft. Na de hele partij beter te hebben gestaan wint Boyd afgemeten: 1-0!

U10

Akul Gupta speelt met 3 uit 8 met wit tegen de Spaanse Erik Bujdoso, op papier een zwakkere tegenstander. De partij eindigt in remise: ½-½.

Hoewel Noah er dus dicht bij was viel hij met een zesde plaats net buiten de prijzen (top vijf). Maar Malem wist met haar knappe spel beslag te leggen op een mooie vijfde plaats! Dat betekende dus een extra motivatie om naar de afsluitende ceremonie te gaan, dus na een snel diner in het hotel reden we met de bus weer terug naar de toernooilocatie. Voor mij als schaakouder was dit een geheel nieuwe ervaring: eerst de gebruikelijke toespraken, de helft in het Tsjechisch – de toernooidirecteur gebruikte de presentator als tolk – wat niet helpt als je een grote zaal met kinderen 8-18 stil wil krijgen.

 

Vervolgens kregen we een soort songfestivalshow voorgeschoteld inclusief volksliederen, veel vlagvertoon (had onze delegatie wel een Nederlandse vlag bij zich?) en luidruchtige delegaties. De Fransen spanden daarbij de kroon en zongen zelfs tweemaal hartstochtelijk mee met het Franse Volkslied. De kinderen waren tijdens de volksliederen wel ineens stil, dat dan weer wel. Mooi was uiteraard dat het moment dat we Malem op het podium konden toejuichen! Indrukwekkend was het moment van stilstaan met de Oekraïense delegatie die van de toernooiorganisatie een check meekregen van 11.000 euro. Het was ook mooi dat het Israëlisch Noga Orian zonder politiek gedoe van haar moment als winnaar mocht genieten! 


 




Terugkijkend was het een prachtig toernooi waar ik van de jonge schakers zowel klein verdriet als prachtige momenten heb gezien. Schattig vond ik ook de glimmende vakantiefolder die Joel kreeg van zijn Slowaakse tegenstander. Over ons eigen hotel nogmaals niets dan lof: moderne airco, een gevarieerd buffet dat aansloot bij onze hoge culinaire maatstaven (er was slechts één wanklank) en personeel dat zich het vuur uit de sloffen liep om het ons naar de zin te maken. Ook de schaakcoaches hebben hard gewerkt om de nieuwe schaakgeneratie optimaal voor elke ronde voor te bereiden. Hopelijk worden aankomende week mooie verhalen gedeeld op de schaakclubs!


Raymond Groenewoud

 

Resultaten van de Nederlanders: 

 



 Zie hier voor gedetailleerde uitslagen.

Zie hier voor wat fragmenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten