maandag 11 september 2017

Yichen, Eelke en Lucas in de top

Auteur: Sipke Ernst
Foto's: Zhaoqin Peng

De rustdag zit erop. Het voetbaltoernooi (mede georganiseerd door Merijn) was een uitstekende gelegenheid om Nederland weer als voetballand op de kaart te zetten maar in een groep met Duitsland, BelgiĆ«, Zwitserland en Polen viel er weinig te halen. Dimitri excelleerde als keeper, en Thang (vader van Khoi) was een ware kilometervreter op het middenveld, maar verder was er nogal wat aan te merken op de strategie van de coach om vol op de aanval te spelen. Het 1-1-3 systeem werd met name door de Duitsers aan gort geschopt waardoor een teleurstellende gedeeld derde plaats resteerde. Na het voetbaltoernooi was er een gezamenlijke  groepsfoto. Er was geen eerste prijs maar de verliezers moesten terug lopen.

De volgende dag een interessante ronde met veel Nederlanders aan de liveborden. Een erg spannende ronde ook want een goed resultaat is nodig om in de race te blijven voor de medailles.

U18
Max werd  verrast in de opening en gebruikte veel tijd. Hij kreeg een goede stelling maar moest uiteindelijk in remise berusten.

Feline speelde een Caro Kann en er leek aanvankelijk weinig aan de hand. De stelling werd een stuk scherper en de witte vrije h-pion bleek belangrijker te zijn dan de extra zwarte pion.

U16
Lucas koos voor een rustige variant tegen de Najdorf. In het middenspel had wit de betere pionnenstructuur en de meer actieve stukken, en dit werd omgezet naar een eindspel met een pion meer. Op Karpoviaanse wijze werd dit eindspel omgezet in een punt.
Robby kreeg het afruil Slavisch op het bord. Niet al te spannend dus, maar Robby wist er wat van te maken. Net op het moment dat hij beter leek te staan vergiste hij zich jammerlijk en counterde de tegenstander naar de winst.
Liam won fraai in een eindspel met zware stukken en vond zodoende de aansluiting met de top.
Oele stond veel beter maar na een onnauwkeurigheid verzandde het  voordeel in remise.
Tyro speelde een evenwichtige partij waarbij beide spelers nooit echt aanspraak maakten op meer dan een half punt.

In de partij van Robin was elke uitslag mogelijk maar Robin was veel handiger in de tijdnoodfase en won de partij.

U14
Eelke offerde een stuk aan bord 2 en kreeg er twee pionnen en aanvalskansen voor terug. Uiteindelijk ontstond er een eindspel met drie pionnen voor een paard. Dat was ietsje beter voor Eelke maar niet genoeg voor de winst.
Lange tijd leek Siem te kunnen bogen op een klein plusje in zijn partij tegen een sterke Griek, maar het kostte teveel tijd en in tijdnood ging materiaal verloren.
Rembrandt was wel toe aan een puntje en gaf zijn uitstekende performance in het voetbaltoernooi een goed gevolg door alert te reageren op een foutje van de tegenstander.

Marrit kreeg al snel een goede kans om materiaal te offeren voor een veelbelovende aanval. Ze kreeg het echter niet goed uitgerekend en ging in op zetherhaling. 

U12
Khoi ging te vroeg ‘all-in’ (niet voor het eerst dit toernooi) en dat ging niet goed.

Eline kreeg maar liefst 5 keer remise aangeboden en dat werd minstens even vaak afgeslagen. Dat was terecht aangezien de tegenstandster geen actieve zetten had. Nadat Eline het paard had geofferd voor een pion kreeg ze twee verbonden vrijpionnen en dat won de partij.
Kavya had al snel het initiatief en won materiaal. De tegenstandster verdedigde zich taai maar met enkele nauwkeurige zetten wist ze de partij in haar voordeel te beslechten.

U10
Yichen speelde een Najdorf met wit erg snel en erg sterk! De tegenstander kwam onder druk te staan en blunderde net voor de 40e zet.
Machteld kreeg in een Panov al snel een leuke aanvalsstelling en  in de aanval werd er materiaal gewonnen.

Manasvita speelde een partij waarbij het evenwicht nooit echt werd verbroken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten