donderdag 15 november 2018

Vijfde plaats voor Machteld

De laatste ronde van het WK kadetten is niet erg goed gegaan voor Nederland. Tommy en Yichen verloren, Machteld speelde remise. De laatste werd daarmee wel nog vijfde.

Tommy speelde tegen een Macedonische jongen, miste een winst en verloor daarna zelfs nog. Hij werd 60e (eindstand).
Yichen kwam tegen Lazavik uit Wit-Rusland matig uit de opening en verloor vrij kansloos. Waarschijnlijk had hij bij winst ook geen medaille, maar de 15e plek is wat zuur nadat hij gisteren voor het mogelijke kampioenschap speelde. (partij) (eindstand)
Machteld speelde tegen iemand die moest winnen om kampioen te kunnen worden. Zelf moest ze winnen om derde te worden. Het werd remise. Met de vijfde plaats had Machteld toch nog een prijsje, zie de foto hieronder. (partij) (eindstand)


Dat er van het WK kadetten verslagen zijn geplaatst op het weblog heeft u te danken aan Peng (foto's) en Dimitri Reinderman.

woensdag 14 november 2018

Yichen verliest op bord 1

Yichen Han heeft het helaas niet gered tegen de koploper, Gukesh (2457) uit India. Bij winst had Yichen morgen om de titel gespeeld, maar de Indiër bleek in een spannende Siciliaan handiger (partij). Bij winst morgen zit een derde plek er nog wel in.

Machteld wist wel te winnen (partij) en zij speelt in de laatste ronde om een medaille. Tommy verloor van een Amerikaan in een Draak, zoals op op zijn weblog kunt lezen.

Yichen en Gukesh

dinsdag 13 november 2018

R9: drie punten

Vandaag weer drie punten erbij! Yichen versloeg een Slowaak van 2323 en mag morgen tegen de koploper (partij). Machteld won op zet 20 een stuk met een dubbele aanval (partij) en staat nu achtste. Tommy won van een Tan uit Indonesië.

Yichen vlak voor de partij

maandag 12 november 2018

Yichen blijft winnen

Vandaag heeft Yichen weer een sterke speler verslagen, Yesuntumur Tugstumur (2331). Hij staat nu gedeeld tweede en heeft na na zijn late start 6.5 uit 7 gehaald! De partij staat hier.

Verder won Machteld van Gauri Menon (1592) en speelde Tommy remise tegen Lloyd Burkart (1157).

Yichens verslag deel 3

Tommy bij Goedemorgen Nederland

Tommy was vanochtend te zien bij Goedemorgen Nederland en maakte daar vooral promotie voor Eindhoven ;) U kunt de uitzending hier terugzien (zevende minuut). Met ook nog een beetje Peng en Petra!


zondag 11 november 2018

Yichen verslaat nummer twee op rating

Vandaag in de zevende ronde een heel goede prestatie van Yichen: hij versloeg met zwart de Amerikaan Christopher Yoo (2407)! Waar hij gisteren nog met een paard tegen slechte loper won, had hij dit keer de min of meer slechte loper. Het paard van de tegenstander was echter nog slechter, want die werd opgesloten op h7! U kunt de partij hier naspelen. 

Minder goed nieuws was er van de andere Nederlanders: Machteld liet zomaar haar dame insluiten en ook Tommy verloor. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Machteld met vader Nicky


Yichen met moeder Chunmei


Tommy met moeder (en FM) Petra

zaterdag 10 november 2018

Tussenstand na ronde 6 en log Yichen

De eerste helft van het toernooi is voorbij en de Nederlandse deelnemers staan allemaal in de subtop.

Tommy Grooten (U8) staat met 4 punten op de 29e plaats.

Machteld van Foreest (M12) staat met 4.5 punten op de 16e plaats.

Yichen Han (U12) staat met 4.5 punten op de 21e plaats.

Overigens houdt ook Yichen een soort dagboek bij over zijn verrichtingen, die u hier kunt lezen. Het verhaal over de gemiste vlucht staat hier. Er is ook te lezen dat ze in een hotel zonder internet zitten. Bestaat dat nog?!

donderdag 8 november 2018

Weer drie punten in uitgestelde ronde 3

De derde ronde werd een dag later gespeeld dan gepland door slechte weersomstandigheden (code oranje). Dat betekent dat de rustdag geschrapt wordt. Gelukkig wonnen de drie Nederlandse spelers wel alledrie gewoon. Tommy had daarbij nogal geluk: de beoordeling ging van +2.17 naar -6.97 doordat zijn tegenstander een toren naar een aangevallen veld speelde... [partij]


maandag 5 november 2018

Ronde 2: drie punten

Tommy won met wit van Andrei-Bogdan Ivanescu (1233, Roemenië)




Yichen won met wit van Carlos Simon (1414, Spanje)


Machteld won met wit van Pia Mundaca (1293, Chili)

(foto's gemaakt door Peng)

zondag 4 november 2018

Vervelend begin bij WK Kadetten

Voor twee van de drie Nederlandse spelers is het WK kadetten vervelend begonnen. Yichen Han miste door problemen bij de douane zijn vlucht en daardoor ook de eerste ronde (meer uitleg op de weblog WK kadetten met Tommy). Machteld van Foreest kwam snel gewonnen te staan maar blunderde een stuk en verloor nog. Alleen Tommy Grooten won 'gewoon' zijn partij.

Ook vervelend is dat de internetverbinding in het hotel van de spelers slecht is. Het is Peng daarom helaas niet gelukt om de foto's die ze gemaakt heeft up te loaden. Voorlopig moet u het doen met één foto: Tommy voor het begin van zijn partij.


Verder kunt u de relevante info vinden via de links aan de rechterkant.

woensdag 29 augustus 2018

Helaas geen prijzen voor Nederland op het EK

Bij het ingaan van de laatste ronde hadden Robby, Max en Wendy nog kans op een podiumplek. Het zat ze niet mee: ze verloren alle drie op een livebord…

De individuele resultaten:
Robby (U18) had nog een kans op het podium, maar in een Spanjaard speelde hij vlak na de opening onnauwkeurig. Zijn tegenstander was sneller dan hij op de koningsvleugel, won materiaal en Robby was kansloos.
Max (U18) was ook nog in de running voor een podiumplaats, maar de tegenstander was goed voorbereid in de Grunfeld. Toen Max het verkeerde plan koos, sloeg de witte aanval snel door. Jammer, want Max speelde een solide toernooi.
Wiggert (U18) speelde tegen een Rus die speelde alsof ie een vliegtuig moest halen (misschien was dat ook wel zo). Het werd een toreneindspel, toen een pionneneindspel, uiteindelijk dame tegen g-pion en dat won voor hem.
Eelke (U16) kreeg een Siciliaanse zijvariant op het bord die als erg dubieus te boek staat en maakte er korte metten mee.
Rembrandt (U16) had een heel lange partij. In een bijna helemaal dichtgeschoven stelling kon de tegenstander alleen afwachten. De enige winstpoging was niet helemaal goed getimed en de tegenstander kon de stelling binnendringen. In de uitvluggerfase werd het heel scherp: Rembrandt kon winnen, maar overzag een truc en verloor zelfs nog.
Anna (G16) bewaarde het beste voor het laatst. Met zwart kwam ze prima uit het damegambiet en haar sterke pionnen op c5 en d5 gaven haar stukken lekker actief spel. Haar Franse tegenstandster kon geen goed plan vinden en toen Anna de mogelijkheid kreeg om te breken in het centrum met c4 en d4 was het snel gedaan met de witte stelling. Na een moeizaam begin heeft Anna in de 2e helft van het toernooi laten zien wat ze kan en is 4.5 uit 9, ondanks het ratingsverlies, een prima resultaat.
Siem (U14): zijn tegenstander forceerde remise in een Siciliaanse draak.
Daniël (U14) kwam met zwart prettig uit een Benoni, vooral nadat hij b5 kon doen. Hij won een pion, kreeg een vrijpion en die liep gewoon door, winst dus.
Machteld (G12) had het even moeilijk, maar wist de slotronde toch nog overtuigend te winnen.
Eline (G12) ging voortvarend te werk tegen de Franse opening door snel met haar f- en g-pion naar voren te gaan. De zwartspeelster kwam snel onder druk te staan, maar in het vervolg bleek de f-pion toch kwetsbaar te zijn. Haar tegenstandster speelde het niet nauwkeurig en binnen no-time veranderde de zwakte in een vrijpion en kon stukverlies niet voorkomen worden. Een prima afsluiting van een helaas wat teleurstellend verlopen toernooi voor Eline.
Manasvita (G12) speelde met wit een side lijn (b3) van Siciliaans. Haar tegenstander reageerde er niet goed op en verloor gauw de pion op f7. Manasvita zette haar later mat op f7.
Arthur (U10) kreeg in een Siciliaanse Najdorf mooie controle over het zwakke veld d5 en wist hij de zwaktes op de damevleugel goed aan te vallen. Nadat bij een goede tactische mogelijkheid had gemist ontstond er een spannend eindspel van dame tegen toren, loper en paard wat ook nog steeds heel erg goed voor hem was dankzij de ver opgerukte b-pion. Helaas zag Arthur niet hoe hij verder moest komen en kwamen de spelers remise overeen. Met 4 uit 9 en vele ervaringen rijker kan Arthur terugkijken op een prima internationaal debuut!
Wendy (G10) werd verrast door de Versnelde Draak van de tegenstander. Na de dameruil met nadeel stond ze onder druk en moest ze passief verdedigen. Met het te vroeg d5 spelen door de tegenstander in het eindspel kreeg Wendy weer lucht en had zelfs een betere stelling. Helaas bleef ze passief spelen werd stap voor stap van het bord afgeveegd.
Met 6 uit 9 is ze wel de beste van de Nederlandse delegatie. 10e plaats op haar eerste EK, heel goed gedaan!
Lauri (G10) startte met zwart de Chigorin-variant in de damepion-opening. Na een paar stukken afruilen in het middenspel stond de stelling ongeveer gelijk. Op zet 26 gingen beide spelers akkoord met remise. Met 4 ½ uit 9 heeft Lauri het prima gedaan op haar eerste EK!


 Als we naar de eindresultaten kijken valt op dat alle Nederlandse speler met een rating punten hebben verloren, sommigen zelfs erg veel. De sfeer was goed, daar lag het niet aan, maar de vorm was er blijkbaar niet, en soms zat het ook wat tegen. Goed dat het toernooi is afgelopen dus! Morgen vliegen we weer naar huis. Dank nog aan Erik Maris voor het helpen met de verslagen.



Foto's van de laatste dagen in Riga:
























dinsdag 28 augustus 2018

Ronde 8: Nederland-Turkije 2-2

Bij de indeling van de één-na-laatste ronde op dit kampioenschap viel al direct op, dat vier van onze veertien spelers een Turkse tegenstander zouden krijgen. Deze interland eindigde onbeslist…
De individuele resultaten:
Robby (U18) moest tegen een Turk die zowel de avond voor de partij als vroeg in de opening (Ruilvariant Slavisch) remise aanbood. Zwart kreeg een beetje spel, maar na een minder nauwkeurige voortzetting dreigde wit over te nemen en besloot Robby maar zijn winstpogingen te staken.
Max (U18) kreeg zijn voorbereiding op het bord en speelde een modelpartij met een schoonheidsfoutje.
Wiggert (U18) had een bye.
Eelke (U16) kreeg met zwart vanuit het Siciliaans een Breyer, manoeuvreerde beter dan zijn tegenstander, stond gewonnen, maar liet eeuwig schaak toe.
Rembrandt (U16) had een verrassing voorbereid in de Versnelde Draak. Dat pakte goed uit: na lang nadenken koos de veel hoger gerate tegenstander voor een onschuldige voortzetting. Snel daarna koos hij voor een ongevaarlijke afwikkeling waarop Rembrandt niet op de beste manier reageerde. Hij moest daarna nog een dubbel toreneindspel verdedigen waarin zijn vrijpion op d3 kwetsbaar was, maar deed dat goed en na de eerste tijdcontrole werd er remise gegeven.
Anna (G16) moest tegen een zeer solide spelende Oekrainse die tot dusver 7 remises had gemaakt. De voorbereiding kwam op het bord, maar helaas koos Anna het verkeerde plan door op activiteit te spelen, terwijl het juist beter was om rustig de stukken te verbeteren. Dat resulteerde in een toreneindspel met een pion minder, maar een goed getimed remise aanbod werd na enig nadenken geaccepteerd. 
Siem (U14) : de tegenstander van Siem speelde voor het eerst in zijn leven 1…c6. Siem leek lange tijd op een voordeeltje te kunnen buigen, maar na een slechte zet waren de rollen omgedraaid.
Daniël (U14) had een onregelmatige opening waarbij hij voor een opzet koos met pionnen op f4 en d3 en wit dus steeds rekening moest houden met een zwart Pe3. Even later had zwart inderdaad een truc beginnend met die zet (en eindigend met Dxh1) en won daarmee een kwaliteit. Daniel probeerde nog rommelkansen te krijgen maar de tegenstander speelde het goed uit.
Machteld (G12) kreeg weer wit; driepaardenspel, maar de aanval van haar tegenstandster was helaas sneller…
Eline (G12) kreeg een goede Konings-Indische stelling, waarin de witspeelster snel ruilde op e5. Eline kreeg een sterke vrijpion op c3 in een stelling met ongelijke lopers en zware stukken op het bord. Toen een paar torens en de dames werden geruild kwam de vrijpion zelfs op d2 terecht, maar daar bleek die eigenlijk niet verder te kunnen komen. Eline probeerde nog wel, kreeg onverwachts nog een goede kans, maar moest uiteindelijk toch enigszins teleurgesteld in remise berusten.
Manasvita (G12) lijkt dit toernooi niet in vorm te zijn en blunderde best veel. Vandaag raakte ze op zet 3 al weer een pion kwijt. De tegenstander benutte het niet en het werd remise.
Arthur (U10) : Toen de tegenstander van Arthur met het Koningsgambiet opende wist Arthur al dat hij ging winnen! Het witte paard raakte verdwaald en zwart kreeg al snel een geweldige aanval tegen de witte koning. In slechts 18 zetten en 35 minuten kon Arthur zijn 3e overwinning van het toernooi bijschrijven!
Wendy (G10) deed het met zwart uitstekend. Ze volgde de voorbereiding (Londen Systeem) precies en voerde de ideeën goed uit. Ze had controle over het hele bord en zette later haar tegenstander mat.
Lauri (G10) speelde met wit het scherpe aanvaard Koningsgambiet. Het afruilen van de dames bleek niet zo’n verstandige keus, toen ze een pion achter stond. Gelukkig won ze even later de pion terug. Het werd nog een ingewikkeld pionneneindspel en uiteindelijk kwamen beide speelsters niet verder dan remise.


Ronde 7: We hebben wel goede Wifi

Letland is wat minder ontwikkeld dan Nederland, wat o.a. aan de huizen en wegen te zien is, vooral als je van de hoofdwegen afgaat. Niet dat er echt gaten in zitten, maar het is vaak duidelijk te zien dat het lang geleden is dat ze zijn geasfalteerd (en dan zijn ook best wat zandpaden). In de foto's (genomen door een coach tijdens een fietstocht op de rustdag) twee voorbeelden, de zandweg wordt dus ook door auto's gebruikt.





Toch is Letland op het gebied van IT wel heel goed ontwikkeld. Dat is op subtiele manieren te merken. Fijn is dat de hotelkamer veel stopcontacten bevat: negen maar liefst (inclusief die van de minibar). Geen probleem dus om met verschillende mensen met laptop en accu op een kamer te zitten. Nog fijner: de wifi is zeer goed! Tijdens schaaktoernooien gebeurt het regelmatig dat b.v. 's avonds wanneer iedereen online gaat de verbinding zeer traag. Zowel in de speellocatie als in het hotel is dat niet het geval, sterker nog, streams kijken is geen probleem. Daarom vergeven we het maar dat het eten wat eentonig is.

Voor foto's kunt u weer op de pagina van Harry Gielen kijken; helaas wel voor de laatste keer wat betreft dit toernooi, hij vliegt weer terug naar Nederland.

De individuele resultaten vielen vandaag (opnieuw…) iets tegen:
Robby (U18) kreeg onverwacht Open Spaans op het bord tegen een Griek die al zijn partijen nog gewonnen had. Hij kwam iets beter te staan, maar op zet 32 had hij niet gezien dat zijn dame eeuwig achtervolgd kon worden en de partij eindigde in een zetherhaling.
Max (U18) leek in de opening even in de problemen te komen, rechtte zijn rug en wist er nog een Konings-Indisch-achtige stelling van te maken. De witte stelling was echter niet te kraken en dus werd er tot remise besloten.
Wiggert (U18) speelde een matige partij. Met een pion op f4 dacht hij dat Kh1 niet nodig was, waarna hij na exd4 niet Dxd4 kon doen vanwege gevaar op de diagonaal. Een paar zetten later overzag hij ook nog dat de tegenstander een stuk kon winnen. De tegenstander zag het helaas wel.
Eelke (U16) kreeg in plaats van de verwachte ‘Poisened pawn’ een andere variant van het Najdorf. Deze bleek de tegenstander niet goed te kennen en dus won Eelke zonder problemen.
Rembrandt (U16) kreeg uit een Damegambiet een stelling met tegengestelde rokades. Rembrandt gooide zijn pionnen naar voren en vooral dankzij de tijdnood van zijn tegenstander had hij succes: na b2xLc3 leverde b4-b3! hem een toren op en de rest was niet moeilijk.
Anna (G16) kon eindelijk haar nieuwe repertoire (Siciliaanse Kan-variant) in de praktijk brengen. Tegen de Maroczy opstelling kwam ze redelijk uit de opening, maar in het vervolg had ze moeite om een goed plan te verzinnen. Met de zet f4-f5 slaagde de Duitse tegenstandster erin om de boel open te gooien en diverse zwaktes te creëren. Ondanks dat de witspeelster direct stukwinst miste (Anna: '' hoe kan zij nou een stap 3 truc missen?'') bleef haar voordeel erg groot en kon Anna het tij niet keren.
Siem (U14) speelde zijn favoriete Draak en met een sterk dame-offer voor veel stukken plus initiatief leek hij de partij te winnen. Na een onoplettendheid zag hij zich genoodzaakt, eeuwig schaak te forceren.
Daniël (U14) was zich wel bewust van het gevaar van Lg2-Pf3 versus zijn dame op d5, maar hij vergat het even en speelde zijn koning naar h7. Pg5+ won toen een dame en de partij.
Machteld (G12) : In plaats van 1…c6 deed Machtelds tegenstander 1…c5, en op zet 5 het dubieuze …e5. Machteld reageerde niet goed en kwam in een stelling zonder plan terecht. Dat plan was er helaas wel voor de tegenstander: 0-1.
Eline (G12) dacht rustig een mooie aanvalsopstelling op te bouwen en vergat even dat ze haar eigen paard aan de rand gevangen liet nemen. Gelukkig zag haar tegenstandster dat niet en kwam er een prettig toreneindspel op het bord. Eline had de zwarte koning al afgesneden en had eigenlijk toen haar eigen koning moeten activeren. Ze koos voor een ander plan, wikkelde af naar een pionneneindspel dat gewonnen voor haar leek. Helaas voor haar zat er een fraai pat-motief met koning midden op het bord in de stelling.
Manasvita (G12) offerde met wit een pion in een doorschuifvariant van het Frans en kreeg een sterk paard op c5. Toen ging haar dame de verkeerde kant op (Da4, in plaats van Dd2!, met het idee, om de dame naar de koningsvleugel te brengen.) Ze verloor de tijd om aan te vallen. Met een rekenfout later verloor ze nog meer pionnen en moest opgeven in het eindspel.
Arthur (U10) kwam in een Konings-Indische opening comfortabel uit de opening. Met een trucje won hij een belangrijke centrumpion, maar even later pakte hij een vergiftigde pion met zijn loper die daardoor niet meer kon terugkeren in de verdediging. De zwarte koning stond te open en bloot en helaas maakte zijn tegenstander het goed af.
Wendy (G10) : Haar tegenstander offerde met zwart twee lichte stukken (paard + loper) tegen een toren + pion voor een aanval op de witte koning in een Italiaans, maar Wendy verdedigde keurig. Ze vergrootte het voordeel tot een stuk en won in het eindspel.
Lauri (G10) speelde met wit gesloten Siciliaans, met een loper op g2. Het afruilen van deze loper was daarna fout. Daardoor ontstonden er veel zwaktes op de witte velden op de koningsvleugel. Na de opgave van de open f-lijn won de tegenstander snel met een koningsaanval.



maandag 27 augustus 2018

Ronde 6: dip op zondag

Riga is ook de stad van Michail Tal, de enige wereldkampioen schaken die Letland rijk is.
Tal werd in 1936 geboren, leerde op zijn 7e schaken en raakte vanaf het midden van de jaren 50 in een snelle opmars richting wereldtop. In 1959 won hij het kandidatentoernooi en verwierf zo het recht om tegen Michail Botwinnik om het wereldkampioenschap te spelen. Tal won de in 1960 gespeelde match met 12½-8½ en werd zodoende wereldkampioen. In 1961 moest hij de titel weer aan Botwinnik teruggeven, nadat hij in de revanchematch met 8-13 was verslagen, waarmee hij de kortst regerende wereldkampioen was.
Tal trok niet alleen de aandacht door de snelheid van zijn opkomst, maar ook door zijn bijzonder aanvallende speelstijl. De “Tovenaar van Riga” speelde offers die niemand zou durven, en ook niet altijd correct waren.
Hij stierf op 55-jarige leeftijd aan een nierziekte. Zijn ongezonde leefwijze heeft daar een bijdrage aan geleverd.
Tal blijft bekend door zijn variant in het Siciliaans: 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 e6 6.f4 Pc6 7.Le3 Le7 8.Df3




Dan over vandaag: Hoewel we sowieso al niet de maximale score konden halen (Wiggert speelt immers nooit op zondag), waren we ’s ochtends nog vol goede moed voor positieve resultaten. Dit viel uiteindelijk helaas nogal tegen… Individueel:
Robby (U18) kreeg een plusje en zette dat om in een pluspion in een eindspel.
Hij miste een makkkelijke winst en moest uiteindelijk toren, loper en
vrijpion tegen dame winnen. Dat lukte.
Max (U18)had het initiatief na de opening maar liet per ongeluk dameruil toe. Het eindspel met allebei twee torens en paard was matig voor hem, o.a. vanwege een zwakke pion op e5. Het lukte hem niet het te verdedigen en hij verloor.
Eelke (U16) kon op verschillende manieren materiaal winnen, maar koos de verkeerde. De twee lopers van de tegenstander bleken sterker dan zijn toren en paard.
Rembrandt (U16) stond goed in de opening, in het middenspel en in het eindspel. Hij zat aan de goede kant van een tweeresultatenstelling maar verloor toch nog.
Anna (G16) kreeg met wit een prettige plus vanuit de opening. Toen zwart erin slaagde haar geïsoleerde d-pion op te lossen kwam Anna onder grote druk te staan. Haar tegenstandster blunderde echter een stuk, maar miste in het vervolg waarschijnlijk nog een goede kans. In de tijdnoodfase bleef Anna rustig en wist zij haar materiaalvoordeel toch te verzilveren.
Siem (U14) had goed voorspeld dat zijn tegenstander Draak zou spelen. Vanuit de opening kreeg hij voordeel en hij won relatief snel.
Daniël (U14) kwam slecht uit de opening met wit en wist daar niet meer van te
herstellen.
Machteld (G12) kwam in een Franse dichtgeschoven structuur terecht. De tegenstander gaf een pion weg met 20.b4 (omdat pion a3 gepend stond), pion a3 ging er even later ook nog van af en met twee pionnen meer was het niet moeilijk meer.
Eline (G12) kreeg precies haar voorbereiding op het bord, maar door te vroeg stukken te ruilen kreeg haar tegenstandster een sterk initiatief op de koningsvleugel. Eline moest materiaalverlies (Dame + paar pionnen tegen toren en paard) toestaan, maar toen de witspeelster vergat door te drukken kon Eline haar stukken naar mooie velden brengen en won ze nog een loper. In het resterende eindspel was de dame niet opgewassen tegen prima samenwerkende zwarte stukken.
Manasvita (G12) speelde met zwart ongelukkig veel zetten met haar witte loper en verloor daardoor veel tijd om te ontwikkelen. Na het verlies van een pion kon zij de slechte situatie niet meer terug draaien en verloor.
Arthur (U10) kreeg vanuit de Caro-Kann een gelijke stelling op het bord. Toen hij iets te vroeg torens wilde ruilen verloor hij een pion. Het dame-eindspel leek heel erg lastig te verdedigen voor hem, maar hij rechtte zijn rug en wist dankzij een eeuwig-schaak motief toch keurig remise te houden.
Wendy (G10) speelde ook met zwart, kwam goed uit de opening van het Londen-systeem, maar ze besefte niet het gevaar op de diagonaal b1-h7 en de witte sterke loper op d3. Als ze een keer g6 wist te doen, zou ze kans hebben gehad om te winnen. Helaas werd dit niet gedaan. De tegenstandster wist het te benutten, zette Wendy de hele partij onder druk, totdat Wendy door de vlag ging.
Lauri (G10) was met zwart weer als eerste klaar. Behalve een terugzetje (Loper van d7 naar c8) speelde ze een uitstekende aanvalspartij. Winst.