vrijdag 6 november 2015

Nabeschouwing WK Griekenland 2015


U18: Hing Ting Lai (5,5 uit 11, tpr 2234, -1,25 onderscore), natuurtalent, publiekslieveling uit Amsterdam, heeft de stiekem toch wel hooggespannen verwachtingen niet waar kunnen maken. Het begin was uitstekend met 2 uit 2, maar daarop volgde de eerste nederlaag. Het WK t/m 18 jaar is niet bepaald een eitje en Hing heeft de nodige klappen gehad. Vooraf was de uitdaging om Hing's natuurlijke speelstijl te ondersteunen door slimme openingsvoorbereiding. Achteraf moeten we constateren dat dat niet gelukt is. Hing heeft te weinig parate kennis en werkt nog verrassend ouderwets met boeken. Hij moet leren systematisch met de computer te werken en te reflecteren op zijn eigen spel. Hing heeft aan den lijve ondervonden wat er zoal schort aan zijn spel en in die zin kan dit toernooi een mooie impuls voor zijn ontwikkeling betekenen.

U16: Max Warmerdam (7 uit 11, tpr 2223, -1,79 onderscore) is juist een speler die hard aan zijn spel werkt met behulp van de computer. Hij maakt een mooie ontwikkeling door en doet er zelf alles aan om beter te worden. Max verscheen op en top voorbereid en gemotiveerd aan de start, maar was te eager om te presteren. In het begin van het toernooi zat het niet mee en kwam Max voortdurend in tijdnood. De uitdaging is om theorie en praktijk goed op elkaar aan te laten sluiten, maar die balans heeft Max nog niet gevonden. Soms moet je het gewoon simpel houden en vlot blijven spelen, in plaats van het groots en meeslepend aan te pakken. Max heeft bij dit toernooi geen enkele hoger gerate tegenstander gehad en zat voortdurend tegen zichzelf te spelen. Zeer positief is dat hij zich niet liet kennen en geen enkel moment zijn koppie heeft laten hangen.

U14: Liam Vrolijk (6,5 uit 11, tpr 2169, +2,15 overscore) heeft een keurig toernooi afgeleverd en was relatief gezien de best presterende Nederlander. Hij heeft een mooie positionele stijl en schuift zijn tegenstanders het liefst langzaam maar zeker van het bord. Hoewel hij ook niet vies is van een harde aanvalspartij in het koningsdisch. Vooral zijn taaiheid in slechtere stellingen was opvallend en dat heeft hem menig half puntje opgeleverd. Voor zijn leeftijd al een behoorlijk veelzijdige speler dus. Liam merkte op dat hij meer aan zijn schaken wil gaan werken, dus dat klinkt veelbelovend.

U12: Eelke de Boer (5 uit 11, tpr 1618, -4,56 onderscore) heeft niet zo'n best toernooi achter de rug. Een typerende partij was tegen een Chinees met 1600, die gewoon heel behoorlijk bleek te schaken. Het ging de hele partij gelijk op, maar op het laatst wilde Eelke er toch doorheen, hetgeen vreselijk mis ging. En zo wil Eelke er over het algemeen altijd met de botte bijl doorheen, hij heeft een ultra aggressieve stijl. Vorig jaar bij het EK zat het allemaal mee (11e plaats), maar dit keer kwam Eelke er niet meer mee weg. Hij is redelijk eigenwijs, wat op zich een prima eigenschap is voor een schaker. Naar aanleiding van dit toernooi zal Eelke echter toch moeten reflecteren op zijn spel en de volgende stap maken, naar een iets universelere stijl. Een moderne topschaker moet alles kunnen, niet alleen het bord in brand zetten en kijken wat er gebeurt.

U10: Alexander Rutten (5 uit 11, tpr 1359, maar enkele unrated tegenstanders, -0,94 onderscore) deed voor het eerst mee aan een dergelijk internationaal kampioenschap en deed het helemaal niet gek. Op zo'n jonge leeftijd komen er een hoop nieuwe indrukken op je af, een prachtige ervaring. De start van het toernooi was even doorbijten met 0 uit 2, maar daarna heeft Alexander zich keurig teruggeknokt in het toernooi. Zijn stijl is behoorlijk behoudend voor zijn leeftijd, dat mag wel iets aanvallender en riskanter. Verder is Alexander een echte schaker die van het spelletje houdt en waar we in de toekomt nog wel meer van gaan horen. Griekenland was alvast een mooi internationaal debuut.

U18g: Catheleijne Sanders (6 uit 11, tpr 1926, +1,06 overscore) had net een schitterende 4e plaats gehaald bij het EK en kwam met behoorlijk wat verwachtingen naar het WK. Daar waar ze in Kroatie lekker onbevangen zat te spelen, leek ze in Griekenland gebukt te gaan onder de hooggespannen verwachtingen. Het duurde zeker tot de rustdag voordat Catheleijne weer een beetje in balans was en weer gewoon ging schaken. Ze is een getalenteerde speelster die het gevecht niet uit de weg gaat, maar ze mist nog de kennis en ervaring om constant op niveau te spelen. Echter niet getreurd, ook deze toernooiervaring neemt ze mee en ze liet weten dat ze het wederom zeer inspirerend vond.

U16g: Maaike Keetman (6,5 uit 11, tpr 2004, -1,39) kwam ook terug van het EK met een prachtige 4e plaats en ook zij ging er eigenlijk vanuit dat ze automatisch weer in de top mee zou doen. Ook bij Maaike duurde het even voordat het besef doordrong dat je ieder toernooi gewoon weer met lege handen begint. Ze mist nog wat strategische kennis (bijv. wanneer is het wel of niet goed om er een f4 in te gooien met wit), maar dat is prima bij te spijkeren. De sleutel is zelfstandig en systematisch leren werken met Chessbase. Verder heeft ze een leuke, actieve stijl en is ze zonder mee een veelbelovende speelster. Ze heeft een uitstekende mentaliteit, een voorbeeldige sportvrouw.


Conclusie: internationaal gezien blijft het niveau stijgen, zeker ook in de breedte. Om in de top mee te kunnen draaien, moet je weten hoe je zelfstandig en systematisch aan je schaken kunt werken. Het hele jaar door dagelijks aan je schaken werken is een voorwaarde geworden. Onze Nederlandse kids zitten over het algemeen altijd wel bovenin de middenmoot, maar we kunnen niet stil blijven zitten. Voor topprestaties is de toewijding van een Jorden van Foreest nodig. In Griekenland hebben we geen potten kunnen breken. Als coaches hoop je natuurlijk het verschil te kunnen maken. Qua goede klasseringen is dat niet gelukt, maar we hebben de tijd in Griekenland wel goed benut om onze jongens en meiden te tonen wat zelfstudie, analyse en zelfreflectie inhouden. Wat dat betreft is de deelname aan een wereldkampioenschap goud waard en bijzonder inspirerend. De sfeer in de groep was van begin tot eind erg prettig en constructief. We kijken er met veel plezier op terug en hopen dat onze jonge talenten stuk voor stuk de persoonlijke uitdaging aangaan waar ze voor staan. Rest ons het thuisfront te bedanken voor de support en tot een volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten