woensdag 4 november 2015

Ronde 10: de laatste loodjes

Vandaag houden we het verslag vrij kort en bondig vanwege het vroege begintijdstip van de laatste ronde. Om 10:00 moeten ze namelijk alweer achter het bord zitten en dus zal er vanavond voornamelijk voorbereid worden. De partijen zijn nog niet voorzien van analyses, dat volgt later.

De partij van Max vandaag deed denken aan die van Catheleijne gisteren. Koningsindisch en de tegenstander liet zich verleiden tot b4, waarna de lange diagonaal zwak werd. Max knalde de boel open met een stukoffer en wist de partij snel naar zich toe te trekken. Morgen nog een keer er tegenaan en met opgeheven hoofd naar huis.

Catheleijne kwam de laatste tijd vaak goed te staan met haar 6.Lg5 tegen de Najdorf, maar vandaag werd ze onaangenaam verrast in een zijvariant. Met een thematische tegenstoot kreeg zwart het initiatief en in het vervolg kwam Cath er niet meer aan te pas. 5 uit 10 nu, morgen nog één keer alles geven!

Eelke werd in de opening wat verrast, maar hij wist het spel van zijn tegenstander in eerste instantie goed te weerleggen. Vervolgens ging hij gevaarlijk met zijn koning naar voren en miste twee zetten later een combinatie. Met een kwaliteit minder kon hij nog vechten, maar hij ruilde de verkeerde pionnen af en verloor uiteindelijk.

Alexander had zijn partij rustig opgezet en ging vervolgens wat optimistisch met zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren. Zwart werd hierdoor echter wel weggedrukt en kon niet profiteren van de zwaktes in de pionnenstructuur van Alexander. Even later bood zijn tegenstander remise aan in een tweesnijdende stelling en dat werd aangenomen.

Liam domineerde vanuit de opening en speelde zijn tegenstander gestaag weg. Naar eigen zeggen speelde hij het na zet veertig erg slecht. Misschien verloor hij voor zijn gevoel wat de controle, maar zijn grote voordeel raakte hij nooit echt kwijt. Zijn tegenstander gaf daarna nog een kwaliteit weg en gaf direct op.

Maaike speelde een prima partij en zette haar stelling goed op vanuit de Taimanov. De aanval van wit strandde volledig toen Maaike een paar witte pionnen op de koningsvleugel wist te pakken. Daarnaast was ze erg dreigend over de zwarte velden waardoor haar tegenstandster een dame offerde voor een toren en een stuk. Dat eindspel wist Maaike rustig naar winst te voeren.

Hing Ting kwam erg slecht uit de opening en zijn tegenstander plaatste een erg fraai positioneel stukoffer. De koning van Hing Ting werd gescheiden van zijn andere stukken en het zag er erg slecht uit. Hing Ting kreeg nog wel wat kansen, maar uiteindelijk wist de witspeler zich te herpakken en maakte het daarna alsnog af.


De dagscore is 3,5 uit 7 en morgen speelt alleen Maaike nog voor een top-10 klassering. Op dit moment is iedereen volop aan het voorbereiden om morgen nog een laatste keer te knallen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten