maandag 2 november 2015

Ronde 8: regressie naar het gemiddelde

Eelke kreeg een tegenstander die zich goed had voorbereid en wist daarom ook niet veel te creëren in de opening. Hij verloor kostbare tijd en kwam toen al wat minder te staan. Daarna ging hij wel heel materialistisch te werk en gaf zijn tegenstander een paar kansen op een totaal gewonnen stelling. Die kansen werden echter gemist en zijn tegenstander ging in betere stelling voor een zetherhaling. Natuurlijk niet tevreden met het resultaat, maar achteraf mag hij niet klagen.

Niet veel later had Alexander zijn partij verloren. Hij miste een tactische wending waardoor de opening uiteindelijk niet uitpakte als gehoopt. Maar vanaf dat moment zette hij zijn partij prima op en had hij een prettige stelling. Maar de goede vervolgstap was voor Alexander lastig te vinden en in plaats daarvan verloor hij ook nog eens een pion. De rest van de partij probeerde hij het nog wel, maar speelde zijn tegenstander het goed uit.

Maaike kreeg in de opening een slimme zetvolgorde te verwerken en kwam daardoor iets onprettiger te staan. Haar tegenstandster ging vervolgens erg lang in de denktank en wist vervolgens ook wel de juiste zetten te spelen. Maaike reageerde echter zeer dynamisch en ineens werd het allemaal erg tactisch. Ze had voor de verandering eens meer tijd dan haar tegenstandster en wist die goed te gebruiken om de juiste combinatie te spotten. Daarmee won ze een stuk en direct ook de partij.

Hing Ting speelde vandaag tegen een Chinese Chinees en moest helaas het onderspit delven. In de analyse na de partij waren we al snel negatief over de zwarte kansen, maar eigenlijk was het nog heel lang onduidelijk. Pas toen het slecht getimede Lc6 kwam en de pion op h4 serieus onder druk kwam te staan, ging het mis. Jammer, want nu valt Hing terug naar 50%, terwijl hij redelijk in zijn toernooi zat. Maar goed, onze Amsterdammer is onverstoorbaar en gaat er nog drie ronden goed voor zitten.

Liam had vandaag geen leuke partij. In de opening wist hij het al snel niet meer en is daarna nooit echt meer aan ontwikkelen toegekomen. Dat wist hij pas in het eindspel voor elkaar te krijgen, maar dat was wel ten koste van een pion gegaan. Dat hij het zo lang wist vol te houden was wel knap, maar deze stelling viel uiteindelijk niet meer te verdedigen. Een nederlaag waarbij hij eigenlijk nooit echt de kans heeft gehad om een partij te spelen.

Catheleijne kreeg al snel het initiatief in de Najdorf. Op het moment dat ze a3 speelde vertraagde het allemaal wat en kreeg zwart ook een aanknopingspunt. Toen ook de koning op c1 bleef staan kon zwart een paar keer tactisch toeslaan, maar die kansen werden gemist. Daarna kon Catheleijne wel haar aanval doorzetten en was even later het punt binnen.

Direct erna had ook Max weer een overwinning geboekt. In het middenspel stond hij nogal onder druk, maar toen zijn tegenstander de onderste rij besloot op te geven kon Max zoveel dreiging tegen de witte koning creëren. Ondertussen had wit ook vakkundig zijn beide torens op de derde rij ingesloten en moest toen eigenlijk wel materiaal geven om überhaupt nog een zet te kunnen doen. De manier waarop gaf Max echter nog meer aanval en niet veel later was het punt binnen.


Het was een korte schaakdag aangezien iedereen binnen 3,5 uur klaar was. We begonnen de dag niet heel goed, maar uiteindelijk toch nog wel 3,5 uit 7 kunnen halen. Na de goede dag van gisteren hebben we vandaag een kleine terugval gehad. Morgen weer volle bak ertegenaan, in drie ronden valt er nog genoeg te halen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten