dinsdag 3 november 2015

Ronde 9: rommelige ronde

Alexander had vandaag een korte winstpartij, maar beide spelers hadden daar wel ruimschoots de tijd voor genomen. Vanuit de Najdorf kwam hij met zwart prima uit de opening. Hij had het in de opening misschien hier en daar iets handiger kunnen spelen, maar toen de stelling eenmaal open kwam wist hij razendsnel druk te zetten op de witte stelling en combineerde hij zijn tegenstander eraf.

Maaike werd in de opening verrast en koos voor een solide opzet. Ze miste een paar keer de kans om zwart onder druk te zetten en verloor daarna ook wat tijd. Vervolgens ging ze te optimistisch verder en kwam positioneel wat in de problemen. Toen ze wat minder kwam te staan, offerde ze een pion voor wat aanvalskansen. Die kansen bleken nog behoorlijk groot, maar op het kritieke moment miste ze de enige zet en ging met haar koning de verkeerde kant op. Daar liep ze vervolgens in een matnet wat haar een toren en ook de partij kostte.

Max had zich redelijk goed terug gevochten in het toernooi, maar liep vandaag opnieuw tegen een nul op. Hij speelt geïnspireerd schaak, maar het is allemaal veel te onpraktisch. Daar waar de normale zet goed spel oplevert, kiest Max te vaak voor een creatief dynamisch alternatief. Dat kost natuurlijk veel tijd op te klok en zeker ook energie om alles goed uit te rekenen. Vandaag liepen de complicaties dermate uit de hand dat de tegenstander er met een gewonnen eindspel vandoor ging. Duidelijk een doelstelling voor de komende tijd: de juiste balans vinden tussen interessant en praktisch.

Tot dusverre was Catheleijne nog niet erg happy met haar koningsindisch partijen (in tegenstelling tot haar Najdorf, die wel aardig loopt), maar vandaag lukte het om actief spel te krijgen en wit uiteindelijk mat te zetten. Wel instructief was dat wit tot twee keer toe met een kwaliteitsoffer de boel had kunnen verdedigen. In het tweede geval zou wit zelfs opeens gewonnen staan. Gelukkig zag haar tegenstandster het niet en staat Catheleijne nu voor het eerst in de plus.

Hing Ting was niet scherp vandaag. Vanuit de opening kreeg hij de betere kansen, maar door het toelaten van een tussenzet kantelde de partij. Zwart kreeg flinke aanval, maar besloot opeens volkomen onnodig een stuk te offeren. Hing kreeg dus een gewonnen stelling in de schoot geworpen, maar liet uiteindelijk eeuwig schaak toe. Het mooie is er dus wel een beetje vanaf, zeker na de uitstekende start van het toernooi, maar nu is het zaak nog twee ronden alles te geven.

Liam speelde de opening met wit niet erg ambitieus en zelfs wat passief. Hij kwam iets minder te staan en gaf daarna ook nog ineens een volle pion weg. Toen ging hij maar volle bak op activiteit te spelen en wist zijn tegenstander dermate te intimideren dat hij zich terugtrok. Uiteindelijk volgde er een grote afwikkeling en kon Liam direct in het eindspel zijn pion terugwinnen. Het eindspel goed paard vs slechte loper was alleen niet genoeg om te winnen. Nadat er veel pionnen werden geruild werd er tot remise besloten.

De meest krankzinnige partij van de dag was die van Eelke. In de opening trok hij direct ten aanval terwijl hij zijn ontwikkeling nog niet had afgemaakt. Hij werd daardoor gedwongen om zijn koningstelling te verzwakken en vanaf dat moment begon het grote foutenfestijn. Het stellingsoordeel vliegt alle kanten op en na 35 zetten besluit Eelke eindelijk zijn ontwikkeling af te maken. Op dat moment kan hij eindelijk zijn stukken coördineren en weet ook winstkansen te creëren. Die hielp hij helaas om zeep door een stuk weg te geven. Maar dat eindspel gaf zijn tegenstander vervolgens weer snel weg door direct eeuwig schaak toe te laten.

Na de dagscore van 3,5 uit 7 staan de meeste spelers, met nog twee rondes te gaan, in de middenmoot. Wel zitten alle spelers voor het eerst dit toernooi op minimaal 50% en staat Maaike er met 5,5 uit 9 er het beste voor. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten