zondag 25 oktober 2015

Ronde 1: niet zonder slag of stoot

Iedereen is inmiddels gesettled en met de indelingen die vanochtend al gepubliceerd waren, kon er meteen serieus voorbereid worden. Bij redelijk wat spelers werden ook meteen theoretische battles verwacht en dus moest iedereen direct vol aan de bak.

Hieronder een kort verslag van alle partijen en via de link onderaan het verslag kunnen de geanalyseerde partijen nagespeeld worden.

Als eerste was Alexander klaar met zijn partij, hij moest met zwart tegen de nummer 14 geplaatst en kreeg het al vroeg in de partij lastig. Zijn tegenstander speelde de opening wat rustig en voorkwam daarmee dat Alexander in zijn eigen Benoni terecht kon komen. Toen hij dat toch probeerde werd hij verrast door een razendsnelle ontwikkeling van wit en moest hij vroeg in de partij een kwaliteit en een pion geven. Die achterstand heeft hij niet meer goed kunnen maken en in het eindspel moest hij zijn meerdere erkennen.

Niet veel later kwam Hing Ting terug met een vol punt op zak. Met zwart zette hij een solide stelling neer en wist exact aan te voelen waar de stelling om draaide. De stukken even naar de juiste plek dirigeren en de onhandige posities van de witte stukken direct afstraffen. Zijn tegenstander dacht toen erg naïef een pion te winnen, maar Hing Ting kon zijn loper pennen en direct materiaal winnen. Niet veel later gaf zijn tegenstander op en heeft Hing Ting zijn WK-debuut opgeluisterd met een strakke overwinning.

Catheleijne was ook snel klaar maar had helaas minder goed nieuws. Na een goede openingsvoorbereiding ging ze helaas direct de fout in na de eerste nieuwe zet van haar tegenstandster. In plaats van de stelling fris te benaderen, kon ze zich niet echt losrukken van haar voorbereiding. Uiteindelijk speelde ze niet heel goed doordacht de verkeerde zet en werd toen snel weggedrukt door haar tegenstandster. Helaas dus een nul, maar wel een erg wijze les!

Toen begon het lange wachten op de volgende die klaar was. Na zo’n vier uur schaken waren de resterende vier Nederlanders nog steeds aan het zwoegen tegen hun op papier zwakkere tegenstanders. Dat geeft wel weer aan dat zo’n WK vanaf ronde 1 direct loodzwaar is en makkelijke tegenstanders eigenlijk niet bestaan.

Uiteindelijk was Eelke de eerste die klaar was, maar helaas zonder goed nieuws. Zijn Chinese tegenstander speelde eigenlijk best een goede partij en Eelke miste met zwart paar kansjes op een wat actievere stelling. Daarna was het eigenlijk taak om de balans in de stelling te bewaren en ricting remise af te koersen. Maar dat is natuurlijk niet zo eenvoudig als je ruim 400 ratingpunten extra hebt en erg graag wil winnen. Eelke probeerde het allemaal te lang te rekken in de hoop op een foutje van zijn tegenstander, maar dat gebeurde niet en vervolgens werd hij ineens snel overlopen. Zijn tegenstander maakte geen fouten en sleepte het punt binnen. Een valse start voor Eelke, maar het toernooi is nog lang en mentale veerkracht geboden!

Inmiddels had Liam zijn partij ook gewonnen en was direct door gegaan naar de eetzaal. Hij speelde modern en kreeg al gauw een prettige stelling. Zijn tegenstander was erg fanatiek stukken aan het ruilen en wist een ongelijk lopereindspel te bereiken. Dat soort eindspelen bieden in de volksmond nog wel eens goede remisekansen, maar Liam bleef rustig en had het allemaal zeer goed getaxeerd. Er werden dames en torens geruild en Liam legde de pionnenstructuur goed vast. Toen was het een kwestie van koning en loper activeren en de stelling van wit eenvoudig binnen wandelen. Een erg gedegen overwinning!

Maaike was ondertussen ook terug gekomen en had het punt binnengehaald, maar dat was allemaal niet zonder slag of stoot gegaan. Ze kwam al snel met wit vanuit de opening in de problemen. Haar tegenstandster speelde het behoorlijk goed en wist zelfs een pion te winnen zonder daar haar goede stelling voor op te moeten geven. Vanaf dat moment heeft Maaike voor haar kansen moeten knokken en heeft ze erg attent gereageerd op onnauwkeurigheden bij haar tegenstandster. Toen ging het ineens hard: ze won de pion terug, activeerde ineens haar stukken en toen ze eindelijk een zeer goed eindspel had bereikt, gaf haar tegenstandster een volle toren weg. Een pittige partij, maar gelukkig met een goed einde.

Als laatste kwam Max terug die in een zware theoretische battle was verwikkeld met zijn tegenstander. De partij Giri-Svidler van de afgelopen World Cup werd de eerste 24(!) zetten gevolgd en zijn tegenstander was dermate goed op de hoogte dat hij Svidler toen maar even verbeterde. Max trok vervolgens met zijn pionnenmeerderheid ten aanval, maar iets te gehaast! Zijn tegenstander kon zich een weg door het centrum naar binnen combineren vanwege de kwetsbare witte koning. In de tijdnoodfase ging het vervolgens mis, maar ook zijn tegenstander zag het allemaal even niet meer. Toen na 40 zetten de rookwolken wat waren opgetrokken besloot Max geen risico’s meer te nemen en zetherhaling af te dwingen.


Al met al een score van 3,5 uit 7 en daarmee kunnen we toch wel spreken van een stroeve start. Morgen zal Hing Ting de eerste Nederlander zijn die op een live-bord speelt. Zullen Liam en Maaike hun winstpartij een goed vervolg willen geven en gaan Max, Eelke, Alexander en Catheleijne op jacht naar hun eerste overwinning!

Klik hier om de partijen na te spelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten