woensdag 28 oktober 2015

Ronde 4: comeback kids

Het toernooi is inmiddels in volle gang en vanwege het zeer constante speelschema heeft iedereen ook een gezond ritme te pakken. Langzaamaan begint iedereen ook een beetje in zijn toernooi te komen en worden er behoorlijk goede partijen neergezet. Bij nog niet iedereen zijn de resultaten er ook echt naar, maar daar hebben we wel vertrouwen in.

Alexander was weer als eerste klaar en had goed nieuws: een soepele overwinning. De opening kwam op het bord zoals voorbereid en hij kreeg al snel een prettig voordeeltje. Hij zocht zijn heil op de damevleugel en was een mooie truc in de stelling aan het breien. Wegens een tussenzet ging het feest niet door, maar daarna switchte Alexander razendsnel naar de koningsvleugel. Zijn tegenstander anticipeerde hier niet goed op en Alexander kon de hele zwarte koningstelling aan gort slaan. Even later mocht hij met damepromotie mat geven: dat leverde een aparte slotstelling op.

Toen konden we eindelijk Max feliciteren met zijn eerste overwinning dit toernooi. Hij schaakte al goed, maar liet het elke keer ergens glippen. Vandaag was anders, hij tructe zijn tegenstander direct in de opening en ditmaal liet hij het niet meer glippen. Zijn tegenstander deed er nog even een schepje bovenop door nog een stuk weg te geven en toen heeft Max even al zijn frustratie van de eerste drie rondes in een keiharde mataanval gepompt. Deze overwinning was even hard nodig en de grote inhaalrace kan gaan beginnen.

Vervolgens kwamen de spelers in rap tempo na elkaar binnen. Liam kreeg helaas een vrij snelle nul te verwerken. In de opening draaide hij even twee zetten om en kwam daardoor net niet in de stelling die voorbereid was. Uiteindelijk kreeg hij nog steeds een prettig voordeeltje en zat de stelling boordevol met (voornamelijk gemiste) tactische wendingen. Terwijl de partij op het oog vrij degelijk was, ging er aan beide kanten nog wel het een en ander mis. Uiteindelijk miste Liam het juiste pad om uit het tactische doolhof te komen en bleef hij een volle kwaliteit achter waarna hij direct opgaf.

Maaike had een goede partij gespeeld en had eigenlijk de hele tijd een comfortabel plusje. Door een onnauwkeurigheid bleef de stelling wat gesloten, maar nog wel in haar voordeel. De stelling voelde aan alsof er iets in zat voor zwart, maar veel meer dan dat kleine plusje viel er niet te halen. Tot ze in het eindspel ineens een dominante stelling kreeg en één zet de kans had om erg veel activiteit te ontwikkelen door af wikkelen naar een enkel toreneindspel. Die kans miste ze helaas en daarna werd er ook direct tot remise besloten.

Ook Hing Ting had het grootste deel van de partij een prettige stelling, maar kon in het middenspel met ongelijke lopers helaas het plan niet vinden. De zwarte loper was erg passief en had geen toekomst, terwijl de witte loper naar een mooie diagonaal omgespeeld had kunnen worden. In plaats daarvan besloot Hing Ting om zijn koningstelling open te gooien, maar in plaats van zijn eigen loper activeerde hij hiermee juist de loper van zijn tegenstander. Door een combinatie leek hij een toren te winnen, maar zijn tegenstander had goed gerekend en kon in de tegenaanval de toren met een pionnetje als rente terug winnen. Het ongelijke lopereindspel wist Hing Ting vervolgens wel goed remise te houden.

Eelke kreeg vandaag zo’n 20 zetten voorbereiding op het bord, terwijl ze tegenstander al een tijdje moest nadenken. Dat is natuurlijk een fijn begin van de partij en hij zat daardoor ook lekker te spelen. Uiteindelijk was hij misschien iets te snel met het omspelen van zijn loper, maar wist zijn tegenstander de ontstane zwakte niet heel goed te benutten. Eelke pakte ineens flink wat ruimte op de damevleugel en bereikte al gauw prettig voordeel. Dat voordeel wist hij te materialiseren door een pion te winnen. Zijn tegenstander had daarna een paar lastig te vinden kansen om de spanning weer terug te brengen in de partij, maar in plaats daarvan liet hij zich verrassend snel mat zetten.

Catheleijne zat net als in de derde ronde echt uitstekend te spelen, maar op het moment dat er toegeslagen moest worden, haperde de machine. Het is vaak erg lastig kiezen tussen verschillende aantrekkelijke opties. Als je dan de neiging hebt om zoveel mogelijk opties open te houden, wil het nog wel eens van kwaad tot erger gaan. Wederom een pijnlijk nul, maar Catheleijne is een taaie en wilde perse uitvoerig analyseren, voordat we richting eten gingen. Uit het juiste hout gesneden dus, die meid komt er wel.

Vandaag hebben we weer 4 uit 7 gescoord waarbij de scores van de spelers weer wat dichter naar elkaar toe zijn gekropen. Bijna alle spelers staan op 2 of 2,5 punt met uitzondering van Catheleijne: zij staat op 1 punt maar als ze haar goede spel weet vast te houden dan komen de punten vanzelf.

Klik hier voor de resultaten van de Nederlanders

Klik hier om de partijen na te spelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten