donderdag 29 oktober 2015

Ronde 5: matige eerste helft

In ronde 5 wilde iedereen graag nog even knallen om met een goed gevoel de rustdag in te gaan. Maar dat lukte helaas niet bij iedereen en de score van vandaag viel toch weer wat tegen.

Alexander was als eerste klaar en kwam niet zo lekker uit zijn Najdorf. Deze opening is natuurlijk erg complex en zijn tegenstander kreeg direct een kans om het initiatief stevig vast te pakken. Alexander wist zich daar niet meer uit te redden. Vervolgens ging het van kwaad tot erger en moest hij al vrij snel de strijd staken.

Vrij snel daarna had Max zijn partij gewonnen. De opening pakte prima voor hem uit en hij stond de hele tijd wat beter. Uiteindelijk besloot hij toch maar voor pionwinst te gaan, maar daarmee gunde hij zijn tegenstander een kans op tegenspel. Die kans greep zijn tegenstander niet, maar hij dacht een slimmere manier gevonden te hebben om geen pion te verliezen. Dit was een blunder want Max won met een tussenzetje een volle toren en ook direct de partij.

Maaike had vanuit een spannende Siciliaan verloren. Haar tegenstandster zette haar paard riskant neer met het risico ingesloten te worden, maar zou daar altijd wel wat tegenspel voor krijgen. In de cruciale fase speelde Maaike wat te snel en had de alternatieven niet echt serieus bekeken. Daardoor miste ze kans op voordeel en moest het initiatief aan haar tegenstandster laten. Daarna wist ze de aanval niet meer te stoppen en offerde zwart zich een weg naar binnen met mat als gevolg.

Liam speelde een uitstekende partij en wist al snel een betere stelling te krijgen. Zijn tegenstander was totaal planloos en moest toen al vrij snel materiaal inleveren. Met een kwaliteit meer zonder duidelijk aantoonbare compensatie voor zwart zag het er erg goed uit. Liam zag het alleen allemaal niet echt meer en besloot in duidelijk betere stelling remise aan te bieden. Dat werd door zijn tegenstander natuurlijk gretig aangenomen.

Eelke werd vandaag vanuit het afruilfrans direct in een soort alles-of-niets stelling gezogen. Hij offerde een pion voor het loperpaar en een betere pionnenstructuur maar wist toen het initiatief niet vast te houden. Zijn tegenstander maakte hem het loperpaar afhandig en bleef nog steeds die ene pion voor. Er werden meer stukken geruild en toen ook nog de pionnen op de damevleugel van Eelke werden gepakt, stond hij twee pionnen achter in een totaal verloren toreneindspel. Dat speelde hij nog lang door, maar tevergeefs.

Catheleijne was wederom weer lang bezig maar wist ditmaal gelukkig wel te winnen. Vanuit het Koningsindisch kwam er een interessante stelling met ongelijke lopers op het bord. Dat soort stellingen kennen een net wat andere dynamiek en beide speelsters misten meerdere kansen op positioneel voordeel. Uiteindelijk wist Catheleijne verbonden vrijpionnen te creƫren. Wit had inmiddels ook een pion op de zevende rij gekregen, maar die werd simpel geblokkeerd. Toen de witte koning zonder doel het bord overstak en ook de witte loper van de verdediging werd afgesneden, waren de verbonden vrijpionnen van Catheleijne doorslaggevend.

Hing Ting bereikte vanuit de opening niet heel veel en leek af te stevenen op een iets minder eindspel. Nog niks om je echt zorgen om te maken, maar toen hij passief bleef belandde hij uiteindelijk in een toren+dame eindspel met fgh-pionnen vs efgh-pionnen. Dit is theoretisch waarschijnlijk nog wel remise, maar in de praktijk betekent het vaak een hele lange middag. Zwart probeerde het lang, erg lang, maar Hing Ting gaf geen krimp en wist uiteindelijk netjes remise te maken.


De score van vandaag is 3 uit 7 en daarmee sluiten we een matige eerste helft van het toernooi af. We zien veel goede partijen en stellingen, maar deze worden nog te weinig in punten omgezet. Morgen is er een rustdag en zullen we via het strand naar het naburige dorp wandelen. Daar gaan we lunchen, met de boot weer terug en dan een paar interlands voetballen tegen de Duitsers en de Zwitsers. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten