zaterdag 31 oktober 2015

Ronde 6: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Alexander kende vandaag een wat mindere dag. Hij kwam prima uit de opening en speelde daarna misschien een tikkeltje passief. Hij durfde pionwinst niet aan maar kwam even later toch erg actief te staan in het eindspel. Toen hij tweemaal stukwinst miste ontstond er een eindspel met ongelijke lopers en een extra pion voor Alexander. Dat eindspel werd enorm interessant met veel thematische ideeën en wendingen. Helaas wist Alexander deze niet te spotten en eindigde de partij in remise.

Maaike pakte een degelijke stelling in de Morra maar verrekende zich en kon daardoor erg slecht komen te staan. Maar in plaats daarvan besloot haar tegenstandster om het loperpaar op te geven en alle zwarte problemen op te lossen. Daarna was het een kwestie van stukken ontwikkelen, de alles-of-niets aanval van wit afslaan en vervolgens in tijdnood geen fouten meer te maken. Dat lukte!

Eelke had ook een behoorlijke onstuimige opening waar zijn tegenstander een ijzersterk kwaliteitsoffer miste. Daarna kwamen ze in een eindspel met een plus voor Eelke, zeker toen zijn tegenstander zomaar het loperpaar opgaf. Eelke speelde de stelling daarna wat snel en miste een belangrijke zet waarna er een materiaalverhouding ontstond die de stelling weer in balans trok. Maar zijn tegenstander gaf zijn belangrijke a-pion weg en toen was het eenvoudig gewonnen voor Eelke.

Catheleijne had ook eens een keer een korte partij. Ze werd in de opening verrast, maar speelde een prima partij en wist de zwarte koning in het centrum te houden. Ze gaf iets van haar voordeel weg door het centrum wat te sluiten, maar haar tegenstandster greep die kans juist aan om haar koning te activeren. Niet zo verstandig met zoveel zwarte stukken op het bord en Catheleijne kon even later dan ook beslissen toeslaan. Al met al een prima overwinning.

Max heeft duidelijk niet het toernooi van zijn leven, maar hij blijft er onveranderd hard voor knokken. Vandaag was ook weer een typische partij. Na de opening ontstond een stelling die niet echt makkelijk speelt en na wat onnauwkeurigheden over en weer diende de tijdnoodfase zich aan. Het was zaak niet te verslappen en met een scherp berekend torenoffer dwong Max eeuwig schaak af. Geen fantastisch resultaat, maar in ieder geval niet verloren en morgen weer met wit.

Liam had een lange partij en de berichten van de andere spelers waren niet hoopgevend. Hij speelde een tamelijk passieve opening en wit kreeg prettig voordeel. Dat voordeel werd omgezet in een extra pion in een toreneindspel en Liam moest flink aan de bak om dat remise te houden. Zijn tegenstander speelde gelukkig wat onnauwkeurige zetten en Liam profiteerde uitstekend. Op het einde wist hij met een mooie truc de remise direct af te dwingen. Wederom een prima resultaat voor Liam.

Over Hing Ting hoorden we dan weer heel goede berichten van de andere spelers. Zijn live-bord werkte de helft van de partij niet en dus waren we overgeleverd aan de indrukken van de andere Nederlanders die al klaar waren. In de opening stond hij ronduit beroerd, maar wist door wat actief te rommelen zijn tegenstander even voor het blok te zetten. Die reageerde vervolgens verkeerd en de stelling kantelde volledig. Hij kwam zelfs een pion voor in het eindspel, maar offerde die vervolgens voor activiteit. Die activiteit viel vies tegen en het werd een dubbel toreneindspel met allebei twee pionnen. Geen probleem zou je denken, maar toen er een paar torens werd geruild bleef Hing Ting te lang aan zijn eigen pion hangen, in plaats van achter de vrijpion van de tegenstander te gaan staan. Dat werd hem uiteindelijk fataal. Het blijft erg zonde dat hij alsnog verloor tegen de nummer 1 geplaatst. Maar zoals hij tijdens het avondeten nuchter opmerkte: “het toernooi gaat gewoon door”.

Vandaag hebben we met 4,5 uit 7 onze beste dagscore geëvenaard, maar we willen natuurlijk meer. We gaan er nog vijf dagen keihard tegenaan.

Klik hier voor de resultaten van de Nederlanders

Klik hier om de partijen na te spelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten