dinsdag 27 oktober 2015

Ronde 3: pieken en dalen

De derde ronde voelde van tevoren aan als een redelijk belangrijke ronde. Konden de spelers die goed waren gestart die lijn ook doorzetten? En konden de spelers die wat minder waren gestart hun toernooi een positieve impuls geven? Er kon veel gezegd worden over de verwachtingen, maar er waren vandaag erg veel verrassende uitslagen.

Hing Ting Lai

 Als eerste was Hing Ting klaar met zijn partij, op het live-bord met vertraging zag het er al niet best uit en toen hij aan kwam lopen vreesden we al het ergste. De opening ging eigenlijk uitstekend en zijn tegenstander ging iets te agressief verder. Hing Ting reageerde op de automatische piloot en dat was nu nou net niet de juiste zet. In plaats van prettig voordeel te pakken, gaf hij zijn tegenstander een ijzersterke aanval. Vervolgens speelde zijn tegenstander het ook nog eens dodelijk nauwkeurig uit.
Alexander Rutten
Niet veel later hadden we goed nieuws uit de andere speelzaal: Alexander is van de nul af en hij heeft zijn eerste overwinning binnen. Hij speelde een erg kalme partij en had met zwart al snel een prima stelling bereikt. Echt doordrukken op zoek naar voordeel lukte nog niet en in het eindspel stond hij misschien ietsje minder omdat het paard van zijn tegenstander wat sterker leek dan zijn loper. Waar zijn tegenstander ineens een kans miste op pionwinst, wist Alexander twee zetten later wel attent te reageren toen zijn tegenstander iets te optimistisch dacht een doorbraak te hebben. Hij won een paar pionnen en ook nog een stuk, waarna zijn tegenstander twee zetten later opgaf.

Maaike Keetman
Daarna ging het ineens snel: Maaike had haar partij gewonnen, maar baalde er vooral van dat dat niet eerder gebeurd was. Ze kreeg al snel voordeel in het Italiaans en was tactisch ook alert toen haar tegenstandster het onhandig speelde. Door gebruik te maken van de omdraai-regel had ze nog meer materiaal kunnen winnen, maar uiteindelijk had ze nog steeds groot voordeel en wist daarna vrij eenvoudig de partij te winnen.
Max Warmerdam
Even later kwam ook Max binnen lopen en hij heeft zijn matige start helaas geen positieve impuls kunnen geven. Sterker nog, hij had zijn partij verloren en zijn frustratie was duidelijk zichtbaar. Hij stond uitstekend na de opening maar had veel tijd nodig en liet toen langzaam aan de partij uit zijn handen glippen. Zijn zetten werden steeds omslachtiger en hij kwam zelfs een pion achter te staan. Terwijl het waarschijnlijk nog wel binnen de remisemarge zou zitten, zag hij het allemaal niet meer en gooide er een desperado tegenaan. Zijn tegenstander bleef koel en wist het af te straffen waarna het even later helemaal klaar was.

Liam Vrolijk
Waar de één een dramatische start van zijn toernooi kent, hebben anderen een superstart. Niet lang nadat Max klaar was, kwam Liam binnen met een enorm strakke overwinning. Hij wist met zwart zijn tegenstander in het Koningsindisch te verrassen en ging daarna volle bak in de aanval. Wit wist niet het gebruikelijke tegenspel op de damevleugel te creëren en raakte al vrij snel in paniek. Vervolgens was Liam tactisch erg alert en wist het allemaal zeer fraai af te ronden. Zeker de moeite om even na te spelen! Zijn score van 2,5 uit 3 is een uitstekende start en we kunnen niet wachten om te zien wat hij nog meer voor ons in petto heeft.

Eelke de Boer
Van vreugde gingen we daarna vrij snel weer naar teleurstelling. Eelke kende een valse start in de eerste ronde, won vervolgens de tweede ronde wel maar ging vandaag helaas weer onderuit. In het Frans had hij vrij snel een prima stelling maar vergat zijn ontwikkeling af te ronden. Wit werd wel actief en kon ineens een pion winnen. Met een pion minder en een passieve stelling werd het voor Eelke ineens een heel lastig verhaal. Zijn tegenstander speelde het wellicht niet optimaal uit, maar wel goed genoeg om Eelke niet echt meer een kans te geven.

Catheleijne Sanders
Toen begon weer het lange wachten op... ja hoor, Catheleijne. Gisteren had ze al een marathon-partij gespeeld, vandaag wist ze dat nog even fijntjes te overtreffen. Ze speelde met zwart een uitstekende opening en kwam erg goed te staan. Ze ging zetherhaling uit de weg en leek op meerdere manieren prettig voordeel te kunnen pakken. Maar toen maakte ze een positionele blunder en kon wit ineens haar stukken perfect positioneren. Wat volgde was een dame-eindspel met twee pionnen minder wat ze zestig zetten lang heeft geprobeerd te keepen. Maar helaas, dit was tevergeefs en na 104 zetten en 5,5 uur schaken moest ze de strijd staken.


Al met al een dag met vele verrassingen. Hing Ting heeft zijn droomstart helaas geen vervolg kunnen geven, terwijl Liam dat juist wel lukte. Max en Eelke zullen mentale veerkracht moeten tonen, maar daar hebben we alle vertrouwen in. Catheleijne en Maaike lijken nog een beetje warm te moeten draaien, maar laten ook prima dingen zien en voor Alexander kan het toernooi nu ook eindelijk echt gaan beginnen.


2 opmerkingen:

  1. De algemene les voor de fout van Hing Ting is dus, kennis hebben van een standaardplan kan een goed denkproces verstoren.

    BeantwoordenVerwijderen