maandag 20 november 2017

Een irritante zoemtoon

Valt u iets op aan onderstaande foto?


Vrijwel alle spelers zitten achter het bord. Misschien iets opvallender: het is donker in de zaal. Dat had met elkaar te maken: de electriciteit was namelijk uitgevallen. Dan kan je op zich best doorschaken (zo donker was het ook weer niet), maar er was ook een irritante zoemtoon. Geen idee waar dat door kwam, misschien een noodaggregaat? In ieder geval besloten de arbiters om de klokken stil te laten zetten en zo zat een zaal vol spelers te wachten tot de electriciteit het weer zou doen (en ondertussen stiekem toch maar over de stelling na te denken). Dat duurde ongeveer een kwartier.

Zoiets kan gebeuren, misschien is het ook een voorbeeld van dat de kwaliteit van de speelzaal (een sporthal) niet al te groot is. Neem bijvoorbeeld de wc's voor het publiek. Voor de mannen zijn er drie wc-kamers. Bij twee ervan doet het licht het niet. Bij de derde wel, maar daar zit het slot aan het buitenkant (!). Iemand zou je dan dus kunnen opsluiten... gelukkig zijn de wc's voor de spelers wel ok.

Van al dit trokken de Nederlandse spelers zich weinig aan en ze scoorden ongeveer volgens ratinverwachting 3 punten. Casper moest met wit tegen een Australiër van 1996 en dan valt remise tegen, maar het jochie (14 jaar pas) had al drie 2300's verslagen en wist een stelling met licht nadeel uit een Damegambiet goed te verdedigen. Ook Liam speelde met wit remise, maar dan tegen een GM van 2543. Die speelde onverwacht het Half-Tarrasch en Liam wist zich de theorie niet meer te herinneren. Gewoon logische zetten spelen werkte ook en 21 zetten lag werd de grootmeesterpartij Vitugiov-Mastrovilis gevolgd. Liam week af met het grappige Pc6-d4-e6 en na fxe6 volgde een afwikkeling naar een toreneindspel dat meteen remise werd gegeven.

Ook Robby had een grootmeester als tegenstander, een Argentijn met een Franse naam met 2546. De berichten over zijn partij spraken elkaar tegen. Volgens de één ging hij winnen, de ander meldde even later dat hij zou gaan verliezen. Het was al wel een wisselvallige partij, maar echt verliesgevaar had Robby niet en uiteindelijk wist hij het toch nog te winnen. Iets soepeler ging het nog bij Jorden. Weliswaar kwam hij met zwart ietsje minder te staan, maar nadat de tegenstander een kwaliteit offerde ontstond een eindspel van toren-loper tegen twee torens, waarbij wit één a twee pionnen zou kunnen krijgen. Er had een eindspel van drie tegen twee op de konigsvleugel kunnen ontstaan, wat wit wel moet kunnen keepen. Hij verzuimde echter de zwarte b-pion te slaan en kreeg daar spijt van toen die snel op b3 kwam te staan. Toen had ik het punt voor Jorden wel geteld en hoewel het nog wel even werken was, bleek dat terecht.

Lucas is niet in een goede stemming vanavond, zijn nederlaag was ook erg onnodig. Na een spannend middenspel kreeg zijn tegenstnader een gevaarlijke vrijpion op c6. Lucas had een eindspel van twee lopers en efgh tegen toren, paard en efh kunnen bereiken, ook diverse andere mogelijkhede waarbij hij weinig verliesgevaar zou lopen, maar hij hij wilde op winst spelen en speelde daarbij snel en onnauwkeurig. Winstkansen kreeg hij niet, verlieskansen wel en die benutte hij.

Morgen mogen vier van ons met zwart, maar tot nu toe bleek dat geen groot handicap.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten