vrijdag 17 november 2017

Verprutste gewonnen stellingen

Wanneer het regent, giet het. Vandaag leek weer een goede dag te worden. Weliswaar had Robby verloren, maar de andere vier spelers leken te gaan winnen. Maar helaas, het zit ons niet mee. Lucas won weliswaar, maar Liam wist een (moeilijk) gewonnen eindspel niet te winnen en Jorden en Casper verloren zelfs. Anderhalf in plaats van vier punten dus...

Laten we maar met het goede nieuws beginnen. Lucas kreeg met een rare zetvolgorde een Franse doorschuif waarin wit moest gaan aanvallen, terwijl zwart groot voordeel op de damevleugel had. De witte aanval sloeg niet door en Lucas kreeg een eindspel met twee lopers tegen twee paarden en pluspion. Omdat de stelling vrij gesloten was, zou het bij goede verdediging nog lastig zijn, maar door matige verdediging won Lucas makkelijk.

Robby kwam met wit in een Spanjaard tegen een irritante Georgier die met zijn Georgische vriendinnen in de kamer naast mij tot veel te laat zingt, boert en praat (het is helaas gehorig in dit hotel) in het nadeel. Een combinatie van de theorie niet meer precies herinneren en rekenfouten zorgden voor pionverlies en uiteindelijk een dubbel toreneindspel met twee pionnen minder. Dat was niet te redden.

Casper gaat niet zo lekker dit toernooi, maar vandaag overspeelde hij zijn tegenstander gewoon met zwart. Toen het moment van oogsten was aangekomen speelde hij het echter niet op zijn allerhandigst en wit kreeg wat tegenkansen. Nog niets aan de hand: hij had dame tegen toren en paard en ook nog vrijpionnen op b3 en c2. De tegenstander probeerde een laatste truc: een dameoffer (Dxh3) had mat voorkomen waarna de pionnen zouden doorlopen, de zet Kg4-h5 liep in een matnet :(. We geloofden Casper eerst niet toen hij de uitslag vertelde....

Jorden leek met wit gewoon een goede partij te spelen. Zijn toren kwam binnen op de achtste rij en zwart moest vluchten in een eindspel van twee stukken tegen Jordens toren en twee verbonden vrijpionnen. Jorden speelde het echter niet helemaal handig, kreeg uiteindelijk a4-b5-Tc6-Kd3 en f3 tegen Kd7-Le6-Pg2-f4-e3 (met wit en zwart ook nog een h-pion) en terwijl wij analyseerden hoe wit moest gaan winnen kwam het bericht dat Jorden het nog verloren had. Wereldkampioen worden wordt lastig nu, dan maar richten op een plek in de top 10.

Liam speelde de langste partij van de dag. Vanuit de opening een voordelig eindspel met loperpaar, dat werd een voordelig eindspel met torens en ongelijke lopers, nog veel later was het een voordelig eindspel van toren en a-pion tegen zwartveldige loper en g- en h-pion. Dat was wel gewonnen, maar lastig. Zwart verdedigde het ook goed: hij gaf zijn g- en h-pion op om met zijn koning a8 te bereiken en helaas is de stelling met de pion op a6 dan theoretisch remise, ondanks drie punten voorsprong op de schaal van Euwe. Liam probeerde het nog tot zet 140, maar de Chinese tegenstander maakte geen fout.

Uitslagen Nederlanders

Het goede nieuws is dat er morgen een rustdag is. Even een dagje relaxen en dan weer een nieuw toernooi van zes ronden spelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten