donderdag 16 november 2017

Nederland lacht en Nederland huilt

Gisteren wonnen alle Nederlanders behalve Robby. Vandaag verloren alle Nederlanders behalve Robby. Mocht dit schema blijven voortduren, dan zullen we hem vragen om in het nationale belang snel te verliezen. Vandaag redde hij de Nederlandse eer echter in een lange partij waarvan hij zelf ook lang niet precies wist hoe het stond. En dat nog wel tegen een Chinees: die had maar een rating van 2346, maar volgens Ivan moet je bij Chinezen 200 punten bij de rating optellen. Mooie scalp van Robby dus!

De Nederlandse kopman mocht vandaag tegen de binnenkort jongste grootmester aller tijden, Rameshbabu Praggnanandhaa. Net twaalf jaar en al boven de 2500. Het tijdgebruik van Jorden deze partij was opmerkelijk, De eerste zeventien zetten gingen a tempo, over zet achttien dacht hij ruim drie kwartier na. Was 18.Pf1 dan zo verrassend? Dat niet, Jorden wist dat 18...Td5 de beste zet was. Hij wist alleen niet waarom, moest alles achter het bord berekenen en toen dat niet goed lukte ging hij maar voor 18...Df6. Dat leidde tot een matige stelling en in combinatie met tijdnood tot verlies.

Partij Jorden

Lucas mocht met wit tegen de sterke Noor Tari die net als de broers Van Foreest is uitgenodigd voor de Challengers van Tata Steel (het zou me overigens niet verbazen als de veertiende deelnemer hier rechts op de foto staat). Een Spaanse partij leverde een ongeveer gelijke stelling op, waarin wit een pion won maar zwart het loperpaar had. Lucas kwam zelfs een tweede pion voor, maar had wel een triplepion op de b-lijn. Daarna leek het een walk-over te zijn, de evaluatie liep steeds verder negatief op. Toch was het dat niet helemaal: vlak voor de tijdcontrole miste Lucas een remise. Jammer!

Partij Lucas

Casper kreeg een scherpe stelling na de opening waarbij de halfopen h-lijn hem mogelijke aanvalskansen gaf. Hij rokeerde ondanks de open c-lijn lang, waardoor zwart kon gaan aanvallen. Die was (na nog wat witte foutjes) helaas sneller dan de witte aanval.

Liam stond met zwart tegen weer een sterke grootmeester de hele tijd iets minder. Met twee paarden tegen twee lopers kreeg zijn tegenstander een gevaarlijke aanval. Toch waren er goede verdedigingsmogelijkheden voor wit. In een stelling waari hij dacht verloren te staan offerde Liam een kwaliteit, wat gewoon een blunder bleek. Na een simpele verdedigingszet was de stelling nog spannend geweest.

Nederland weer even in mineur dus, maar met nog zeven ronden te gaan kan alles nog gebeuren!

Resultaten Nederlanders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten