dinsdag 21 november 2017

Zwart is zo gek nog niet

Vier van ons hadden zwart vandaag, drie ervan wonnen! Dat maakt samen met de witremise van Lucas 3.5 uit 5, dus voor de derde dag op rij een plusscore, vooral dankzij Robby en Jordenm die allebei drie punten op rij hebben gescoord.

Jorden was als eerste klaar. Zijn tegenstander probeerde in een soort symmetrische Stonewallstelling alles dicht te gooien. Jorden had nog wel wat hoop vanwege een grote tijdsvoorsprong, en met de zet fxg5 (in plaats van blijven staan) werd hij geholpen. Hij miste een eenvoudige winst, maar kreeg gelukkig een herkansing en zag het toen wel.

Robby kwam matig uit de opening, maar de tegenstander speelde het niet goed verder. Wit koos voor een afwikkeling waarin hij toren en paard tegen twee lopers en pluspion had. Dat speelde sowieso makkelijker voor zwart, en toen Robby de kwaliteit terugwon en een vrijpion op b3 ondersteund door een loper op c2 kreeg duurde de partij niet lang meer.

Casper kreeg een tegenstander die een paar ronden geleden met wit een Spaanse partij van Robby verloor. Het werd ook dit keer Spaans en weer speelde wit het slecht. Zwart won een pion met een simpele combinatie: met lopers op g5 en e7 kwam Pf6xd5.Wit probeerde toen wat te rommelen waardoor hij het einde alleen maar versnelde.

Liam voelde zich vandaag niet zo lekker. Op zich kwam hij goed uit de opening (ook al Spaans). Op een gegeven moment verzwakte hij zijn koningstelling wel, maar als hij voor dameruil was gegaan was er niets aan de hand geweest. Toen Liam dat ontweek won wit een pion en kreeg hij ook nog een sterke aanval, een winnende aanval zelfs. De normkansen van Liam zijn daarmee erg klein geworden.

Lucas had de laatste twee partijen verloren en het leek vandaag weer mis te gaan. Hij kwam met wit in het Italiaans wel goed te staan, maar het afwikkelen ging niet helemaal goed en er kwam een eindspel op het bord waarin zwart dame, a7, d2, g7 en koning op c7 of zo had, wit g2, h2, Kg1 en twee torens op de onderste rij. Dit zou moeten winnen voor zwart, maar Lucas wist een toren voor a- en d-pion te geven en kreeg met een toren op g4 een vesting.Zo'n ontsnapping moet toch wel weer een boost aan de moraal geven.

Resultaten Nederlanders

Morgen hebben we vier keer wit. Hopelijk desondanks weer een plussore.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten