zaterdag 25 november 2017

Jorden mist titel op half punt

Het is Jorden van Foreest niet gelukt om wereldkampioen te worden. Winst tegen de Noor Aryan Tari was genoeg geweest; helaas werd het remise en daarom slechts een vijfde plaats voor Jorden (en de titel naar Tari). Lucas en Robby deden het met een 26e en 36e plek ook goed, Liam en Casper wisten het linkerrijtje helaas niet te halen.

Eindstand

Omdat er diverse spelers gedeeld tweede stonden was het vooraf voor Jorden onzeker of een overwinning genoeg zou zijn voor de titel (net zo min als Tari wist of remise genoeg was), maar het was duidelijk dat er op winst gespeeld moest worden. Jorden koos voor een rustige opzet en kreeg i het Itiliaans licht voordeel. Uiteindelijk kreeg hij een paardeindspel waarin zijn koning op de vierde en die van zwart op de zesde rij stond, en zwart dus nauwkeurig moest verdedigen. Dat deed de Noor goed met o.a. het nauwkeurige 44...g5! En zo werd Tari, die in januari in Wijk aan Zee speelt, de verdiende wereldkampioen. Maar ook Jorden speelde een goed toernooi met een TPR van 2631 en lichte ratingwinst.

Partij van Jorden

Robby was bij winst 17e geworden en kreeg ook een goede stelling tegen de Philidor van de Rus Sarana (2543). Op een gegeven moment offerde hij een kwaliteit en het leek alsof hij daarvoor een gevaarlijke aanval had, maar hij wist ondanks een half uur rekenen niets concreets te bedenken. Het beste was waarschijnlijk voor de remisecompensatie te gaan, hij koos echter iets concreets dat een weerlegging bleek te hebben. Met 6.5 punten een 36e plek voor Robby, maar ook 7.2 punten ratingwinst.

Lucas won ook een kwaliteit met zwart tegen de Indiër Suri Vaibhav (2560), die u wellicht van zijn tweevoudige deelname aan het BDO-toernooi kent. Hier was de compensatie die wit kreeg echter overweldigend en de keuze was reuze. Mat zetten, materiaal terugwinnen, rustig de stelling versterken, wat won er niet? Dat wat Suri speelde. Opeens stonden zijn stukken ongelukkig, zwart won een dame en daarmee de partij. Een 26e plek voor Lucas met zelfs een kleine ratingwinst.

Liam en Casper waren erg vermoeid en verloren zonder tegenstand te bieden. Zij kunnen niet tevreden zijn met hun toernooi.

Resultaten Nederlanders

Voor morgen staat de wekker om half vijf.... En dat terwijl ons vliegtuig pas om half één 's middags gaat. Brrrr!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten